perjantai 31. toukokuuta 2019

Tehokas toukokuu

Toukokuussa päätin olla tehokas listojen kanssa ja listata kunnolla kaikki meille saapuvat ja meiltä poistuvat tavarat sekä myös kerätä kaikki kauppakuitit talteen. Jossain takaraivossa häämöttää ajatus, että jospa sittenkin tässä kuussa olisi herkkujen osuus vähän pienempi. Huhtikuun alun kuitti ovat hyvin tallessa, mutta Herra Kirjoituksen leikkaus ja sairasloma sekä oma flunssani tekivät sen, että loppukuun kuiteista ei juuri ole käsitystä - ne vaan katosivat jonnekin.

Toukokuun työlistalla ovat mm. autoni renkaiden vaihto (tallissa on ihan sama, onko alla talvikumit vai kesäkumit, joten siksi vaihtoa ei ole kiirehditty) ja katsastus kaikkine krumeluureineen. Kaappien tyhjennyssyöntiä jatketaan, jotta vihdoin ja viimein päästään jääkaappia ostamaan. Yritän laatia itselleni joka päivälle 10 kohdan työlistan, jossa on yhtenä kohtana myös rajoitettu ruutuaika, listalla on myös kotityöaika eli vähin päivässä kodin huoltamiseen käytettävä aika.

Ensimmäinen viikko
Vappua juhlittiin töiden merkeissä. Toisen päivän iltana käytiin elokuvissa katsomassa Amudsenia, hyytävä tunnelma - jotenkin minulle sopivat paremmin elokuvat, joissa on paljon palmuja, aurinkoa ja turkoosia vettä. Itse elokuva oli kuitenkin hienosti tehty ja aidontuntuinen kuvaus ajasta, jolloin kartalla oli vielä tutkimattomia alueita, ja miehisten miesten kilpailusta niiden kartoittamiseksi. Positiivista kyllä ennen leffaa syötiin kotona ja leffaeväätkin kaiveltiin omista kaapeista. Taputan itseäni henkisesti selkään: "Jatka samaan malliin!". Oman jännityksensä viikkoon toi Herra Kirjoituksen kadonnut kotiavain, joka onneksemme löytyi hänen työpaikaltaan, kannat kattoon: säästyimme juuri tilaamasta uutta avainta. Viikon positiivisena ehdottomasti se, että naama voi paremmin. En osaa sanoa, johtuuko se uusista hoitotuotteista vai vanhojen loppumisesta tai niistä luopumisesta vai jostain muusta, mutta ainakaan se ei ole enää ihan korppu. Viikon kauppalapuissa on vain hyviä ostoksia, ei lainkaan herkkuja - hyvä me!
Saapuneet tavarat 0 kpl, kaupassa käyty 2 kertaa

Toinen viikko 
Alkoi autoisissa merkeissä, autovanhukseni renkaidenvaihto ja katsastus oli varattu maanantaiksi, mutta eipä kaikki mennyt tietenkään niin kuin Strömsössä, kuten tarina tuolla aiemmin kertoo. Ketutusta aiheuttanut tilanne sai aikaan lohtusyömistä ja -shoppailua, mutta ei ostettu karkkia tai sipsejä, vaan käytiin mäkissä ja ostettiin pullaa (vaikka kai herkkupirtelö ja möhnämunkit on melkein sama asia kuin karkit). Onneksi viikon loppuun mennessä oli sitten kesäkumit alla molemmissa autoissa ja tuo murheenkryynikin katsastettuna. Lisäksi koin onnistumisen tunteen siitä, että ostin työkavereille juhlakarkkeja, mutta en ostanut yhtään karkkia itselleni, vaikka karkkihyllyjen vieressä palloilinkin. Vältin onnistuneesti myös lankakiusauksen, enkä sitten loppuviimeksikään ostanut lankaa. Sen sijaan ostimme jääkaappi-pakastimen, jonka maksoimme lahjakorteilla - vain kuljetus ja vanhan poisvienti jäivät maksuun "omasta pussista" tai siis tarkemmin Herra Kirjoituksen pussista. Herra Kirjoitus aiheutti allekirjoittaneelle jonkin sortin karkkilankeemuksen ostamalla maistettavaksi uuden Fazerin suklaalevyn makua Tuttifrutti - ihana, hedelmäkarkkeja vaan olisi saanut olla joukossa vielä enemmän.
Saapuneet tavarat 9 kpl (magneettitaulu, 8 kpl lakanapidikkeitä, kaikki ilmaisia), ostoksia 4:nä päivänä, 3 kuluttamatonta päivää.

Kolmas viikko
Alkuviikosta äidillä oli kaihileikkaus, ja hän vietti luonamme pari päivää, mikä tarkoitti tietenkin esimerkiksi ulkona syömistä. Jääkapin saapumista odotettiin innolla ja pelolla, sillä mietin koko ajan, että jos eivät kaikki pakasteemme mahdukaan tuohon uuteen, mitä sitten tehdään. Loppujen lopuksi kaikki mahtui oikein hyvin. mutta käyttöönotto vaatii vielä totuttelua, sillä uusi jääkaappi on hyllyosaltaan aika erilainen kuin vanha ja säätömahdollisuuksia on tasan 0. Loppu viikkoon tuli sitten odotettu tilipäivä - niin ja entä sitten. Maailma ei tärähtänyt raiteiltaan, eikä elämäni muuttunut yhtään, vaikka kuinka tuota odotin. Viikon viimeisinä päivinä kävimme roskaruokailemassa kahdesti ja ostimme jälkiruoaksi herkkuja kaupasta - selkeästi stressireaktiona kaikkeen viikon varrella sattuneeseen.
Saapuneet tavarat 0 kpl, ostoksia 4:nä päivänä.

Neljäs viikko
Maanantaina käytiin kaupassa ja ostettiin suurin osa viikon ruoista sekä ostolakkorikkomus bikinit. Sitten onkin kaupassa käytiä vältelty yhtä allekirjoittaneen herkkushoppauskierrosta lukuunottamatta. Oli pakko vähän juhlistaa, kun koti oli siisti ja tavaraa katosi maailmalle kaappeja täyttämästä, vaikka ilmaiseksi, mutta pääasia, että poistui meiltä. Varasin meille myös kesälomareissun, aivan lyhyen ja ihan lähelle, mutta kuitenkin jotain poikkaisua tähän arkeen on tulossa.
Saapuneet tavarat 0 kpl,  ostoksia 4:nä päivänä

Viides viikko
Laskujen maksua ja irvistelyä, auton kulujen loppuhuipennus: vakuutukset ja verot. Yritin pitää ruokahävikin nollassa ja söin irvistellen jääkaappia tyhjäksi sekä leivoin peltileipää, jotta jääkaappiin jämähtänyt kaurapuurokin tuli käytettyä hyödyksi. Hormonilankashoppailu on vaihtunut hormoniherkkushoppailuksi ja kuun viimeisinä päivinä tuli syötyä roskaruokaa ja herkkuja useampana päivänä samalla kun kärsin naisten vaivoista. Ruokahävikkiä tuli 1 kurkun verran, mikä on tietenkin raivostuttavaa, yritän edelleen petrata saadakseni aikaan kokonaisen nollahävikki kuukauden. Kuun lopetimme käymällä jälleen elokuvissa (ne vanhenevat leffaliput näetsen) katsomassa The Hustle-leffan. Komediaksi mainostettu pätkä ei ollut lainkaan sellainen, että olisi naurattanut niin paljon kuin toivoin, mutta ei se nyt ihan surkeakaan ollut.
Saapuneet tavarat 0 kpl, ostoksia 3:na päivänä

Toukokuussa otin tavoitteeksi sen, että en osta yhtään karkkia itselleni. Saan syödä muiden ostamia karkkeja, ainoa sallittu poikkeus oli työpaikalle viemäni auton 20-vee juhlakarkit, joista myös annoin itselleni luvan ottaa maistiaiset juhlan kunniaksi (ja täsmällisesti ottaen, nehän eivät olleet ostettu minulle, vaan työyhteisöllemme ja sen suhteen rajoitusten mukaan sallittuja). Yhden ainoan kerran lankesin, ostin itselleni herkkuja yövuoroon juhlistaakseni siistiä kotia ja ahkeruuttani, niin ja tietenkin ne viimeisen päivän leffaeväät.

Kuun lopputulema on se, että ruokakauppaostoksiin meni 130€ ja ulkona syömiseen ja herkkuihin melkein saman verran. Tässä summassa kuitenkin tosiaan suurempi osa ulkoruokaa kuin herkkuja.

Lisätyöpäiviä toukokuulle kertyi taas mukavasti, 4 päivää.

Saapuneet tavarat: magneettitaulu, 8 kpl lakanapidikkeitä (joista halusin vain nipsut ja tein täällä esittelemäni klipsuttimet)

Poistuneita tavaroita paljon, todella paljon. Lupausistani huolimatta laskut pettivät jossain sadan tavaran kohdalla ja senkin jälkeen niitä poistui vielä useampia. Sääli vaan, että tuokaan määrä ei vielä näy missään.

Ei kommentteja: