tiistai 21. kesäkuuta 2016

Sinä tiedät, että ne ovat siellä

Tuulen viemää kuuluu kaikkien aikojen suosikkielokuvieni listalla melkoisen korkealle, ei pelkästään unohtumattoman tarinan vaan myös mielettömän upean puvustuksen ansiosta. Olen myös katsonut parikin making of - dokumenttia tuosta klassikosta ja sieltä mieleeni ja käyttöön on jäänyt joitakin lausahduksia ja ajatuksia, esimerkiksi legendaarinen "kiristä, Mammy, kiristä", jossa Scarlett roikkuu sängyn tolpassa ja Mammy kiskoo korsettia tiukemmalle polvi neitosen selässä, jotta saadaan aikaan piirikunnan kapein vyötärö. Tuota lausetta meillä käytetään aina kun pitää tunkea jotain liian pieneen tilaan, olkoon kyse sitten tiukasta vaatteesta, ahtaasta kaapista tai muusta vastaavasta.

Toinen mieleenjäänyt, johon olen täälläkin useampaan kertaan viitannut, oli ohjaajan ja puvustajan yhteispäätös siitä, että Scarlettin upeiden pukujen alla oli yhtä upeat alusvaatteet. Kun pääosan esittäjä Vivian Leigh oli tätä hämmästellyt ja kysellyt, miksi, kun ne eivät edes näy kenellekään. Ohjaaja oli vastannut otsikon sanoin, että sinä tiedät, että ne ovat siellä. Jälleen kerran mietin tuon lauseen syvää totuudenmukaisuutta, kun kiskoin tänään ylleni tavallista paremmat alusvaatteet (ja kerrankin aivan ehjät, parsimattomat sukat), "ylipukeutumisen" syynä oli käynti lääkärissä, mutta kyllä se vain kummasti nosti ryhtiä nuo paremmat hepenet, vaikka eivät kenellekään näkyneet. En siis päässyt esittelemään pitsejäni edes lääkärille. Jos Scarlettin pitsien tarkoitus oli saada Vivian Leigh tuntemaan itsensä rikkaan plantaasin omistajan tyttäreksi viimeistä piirtoa myöten, tekevät istuvat ja vähän paremmat alusvaatteet ihmeitä myös tavalliselle tallaajalle. En ole edes ainoa tämä kokemukseni kanssa, vaan olen kuullut sen useamman naisen suusta, miten olo tuntui kovasti paljon paremmalta kun oli päällä paremmat alusvaatteet.

Tämän tunteen innoittamana siirrän kahdet surkeimmat käyttöliivini ratkottaviksi askartelumateriaaliksi ja otan jemmasta parit paremmat käyttöön. Uskoakseni minulla on silloin vähän useammin upea Scarlettmainen tunne ja sitten ehkä joskus pääsen vielä liivikauppaankin ostamaan itselleni uusia upeita liivejä. Toistaiseksi kuitenkin eletään varastosta käyttöön periaatteella.

Ei kommentteja: