tiistai 14. kesäkuuta 2016

Kertyvät kasat

Yritän vakuutella, että olen järjestyksen ihminen ja pidän kotini siistinä niin kuin useimmiten teenkin. Olen kuitenkin huomannut sen, että meillä on ainakin kaksi paikkaa, johon tavaroilla on taipumus kertyä. Ensimmäinen on eteisen lipaston päällä, johon yleensä pistän ne tavarat, jotka joko odottavat poistumista huushollista tai siirtoa vinttiin. Joskus noita poistuvia tavaroita on enemmänkin, toisinaan taas pitäisi tehdä vinttikeikka ja viedä tavarat sinne - ja ylipäänsä hoitaa kumpikin homma mahdollisimman pian, koska muussa tapauksessa pari tavaraa houkuttelee seurakseen niitä vähän lisää ja ennen kuin huomaakaan, on kertyneitä romuja kokonainen kasa.

Sama pätee keittiön pöytään, johon yleensä kertyy ensimmäisenä lehtiä, joita en ihan heti ehdi lukea. Yhdestä lehdestä siirrytään kahteen, siitä viiteen ja ennen kuin huomaakaan, lehtien seuraksi kertyy myös muuta tavaraa. Kuten jotain pientä liimattavaa, yksi munakenno odottamaan ruusuiksi tekemistä ja pari vaatetta, joista pitäisi ommella joku sauma tai muuta vastaavaa.

Myönnän, että yksi syy on liika tavara, mutta myös se, että tietyt jutut pitäisi tehdä heti, eikä jättää odottamaan sitä oikeaa hetkeä. Noiden odottavien lehtien lukemiseen voi mennä kauemman aikaa, mutta ruusujen tekemiseen pari minuuttia, ompelemiseen saman verran eikä liimaaminenkaan vie sen kauempaa aikaa, kun vain kaivaa ne tarvikkeet esiin ja ryhtyy hommiin.

Rutiinit pitävät arjen pyörimässä, ja niiden kehittymiseen vaaditaan aikaa ja toistoja ennen kuin tietyt tapahtumat tosiaan tulevat rutiineiksi. Minun siis pitäänee yrittää opettaa itseni siihen, että kun olen laskemassa kolmatta tavaraa eteisen lipaston päälle tai kerryttämässä viidettä lehtä siihen pinoon, niin otankin itseäni niskasta kiinni ja sen sijaan, että kerryttäisin pinoa tahi kasaa, alankin hoitaa sitä pois päin ja mieluiten heti. Vain sillä tavoin pysyy järjestys huushollissa.

Olkoon siis kesäajan haasteeni rutiinin kehittäminen siihen, etten enää kerrytä kasoja keittiön pöydälle ja eteisen lipaston päälle.

Ei kommentteja: