tiistai 7. kesäkuuta 2016

Pataleipää ja juustokakkua

Sarpanevan pataa hankkiessani haaveminäni lupaili leipovansa pataleipää. Lauantai-iltana päätin sitten pistää lupaukset toteutukseen ja sekoittelin elämäni ensimmäisen pataleipätaikinan.  Vitsinähän tässä leivässä on pitkä nostatusaika, 12-24 tuntia. Ohjeet sanovat, että mitä pidempi aika, sen parempi leipä, itse jouduin olosuhteiden pakosta käyttämään tuota minimiä.

Itse leivän tekeminen on todella helppoa ja menee alla olevan ohjeen mukaan (vaikka kyseistä perusohjetta on näkynyt melkein parin vuoden ajan monessa blogissa ja ruokapalstalla, pistän sen silti itselleni muistiin). Seuraavalla kerralla sitten mukaan vähän jotain ekstraa, rosmariinia, leseitä tms.

PATALEIPÄ

Ainekset

3 1/2 dl vettä
4 g hiivaa (herneen kokoinen nokare TAI 1/2 tl kuivahiivaa)
1 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja
  
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää veteen. 

Lisää suola ja loput jauhot. Sekoita, mutta älä vaivaa. 

Peitä kulho tiiviisti kelmulla tai kannella ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. 

Ennen kuin paistat leivän, ripottele taikinan päälle kulhoon jauhoja, käännä ja nosta taikinaa pari kertaa kevyesti. Ei haittaa, jos pinnalle ripottelemasi jauhot jakautuvat epätasaisesti. Älä siis vaivaa. 

Ripottele pinnalle vielä hiukan jauhoja ja peitä taikinakulho liinalla. Jätä kohoamaan noin 30 minuutiksi. 

Pane sillä aikaa kannellinen valurautapata kylmään uuniin ja uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota pata uunista, kun taikina on paistovalmis. Pyyhkäise padan sisäpinta kevyesti öljyllä ja ole huolellinen, öljyttömään kohtaa leipä ottaa helposti kiinni.

Kumoa taikina kuumaan pataan ja tee halutessasi koristeviillot leivän päälle. Pane kansi päälle. Nosta pata uuniin ja paista leipää kannen alla 30 minuuttia. 

Ota kansi pois ja anna leivän paistua vielä 15-20 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin. Kumoa leipä padasta ja anna sen jäähtyä kevyesti liinalla peitettynä.

Alla oleva kuva todistaa, että leivästä tulee rouheannäköinen ilman viiltojakin.

*********************************************************************
Samalla uunilämmityksellä paistelin myös sitten kolmen aineen juustokakun, josta Herra Kirjoitus esitti tilauksen nähtyään sen valmistamista koskevan videon netissä.

KOLMEN RAAKA-AINEEN JAPANILAINEN JUUSTOKAKKU

3 kananmunaa
120 g valkosuklaata
120 g tuorejuustoa (Tähän voisi kokeilla esimerkiksi sitruunaa tai mangoa, itse käytin alkuperäisessä reseptissä suositeltua maustamatonta)





Esilämmitä uuni 170-asteiseksi. Erottele keltuaiset ja laita valkuaiset isoon kulhoon jääkaappiin odottamaan marengin tekoa.


Laita paloiteltu suklaa isoon kulhoon. Sulata se vesihauteessa. Lisää sitten tuorejuusto ja sekoita. Ota kulho pois lämmöltä ja lisää keltuaiset. Sekoita kunnolla.

Vatkaa valkuaiset isossa kulhossa sähkövatkaimella, kunnes kulhon voi kääntää ympäri eikä vaahto putoa alas.

Lisää näin saadusta marengista 1/3 tuorejuustosekoitteeseen ja sekoita hyvin. Sitten lisää loput marengista, puolet kerrallaan, samalla hyvin sekoittaen

Kostuta leivinpaperi ruokaöljyllä ja vuoraa sillä kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan ja kolauta vuokaa hieman pöytää vasten niin että ilmakuplat lähtevät.

Aseta kakkuvuoka syvään uunivuokaan ja kaada kuumaa vettä uunivuokaan. Paista 170 asteessa 15 min, sitten 160 asteessa 15 min. Lopuksi käännä lämpö nollille ja anna kakun paistua ”jälkilämmöissä” vielä 15 min. Anna kakun jäähtyä ritilällä. Voit tarjoilla kakun uunituoreena tai jääkaapissa jäähdytettynä.


Tämän reseptin suhteen aineiden huolellinen mittaaminen kannattaa ja sen lisäksi paistoaikoihin voi helposti lisätä pari minuuttia joka väliin, uunista toki riippuen. Lopputulos on mielyttävän pehmeä ja maistuu herkullisesti valkoiselta suklaalta.

Ei kommentteja: