lauantai 19. huhtikuuta 2014

Urbaani rosvopaisti

Useimmat syövät pääsiäisenä lammasta, niin myös se työkaveri, joka palautti mieleeni sellaisen herkun kuin rosvopaisti ja jakoi kanssani tiedon, että sitä voisi valmistaa myös sähköuunissa. Hesarissa on julkaistu jo lähes legendaksi muodostunut ohje yli kolme vuotta sitten. Tuon ohjeen myös työkaverini oli löytänyt pääsiäislammasreseptiä etsiessään.

Meillä ei syödä lammasta, mutta pakkasesta löytyi kilon palanen naudan ulkofilettä, jonka päätin uhrata tähän kokeiluun. Perinteinen rosvopaistihan valmistetaan ulkona nuotioon haudattuna, mutta omasta kokemuksesta voin sanoa, että se onnistuu kyllä ihan hyvin sähköuunissakin - aikaa tosin kuluu tunteja oli valmistuspaikkana sitten kumpi vaan.

Alkuperäinen resepti menee näin:

1 karitsan viulu
1 valkosipuli
6 rosmariinin oksaa
1/2 punttia timjamia
1 sitruuna
3 rkl jauhettua merisuolaa
leivinpaperia
2 sanomalehden aukeamaa
foliota
paistinarua
Kuori valkosipulinkynnet ja pilko pieniksi. Kuori kuorimaveitsellä sitruunasta kuoret. Sekoita suolan kanssa kulhossa hienonnettu valkosipuli, sitruunankuoret ja nypityt yrtit.

Tee viulun keskiosaan viilto pituussuunnassa, jotta saat maustetuksi lihaa myös sisältä. Hiero yrttisuola kauttaaltaan lihan pintaan ja sisään. Nosta liha kylmään ja anna marinoitua vähintään kolme tuntia.

Kääri viulu ensin leivinpaperiin, sitten sanomalehteen. Sido paperi kunnolla kiinni paistinarulla, ja kastele sen jälkeen sanomalehti vedellä märäksi. Kääri koko paketti kaksinkertaiseen folioon ja nosta vuokaan tai pellille. Kypsennä viulua 150 asteessa ensin kaksi tuntia, minkä jälkeen laske lämpötila 100 asteeseen ja jatka kypsennystä vielä kuusi tuntia.



Kaloriinan versio puolestaan näin:

1 kg naudan ulkofilettä
suolaa
kuivattuja yrttejä (lipstikkaa ja sekoitusta, jossa basilikaa, timjamia ja oreganoa)
leivinpaperia
sanomalehteä
foliota
kannellinen uunivuoka

Lihan pintaan hierotaan  reilusti suolaa ja yrttejä (Herra Kirjoitus ei pidä valkosipulista eikä rosmariinista, joten tuoreet yrtit jäivät siksi väliin). Liha kääritään ensiksi kasteltuun leivinpaperiin ja sen jälkeen kasteluun sanomalehteen, jota käytin reilusti (siis enemmän kuin kaksi aukeamaa), koska periaatteessa kilon lihapala on aika pieni paistettavaksi uunissa ja halusin estää lihan kuivumisen korpuksi. Sanomalehti kastellaan ensin märäksi ja sitä lihapaketin ympärille käärittäessä pitää olla nopea, koska märkä sanomalehti repeää todella nopeasti. Kun sanomalehteä on riittävästi paketin ympärille kääritään vielä reilu kerros foliota. Neuroosivarmistukseksi pistin vielä koko paketin kannelliseen uunipataan.

Paistoin lihaa ensin noin tunnin 150 asteen lämmössä ja sen jälkeen vielä vajaat pari tuntia 100 asteisessa uunissa. Tuolla paistamisella lihasta tuli täysin kypsää, kuten pitikin, mutta kuitenkin mureaa. Tätä tehdään varmasti toistekin.

Ei kommentteja: