tiistai 5. elokuuta 2014

En ole sokea, enkä kuuro ja tuntoaistikin on suunnilleen tallella

Tein taas sen jokakesäisen erehdyksen ja poikkesin pikaisesti tuossa lähimmällä kirpputorilla. Se on erehdys siksi, että joka kerta palaan sieltä varsin ärtyneenä takaisin. Tällä kertaa sentään löytyi yksi järkevästi hinnoiteltu tavara, uusi ja käyttämätön, avaamattomassa laatikossa oleva peli, jonka ostin joululahjaksi annettavaksi.

Joka kerta ärtymykseni aiheuttaa se yksi ja sama asia: pitävätkö myyjät meitä ostajia sokeina, kuuroina, tunnottomina ja tyhminä. Jos kengillä on kävelty noin 100 km ja sen näkee pohjasta, on turha kirjoittaa lappuun "uudet ja käyttämättömät", kun kuka tahansa normijärjellä varustettu asiakas näkee, etteivät kengät ole sitä. Samoin, jos kenkien tai vaatteen valmistemerkinnät kertovat heti tuotteen olevan muuta kuin nahkaa, on aivan turha yrittää huijata ketään pistämällä hintalappuun tekstiä: "nahkaa"... Ihan yhtä fiksua on yrittää vedättää väittämällä kuhmuista ja kolhittua Arabian kannua uudenveroiseksi, kyllä se vaan on niin, että kolhittu mikä kolhittu vaikka miten olisi Arabiaa. Pahimpia ovat tietysti ne, jotka väittävät tuotteet olevan merkkiä X tai Y, vaikka kysessä on merkitön halpakopio.

Tiedän, että vanha sanonta sanoo, ettei tyhmä ole se, joka pyytää vaan se, joka maksaa, mutta jaksan vaan ihmetellä, että onko niitä vedätettäviä tolvanoita niin paljon ihan oikeasti olemassa. En väitä olevani asiantuntija sen paremmin Lomonosovin posliineissa kuin Swarovskin kristalleissakaan, mutta jopa minä erotan nahan, mokan ja kankaan toisistaan ja niiden lisäksi sen, mikä kangas on käteen riittävän hyväntuntuista ja mikä taas olematonta luirua tai loppuun käytettyä. Tämän lisäksi omaan sen verran lukutaitoa, että osaan katsoa vastaako astian tms. hintalapun tiedot pohjan leimauksia tai vaatteen pesumerkintöjä tai muita tunnistetietoja.

Jälleen kerran peräänkuulutan sitä samaa asiaa, onko liian vaikeaa olla rehellinen ja myöntää, että tuote on käytetty eikä uusi, Ikeaa eikä Arabiaa, keinomateriaalia eikä nahkaa ja hinnoitella se sen mukaan. Ilmeisesti se on aivan liian vaikeaa. No, tulipahan taas hetkeksi muistutus siitä, että kannattaa pysyä poissa ainakin tuolta kirppikseltä taas hetken aikaa.

Ei kommentteja: