perjantai 3. tammikuuta 2014

Murinaa kengistä tai paremminkin kenkätermeistä

Loppuvuoteen huipentuneen ostovimman siis muka-akuutin kenkäkaapin täydennystarpeen vuoksi olen selannut läpi satoja sivustoja tai ilmoituksia, joissa myydään kenkiä. Olen etsinyt mustia balleriinoja ja mustia perusavoikkaita korkealla korolla, kenkiä, joiden hankkimisesta olen moneen kertaan maininnut. Työkiireiden  (pitäähän ne shoppailurahat joskus ja jotenkin ansaitakin) vuoksi olen keskittänyt mahdolliset hankintani netin ihmemaahan ja selannut läpi sekä huuto.netin, tori.fi:n että osan ebaytakin, näiden kaikkien tavallisten Nellyjen, Ellosten, Zalandojen, Brandosien ja Spartoiden lisäksi. Selaamisen lisäksi olen suunnilleen repinyt hiukset päästäni...
 
Miten ihmeessä se voi olla niin vaikeaa kertoa asioista niiden oikeilla nimillä? Nettikaupoissa asiat yleensä ovat vähintäänkin sinne päin oikein eli jos ilmoituksessa lukee "kiiltonahkainen" voi todellakin olettaa saavansa päämateriaaliltaan nahkaa olevan kenkäparin - tosin valitettavan monessa nettikaupassa kuvaukset ovat niin olemattomia, ettei niidenkään suhteen voi aivan varma olla siitä mitä saa (esim. spartoolla ei tasan mainita mistään päkiäpehmikkeistä tai holvikaarituista kengistä, nuo vaan ovat sellaiset, että saattavat väärään kohtaan osuessaan muuttaa muutoin hyvän kengän sopimattomaksi - tästäkin on kokemusta). 
 
Ei sen nyt tosiaan pitäisi olla mitään ydinfysiikkaa erottaa sitä, onko joku kenkä muovia vai nahkaa - viimeistään sen kertoo ostohetken hintalappu siis jos on ostanut kengät uusina, mutta aika monta muutakin tunnistamismerkkiä on. Siitä huolimatta kolme neljästä huuto.netissä kiiltonahkaa- termillä myynnissä olevista kengistä on muuta kuin nahkaa. Muutamasta parista jaksoin kysellä, ovatko keinomateriaalia vai nahkaa, ja joka kerta vastaus oli se sama: keinomateriaalia. Onko se pkle niin vaikeaa käyttää vaikka lainausmerkkejä tekstissä siis "kiiltonahkaa" tai kirjoittaa, että kiiltonahan näköistä tekonahkaa. Minä kun skippaan kaikki muoviset kengät heti kättelyssä tässä tilanteessa, kun olen etsimässä kenkiä parin kymmenen vuoden käyttöön.
 
Jos vielä tästä materiaalisesta kompastuskivestä ollaan selvitty jotenkin sinne päin, alkaakin se todellinen viidakko vai vetelä suo. Jos aloitetaan vaikka ensimmäiseksi kengän tyypistä. Toisille "avokas" kun sattuu olemaan  melkein mikä tahansa naisten kenkä sen tarkemmasta mallista tai koronkorkeudesta riippumatta.
 
Avokas kuitenkin on sellainen kenkä, jossa on korkoa, enemmän tai vähemmän, ja sen lisäksi umpinainen kanta ja yleensä kärkikin (kärjen malli voi sitten vaihdella pyöreästä, terävään tai neliömäiseen, mutta se ei muuta avokasta miksikään muuksi), materiaali voi olla mikä tahansa (siis nahka, keinonahka, kangas, pitsi, muovi). Kuten alla olevista kuvista näkyy, avokas voi olla aivan yksinkertainen tai enemmän koristeltu, myös koron korkeus voi vaihdella paljon. Ensimmäisen kuvan avokasmallia muuten kutsutaan remmien mukaan t-remmikengiksi.
 

Mikäli avokkaasta puuttuu korko vallan, kyseessä on balleriina eikä avokas! Nykyään balleriinan määritelmä on hivenen sallivampi ja ballerinoiksi hyväksytään myös eri muotoisilla kärjillä varustetut kokonaan korottomat tai hyvin matalakorkoiset (alle 2 cm) kengät, ennenhän ballerinat olivat aina esikuviensa balettitossujen mukaan ainoastaan pyöreäkärkisiä. Ballerina on siis koroton kenkä, jossa on kantapää ja (yleensä) umpinainen kärki.
 
 
Hiukan aiheen ohi mentyä palataan takaisin avokkaisiin. Mikäli avokkaat ovat kärjestä avoimet, viitataan niihin yleisesti termillä "peep toe", joskus myös "open toe", harvemmin noita näkee käännetyn suomenkielelle "kärjestä avoimeksi" tai vastaavaksi. Malliesimerkki tuolla avokkaissa viimeisenä.
 
Jos jätetään korot vielä hetkeksi rauhaan ja katsotaan seuraavaa kenkäongelmaa, jos vielä avokkaat ja balleriinat erottuvatkin maihareista ja tennareista (ostajan onneksi sellaisiakin myyjiä on, jotka nämä kaikki toisistaan erottavat), niin sitten tulevat sling backit, sandaalit ja sandaletit, jotka erityisen usein sotketaan avokkaisiin. 
 
Ensin mainitut siis sling backit ovat kärjestä umpinaiset kengät (voivat olla siis peep toe, mutta ei remmejä), joissa on avoin kanta, ei siis normaalin avokkaan kantapää osaa, vaan remmi kantapään takana. Oikein rautalangasta väännettynä voisi sanoa, että kyseessä on puolikas avokasta kantaremmillä. Sling backeissa on usein korko, korkeampi tai matalampi, sillä ei ole mallin kannalta väliä. 
 
 


 
 
Mikäli tuo kantaremmi sattuu puuttumaan ja poposet vain sujautetaan jalkaan ovat kyseessä pistokkaat. Pistokaskin on yleensä varsin umpinainen kenkä eli puolikas avokasta ilman kantaremmiä. Pistokas voi olla korollinen tai koroton, jopa melko avonainen (siis remmeistä koottu), pistokkaaksi sen tekee tuo jalkaansujautusmahdollisuus kantaosan puuttumisesta johtuen.
 
 


 
Kun näistä ollaan selvitty, niin ollaankin jo aika liki suon puoliväliä, eikä enää ole kovin monta upottavaa hetteikköä edessä. Oikeastaan vain sandaalit ja sandaletit sekä erilaiset korot ovat jäljellä. Sandaali tavallisesti koroton (kesä)jalkine, jossa jalkaterän päällisenä on hihna tai hihnoja.Siis päältä avoin jalkine, jota jalkaterän päältä kulkevat hihnat pitävät paikoillaan, kantaremmi voi olla tai olla olematta.  
 
 


 
 
Sandaletti  puolestaan on sandaalimainen, kevyt, useimmiten korkeakorkoinen naisten juhlajalkine eli korko ja hyvin avoin kenkä kantaremmillä tarkoittaa sandalettia. 
 


 
 
Tässä sandaali vai sandaletti määritelmässä on valmistajakohtaisia eroja, jotka aiheuttavat minullekin harmaita hiuksia. Osa valmistajista kun määrittelee hiuksen hienon eron "korkosandaalin" (jota ei kai virallisen määritelmän mukaan edes pitäisi olla olemassa) ja sandaletin välillä niin, että sandaalit ovat ne, joissa ei ole kantapääosaa ja sandaleteissa taas on, joidenkin mukaan homma menee sitten juuri päin vastoin. Kolmas kenkävalmistaja puolestaan määrittää kaikki arkisemmat remmikenkänsä sandaaleiksi ja juhlavammat sandaleteiksi.  Mutta silloin ollaan melko varmoilla vesillä, jos käyttää termiä "sandaletti" kengästä, jossa on korko, remmejä ja joka on juhlavan näköinen.
 
Minusta nuo ovat kohtuullisen selviä ja helppoja erottaa tuota korkosandaali/sandaletti pilkunviilausta lukuunottamatta, joten ei liene kohtuutonta vaatia, että ilmoituksella "avokas, musta, koko 36" myyty kenkä todellakin on musta avokas eikä esimerkiksi riemunkirjava pistokas.
 
Sitten ne korot, joista pitänee varmaan kirjoittaa oma tekstinsä, jotta ei juttu venyisi romaaninmittaiseksi, varsinkin kun lisäsin tähän mukaan nuo kuvat asiaa selkeyttämään.

Ei kommentteja: