tiistai 1. tammikuuta 2019

Miten vuonna 2019?

Alan pikkuhiljaa tuntea itseni ja oman lyhytjännitteisyyteni ja kokemuksesta tiedän, että itselle annetut lupaukset on helppo rikkoa ja tavoitteista jänistää, joten mitä sitä sitten turhaan moisia tekemään.

Laitetaan siis koko vuodelle vain yksi tavoite: vuosi, jonka aikana ostetaan mahdollisimman vähän. Ei siis mitään täydellistä ostolakkoa, koska se onnistuu ehkä kuukauden kerrallaan, yleensä ei sitäkään, mutta mahdollisimman vähän maksullisia hankintoja itselle ja meille kotiin. Ilmaista tavaraa saa ottaa vastaan järkevissä rajoissa, mutta kaikkea ilmaista ei saa haalia. Esimerkiksi tuunausmateriaali, josta ei heti ole tekemässä mitään on ehdotomasti kielletty, koska sitä jemmattua matskua löytyy omistakin kaapeista enemmän kuin tarpeeksi. Myöskin perheensisäinen ostokerjääminen on kielletty, en voi siis pyytää Herra Kirjoitusta ostamaan minulle tiettyä tavaraa, vain koska haluan sen. Herra Kirjoitusta ostolakko ei koske hänen omien tavaroidensa osalta.

Sen verran olen kuitenkin mukavuudenhaluinen, etten aio pyykinpesuaineen loppuessa alkaa raastamaan saippuaa, vaan vessapaperi, astianpesuaine, pyykinpesuaine noin esimerkiksi lasketaan välttämättömyyksiksi ja niitä saa ostaa, mikäli tuotteet loppuvat.

Tämä saattaa mennä jo yli kykenemiseni, mutta pistetään jatkoksi vielä se, että yhtä saapuvaa tavaraa kohti pitää sitten myös poistua vähintään yksi. Ja seuraavaksi mietin, voiko ko. sääntöä venyttää kosmetiikalla, onko tyhjentynyt kosmetiikkatötsä yhtä kuin poistunut tavara. Toisaalta vaatekaappini on kyllä elvytetty niin pitkälle, että sieltäkin varmaan tulee pakollisia poistoja (tai paremminkin eteenpäin siirtoja räteiksi ja puhdistuslapuiksi). Eli jos tavaramäärä ei mahdottomasti vähene, niin ei sen tuolla toiminnalla pitäisi kasvaakaan. Oikein hyvällä tuurilla kotoamme löytyy vielä jotain maidoksi ja kahviksi tai jopa rahaksi vaihdettavaa tavaraa - siis ongelma ei niinkään ole tavara, jota kyllä riittää, vaan niiden vaihtuminen.

Josko vielä toiseksi tavoitteeksi ottaisi kosmetiikkanäytteiden varaston loppuun käyttämisen, toki sekin tukee tuota mahdollisimman vähäistä ostamista, kun kaikki tulee loppuunkäytetyksi. Sen verran kuitenkin rajoitetta, että yksi loppuunkäytetty kosmetiikkanäyte ei sitten vastaa yhtä sisääntulevaa tavaraa.

Ei kommentteja: