sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Muovikassittomuus

Otsikko on jälleen kerran asteen verran harhaanjohtava, sillä sen oikeampi muoto olisi ollut: Olemme ostamatta muovikasseja. Täydelliseen muovikassittomuuteen tuskin tulemme koskaan pääsemään, emmekä siihen itse asiassa ole pyrkimässäkään. 

Yritin miettiä, miten kauan siitä on, kun Herra Kirjoituksen kanssa päätimme, että kaupasta ei enää osteta muovikasseja. Syy oli se perinteinen eli muovipussikori tursusi yli äyräidensä. Useampi vuosi tuosta jo on aikaa ja jonkin verran meni aikaa ennen kuin löytyi Herra Kirjoitukselle omalta tuntuva taskuunsopiva kestokassi, jota hän on uskollisesti sen jälkeen käyttänyt.

Meillä on menty tuossa jopa siihen äärimmäisyyteen, että tavarat on mieluummin kannettu irtokappaleina käsissä autolle tai pyöränkoriin, jos kassi on jostain syystä jäänyt kotiin. Uskaltaisin väittää, että alta kymmenen kassia olemme itse ostaneet näiden vuosien aikana. Toki kotiimme on vieraiden, vaihtotuotteiden tai muun vastaavan mukana kulkeutunut silloin tällöin kasseja, mitkä ovat tietenkin helpottaneet roskapussiongelmaamme.

Viime vuoden lopulla huomasimme olevamme tilanteessa, jossa kaikki hyvänkokoiset muovipussit oli käytetty ja laatikossa oli jäljellä vain tusinoittain hankalankokoisia kuten apteekin pieniä pusseja. Ne eivät oikein ole hyviä roskapusseiksi, kun ovat niin pieniä, eikä niille oikein muutakaan käyttöä ole. Sitkeästi kuitenkin päätimme käyttää nekin. Tosin olemme huomanneet olevammme sen verran hemmoteltua sorttia, että aina kun on mahdollista nappaamme kumpikin isomman pussin roskille. Näitä isompia ovat esimerkiksi isot leipäpussit, wc-paperien säkit, postissa tulleet pussit jne. Mikä tahansa on käytännössä parempi kuin ne minipussit. Jossain vaiheessa nekin on toki pakko käyttää, mutta lykkäsin sitä hetkeä vielä toviksi eteenpäin, sillä löysin maalta jemman, jossa oli kymmenen isoa muovikassia. Olin tunkenut ne sisäkkäin ja tämän koko komeuden yhteen kynttilänjämä pussiin. Nyt kun käytin nuo kynttilänjämät, minä otin tietenkin muovipussit mukaan kaupunkiin, jotta saamme taas toviksi järkevämmän kokoisia roskapusseja.

En aio laskea näitä muovipusseja mihinkään saapuneiden tavaroiden luetteloon mukaan. Ne ovat meillä vain hetken ja poistuvat täytyttyään roskiksen suuntaan. Yritän ottaa tämän vuoden tavoitteeksi sen, että taistelemme nuo minipussit käytettyinä roskikseen ja sitten vasta kaivaudun salaisiin varastoihini. Minulla on vielä autotallissa ja vinttikomerossa muutama kunnon muovikassi jemmassa, en aikanani tuonut niitä asuntoon, kun tuo muovipussikori oli niin täynnä. Nyt aion tyhjentää sen kokonaan ennen kuin tuon kassit tuolta jemmoista tänne. Samalla tulee sitten toivottavasti siivottua roskiskaappi, jossa on muovipussien lisäksi jemmattuna paperikasseja (lehdille ja paperiroskalle sekä tarvittaessa käytettäväksi erilaisten tavaroiden pakkaamiseen/suojaamiseen) sekä paperipusseja (biojätteelle). Niitäkään ei varsinaisesti ole hankittu, mutta säästän kyllä kaikki mahdolliset paperipussit biojätettä varten, koska niissä se on helppo viedä ulos.

Ainakin tämän vuoden aiomme vielä selvitä ostamatta muovikasseja ja sama pätee paperikasseihin ja biojätepusseihin. Nämä jälkimmäiset aion kyllä ryhtyä taittelemaan sanomalehdestä sitten kun muut pussit loppuvat.

Ei kommentteja: