maanantai 22. helmikuuta 2016

Outo lintu; viina ja vaatteet

Osallistun yleensä kaikenlaisiin kyselyihin ja niinpä viime kesänä täyttelin taas yhden kupongin tilastokeskukselle, josta ne kai sitten rakentavat tietonsa ja oletuksensa tietystä asioista meidän suomalaisten käytöksestä ja tottumuksista. Samalla sain vihkosen, jossa oli edellisen vuoden tilastotietoja. Jokunen asia hämmästytti ja paria oli pakko kysyä googlelta, jonka jälkeen hämmästytti vielä enemmän.

Tilastotietojen mukaan keskiverto suomalaisen menoista 10% tulee viinasta& tupakasta ja vaatteista&kengistä suunnilleen jaolla puolet ja puolet. Sitä nyt lienee turha mainitakaan, että olemme jo vuosia herra Kirjoituksen kanssa ihmetelleet tuota määrää, mikä ilmoitetaan suomalaisten keskimääräiseksi alkoholin kulutukseksi siis litramääräisesti 11,6 litraa puhdasta alkoholia nenää päälle. Oikeiksi litroiksi ja lähimpään tasalitraan muutettuna suomalaisen kokonaiskulutus vastaa noin 94 litraa olutta, 15 litraa viiniä, kymmentä litraa long drink -juomia, yhdeksää litraa siiderä ja kuutta litraa väkeviä. Nopealla laskulla tiedän heti kahdeksan henkeä, joiden viinat kokonaan tai suurimmaksi osaksi juo joku muu. Niistä kaksi olemme tietenkin minä ja puolisoni, lasiin en sylje, mutta en osaa kuvitella olosuhteita, joissa pistäisin viisi prosenttia tuloistani viinaan ja tupakkaan. Noita ilmoitettuja määriä en ala edes pohtia, teholla tai haudassahan minä olisin, jos tuon verran joisin, vaikka sen miten jakaisi 365 päivälle.

Lisäksi samat tilastotiedot ilmoittavat vaatemenoiksi myös tuon saman noin 5% menoista, jonka voi kai kääntää niin, että jos kaikki menee, mitä tulee, niin se on myös 5% tuloista. Nyt kun yritän toista vaiko jo kolmatta vuotta olla ostamatta lainkaan vaatteita, en voi kuin hämmästellä sitä, miten paljon minun tilastojen mukaan pitäisi pistää vaatteisiin ja kenkiin. Toisaalta sitten ei se summa euroina niin hirvittävä ole, eihän sillä saisi kuin yhden kalliin merkkilaukun, mutta mitä minä sen hintaisella laukulla tekisin? Tai sellaisella määrällä keskihintaisia vaatteita tai kenkiä, joita tuolla summalla vuoden aikana saisi hankittua.

Valtava määrä hankittuja vaatteita onkin sitten hyvä aasinsilta seuraavaan ajatukseeni, nimittäin vaatteiden kierrätykseen. Tilastotieto kertoi myös sen, että jokainen suomalainen poistaa vuosittain 13kg tekstiilejä (tähän luetaan siis myös verhot, lakanat, pyyhkeet jne.), joista 10kg on mennyt kaatopaikalle ja 3 kg hyväntekeväisyyteen. Jostain, en tietenkään muista mistä, luin jokin aika sitten, että määrät ovat nousseet tuosta ilmoitetusta ja 3kg hyväntekeväisyyteen määrän rinnalle on tullut 1-2kg määrä vertaiskaupassa kiertäviä tekstiilejä ja kaatopaikalle menneen tekstiilijätteen määrä on ollut yli 10kg henkeä kohti. Nyt kun noita tekstiilejä ei enää saa kipata kaatopaikalle, vaan ne pitää "loppusijoittaa" jotenkin muuten, ollaankin ihmeissään tuosta määrästä.

Johtuuko se sitten nuukasta luonteestani vai opistuista tavoista, mutta väittäisin, ettei meiltä kyllä mene 20 kg tekstiilejä vuosittain kaatopaikalle - tai vuoden alusta energiajätteeksi. Jokunen kilo varmaan menee loppuun käytettyjen siivousrättien muodossa, mutta sitä ennen kyseiset tekstiilit ovat eläneet pitkän elämän jossain muussa muodossa sukkina, t-paitoina tai jonain muuna vastaavana. Pitäsiköhän tässä alkaa todistamaan itseään oudoksi linnuksi tässäkin suhteessa ja käyttää poistuvat tekstiilit vaa'an kautta, jotta näkisi sen todellisen määrän, paljonko tuota tekstiilijätettä tulee. Olenhan jo aikaisemmin onnistunut todistamaan olevani keskivertoa pihimpi vedenkulutuksen (ja myös sähkökulutuksen) suhteen.

Ei kommentteja: