lauantai 13. helmikuuta 2016

Matkapukupussin korjaus

Herra Kirjoituksen mukana yhteispesäämme kulkeutui pukupussilaukku. En muista oliko se rikki jo saapuessaan vai rikkuiko se jossain vaiheessa yhteisen elämämme alkutaivalta, mutta joka tapauksessa se on roikkunut jo vuosia vinttikomerossa käyttämättömänä siitä syystä, että siitä on vetoketju rikki. Siis jos oikein täsmällisiä ollaan, niin vetoketjun lukko on luistanut toiselta puolelta pois ja pukupussi lepsotti auki. Monen monta kertaa katselin sitä sillä silmällä, että heitän sen pois, kun kerran se on rikki ja niin ollen käyttökelvoton, en kuitenkaan saanut aikaiseksi sen hävittämistä. Perusteiluina olivat ne tavallistakin tavallisemmat nuukailijan ja jemmaajan syyt, jos siitä kuitenkin ottaisi talteen edes kankaan tai vetoketjut tai...

Tämän alkuvuoden aikana netti on ollut täynnään erilaisia juttuja ja videoita vetoketjujen korjaamisesta. Niissä kaikissa on korostettu sitä, miten helppoa se on ja miten nopeasti sen voi tehdä, sekä jaettu erilaisia vinkkejä erilaisten vetoketjupulmien ratkaisuun. Tuollaisten ohjeiden osuminen minun käsiini oli tietenkin ihan sama kuin olisi viskannut reilun jerrykannullisen bensaa liekkeihin. Jos muutkin, niin minä kans - totta kai.

Niinpä päätin tehdä pikakorjauksen tuolle Herra Kirjoituksen pukupussille. Sitten kun se on oikeasti ehjä, voi harkita, että pistääkö sen myyntiin vai säästääkö käyttöä varten. Niinpä suuntasin vinttiin ja raahasin pukupussin alas. Se oli ihan kirjaimellisesti kunnolla pölyttynyt.


Seuraavaksi tutkin sen, mistä ja miten tuo pukupussilaukku olikaan rikki. Muistini ei ollut pettänyt, vetoketjuhan se oli ongelman ydin. Siinä se repsotti irtonainsena ja vain toisella puolella kiinni olevana.

Käytin ensimmäiset viisi minuuttia sen puhdistamiseen pölystä päältä ja sisältä. Yllättävän ryhdikäs veska sieltä tomukerroksen alta kaivautui esiin. Sitten olikin aika käydä varsinaisen ongelman kimppuun. Tällainen vetoketjuhan korjataan niin, että irrotetaan tuo vetoketjun poisluistamisen estävä hakanen siltä puolelta, mistä vetoketju on luistanut pois, pujotetaan vetoketjun lukko takaisin ja siinä se. Vedetään pari kertaa edestakaisin ja todetaan toimivaksi. Edellytyksenä tälle toki se, että vetoketjun spiraalista ei saa puuttua hampaita eli varsinaisen ketjuosan pitää olla ehjä.

Näkemässäni mallivideossa tämän tekemiseen meni pari minuuttia. Minulta meni melkein sen verran, että sain ähellettyä tuon hakasen pois, vähintään  tuplasti toinen mokoma siihen, että sain pujotettua vetoketjun takaisin. Tässä kohtaa piti vielä ensin saada älynväläys siitä, että vetoketjusta on pakko ratkoa pari pistoa, jotta tuon lukon pujottaminen onnistuu ja lukkoakin piti pikkuisen löysätä, ennen kuin tuli valmista. No, tietenkin olin ensimmäisellä kerralla innoissani löysännyt lukkoa niin paljon, että saatuani sen kiskottua tuonne alas se oli taas irti. Ja koska olin tietenkin näppäränä kiinnittänyt jo myös tuon hakasen, aloitettiin jälleen alusta...

Toisella kertaa vahingosta viisastuneena tajusin kiristää vetoketjun lukon ennen kuin aloin laittaa tuota hakasta paikalleen, jotta vetoketju pysyisi kunnialla paikaallaan. Tämä kiristäminenkin on periaatteessa yksinkertaista eli otetaan pihdit ja puristetaan vetoketjua kummaltakin sivulta ja sitten vielä keskeltä. (Tällä tempulla pitäisi saada korjattua suurin osa liian löysistä vetoketjuista, jotka eivät pysy kiinni). Kun kerran olen ahne, niin liikaahan se tietty kiristyi, eikä vetoketjua meinannut jaksaa sulkea - onneksi siihenkin on jipponsa, pieni ruuvimeisseli vetoketjun lukon reunan alle ja kevyt vääntö, niin johan löytyi ja alkoi vetoketju kulkea.

Sitten vielä se viimeistelyvaihe eli hakanen taas takaisin ja purettujen pistojen ompelu. Olisikohan tuohon mennyt aikaa puolisen tuntia ja niin meillä on taas ehjä ja kaikin puolin toimiva pukupussilaukku.


Seuraavaksi taidan suunnistaa käsityöliikkeeseen etsimään irtonaista vetoketjun lukkoa siihen virheään pitkään takkiini, joka on ollut ainakin viisi vuotta ilman vetoketjua kun en ole jaksanut vaihtaa siihen uutta ehjää. Nyt olen oppinut  senkin, että vetoketjusta voi vaihtaa pelkän lukon. Olkoon tuo vetoketjun lukko helmikuun sallittu ostokseni, jotta saan vihdoin takin kuntoon.

Ei kommentteja: