"Olet järkevä kuluttaja. Käytät rahojasi hillitysti ja hallitusti, mutta et kituuta turhaan. Tiedät, etteivät hienot lahjat tai gourmet-illalliset ole välttämättömiä, mutta myös sen, että välillä ne ovat hintansa väärtti. Viikottaiset kulusi jäävät alle kahdensadan euron. Mietit hintoja ja kilpailutat palveluita, mutta osaat myös nauttia tienesteistä."
Todistetusti testissä sai ainakin kahdenlaisia tuloksia, koska Herra Kirjoitus sai muunlaisen tuloksen. Hienoltahan tuo tietenkin kuulostaa olla järkevä ja harkitseva kuluttaja, tosin minusta olisi mukava tietää, mistä tuo viikottaiset kulut on repäisty ja mitä siihen kuuluu. Jos se tarkoittaa kaikkea muuta kuin asumista, niin eipä tuo pidä paikkaansa - asumisen jos laskee mukaan, niin vieläkin ollaan niukin naukin yli. Tietenkin mun kulutustottumukseni eroavat aika paljon keskivertokuluttajan tottumuksista, kun on niin monta asiaa, joiden ostamista välttelen.
Luin nyt vihdoin ja viimein Rinna Saramäen kirjan "Hyvän mielen vaatekaappi" ja koin monta oivallusta, mutta oli kirjassa monta asiaa, jotka pistivät nostelemaan kulmakarvojakin. Yksi niistä oli tuo keskimääräinen 4,9% tuloista vaatteisiin - en ole siis likikään keskivertokuluttajaa. Olen tänä vuonna ostanut vaatteita n. 15 eurolla (yhdet 7€ farkut ja sukkia 8€:lla - tiedostan ostaneeni 2x 7 paria sukkia, mutta ensimmäiset ostin lahjakortilla, joten en laskenut niitä käytettyyn rahamäärään mukaan), mikä on jotain muuta kuin 5% nettotuloistani. Juuri nyt olen tilanteessa, että en koe tarvitsevani mitään uutta, joten miksi sitä pitäisi pakolla ostaa.
Tärkein tuon kirjan tarjoama oivallus on kyllä sen peruspuvuston laatiminen ja tietenkin vaatekaapin raivaus, se ihan oikeasti pitäisi tehdä. Karsia ja miettiä, mitä todella tarvitsee ja onko perusteltua ylläpitää vaatevarastoa, joka riittäisi vielä lapsen lapsillekin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti