keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Lahjaksi hermolepoa

Myönnän, että olen lukenut liikaa velkablogeja, joiden kirjoittajat kertovat, miten selviävät velkojensa maksusta ja millaisin toimin velkojaan lyhentävät. Jotenkin tuolta sitten iski mieleeni sellainenkin ajatus, että pitäisiköhän minunkin tehdä asialle, toisin sanoen veloilleni, jotain. Monikko saa ne kuulostamaan jo pahoilta ikään kuin niitä olisi toivottoman monta, vaikka todellisuudessa kyse on kahdesta lainasta: asuntolainasta ja tulonhankkimislainasta, jolla on ostettu metsäpalsta.

Mietin pitkään ja tein laskelmia siitä, mikä kannattaisi ja mikä ei, mikä olisi järkevää ja mikä ei. Lopulta tulin siihen tulokseen, että annan asuntolainan olla ja mennä maksuun ajallaan, sitä kun ei ole jäljellä enää juuri mitään ja se loppuu kuitenkin vuoden sisällä. En ole enää vuoteen osannut ajatella asuntolainaa olevan olemassakaan, kun ko. lainanmaksutilille ei ole tarvinnut palkkapäivänä siirtää rahaa, vaan olemassa oleva saldo on riittävä loppulainan kuittaamiseen. Se on maksaantunut kuin itsekseen ja saa olla niin tämän loppuajankin. Niin kauan kuin siitä saa ne pienetkin korkovähennykset, en aio maksaa lainaa ennakkoon pois.

Jäljelle jäi siis se toinen laina, jota on jäljellä enemmän, paljon enemmän. Jos siis halusin vähentää velkojeni määrää, toimenpiteet oli kohdistettava tuohon lainaan. Päätinpä repäistä ja pistin maksuun yhden ylimääräisen lyhennyksen, sellaisen, joka kuittaa kerralla lainan pääomasta pois kuudenneksen. Jotenkin on helpompi hengittää, kun tietää, että sen pienemmän lainamäärän kanssa selviää helpommin, jos jotain ikäviä yllätyksiä tulee eteen.

Koska tämä lisälyhennys osui juuri sopivasti K:n päivän aikaan, koen, että olen antanut itselleni lahjaksi hermolepoa. Ei tarvitse murehtia, miten lainasta selviää, kun siitä on jo reilu siivu maksettuna. Olo on siis kovin onnellinen ja seesteinen, joten ilmeisesti ratkaisu oli oikea.

Tosin samalla jäi mieleen tykyttämään sellainenkin ajatus, kuin olisikohan mahdollista olla kokonaan velaton seuraavana täysien kymmenten syntymäpäivänä. Siihen on aikaa kolme ja puoli vuotta, eli yhtälö taitaa olla mahdoton, kun lisämenoja on tulossa tuon putkiremontin myötä kuitenkin paljon.

Ei kommentteja: