Tämä vinkki ei ole sinulle, jos haluat olla joka paikassa viimeisen muodinmukaisesti puettu ja osallistut maalaustalkoisiin tai puutarhahommiin uudenkarheissa merkkivaatteissa (tai siis et osallistu, koska et voi tehdä mitään, jotteivät vaatteet sottaantuisi). Sen sijaan sellaiselle, joka arvostaa enemmän vaatteiden istuvuutta ja hyvälaatuisia kankaita kuin muodikkuutta taikka miettii, mihin vanhaa lakanaa vielä voisi käyttää, tässä saattaa olla jonkinlaista vinkin tapaista. Minulla itselläni kun vaatteet kiertävät suunnilleen ketjussa ykkösvaatteet (jossa omana kategorianaan juhlavaatteet ja muut siistimmät vaatteet), arkivaatteet (osa hankitaan/tehdään suoraan tähän käyttöön, osa ykkösistä siirtyy tähän kastiin aikojen saatossa), kotivaatteet (näitä en kyllä erikseen osta, en siirtyvät noista muista luokista), maalaisvaatteet (likaisissa töissä ja rikkumisuhan alla menevät huonommatkin rätit) ja poisto.
Tämän kuun nuukailuvinkkinä on haastaa miettimään käytöstä poistetulle vaatteelle, lakanalle yms. uusi käyttötarkoitus. Otetaanpa esimerkiksi pusero, jonka kangas on kaunis, mutta jonka mallista et erityisemmin pidä. Kaksi nopeinta vaihtoehtoa ovat joko heittää pusero sellaisenaan roskiin taikka lahjoittaa se kirpputorille, ne kuitenkin ovat vaihtoehdot, joita nuukailijan ei kannattaisi eikä ehkä tulisi mieleenkään ensimmäisenä miettiä. Sen sijaan voisi miettiä sitä, mikä kyseisessä puserossa ärsyttää, onko se kaulus, hihat vai joku muu asia ja olisiko puserolle mahdollista tehdä tuunaus eli muuttaa kauluksen mallia, hihoja tai tehdä siitä vaikka istuvampi muotolaskosten avulla tai muuttuisiko sen ilme, jos siihen lisäisi/poistaisi jotain koristeita tai muuta. Taikka voisiko puserosta tehdä jotain ihan muuta, missä tuo kangas toimisi paremmin; toimisiko se kauppakassina, pehmoleluna, sohvatyynynä tai kenties nukenvaatteena. Nuo edellä mainitut muutokset tarjoavat uuden elämän vaatteelle, joka on hyväkuntoinen ja käyttökelpoinen.
Mikäli vaate on hyväkuntoinen, mutta ei muokattavissa, jäljelle jää oikeastaan kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäisenä siirrä vaate "rönttökäyttöön" eli mökille, likaiselle työmaalle tai jonnekin, missä se varsin pian kuluu loppuun tai käyttökelvottomaksi, minkä jälkeen ko. vaatteen voi sitten hyvillä mielin siirtää käyttökierroksen seuraavaan vaiheeseen rätiksi tai pesänviriksi. Jälkimmäinen vaihtoehto on sitten tuo jo mainittu kierrätä eteenpäin tai heitä roskiin, mitä kyllä itse pidän viimeisenä mahdollisena vaihtoehtona ja silloinkin otan talteen vähintään vetoketjut, napit, pitsit ja muut koristeet.
Aika monta kertaa vaate tai kangas, materiaalista toki riippuen, on mahdollista kierrättää uuteen tehtävään, kun se on alkuperäisessä tehtävässään täysin palvellut. Tällaisia uudelleen hyödyntämismahdollisuuksia ovat esimerkiksi rätti, kestovaippa tai -side, kestotalouspaperi tai muu siivousapuväline. Esimerkiksi käytöstä poistetut tai parittomat sukat toimivat siivouksessa todella loistavasti. Ohuet polvi- tai nilkkasukat lattiaharjan päälle vedettyinä ovat mieletön pölymagneetti, tennissukat kokoavat sitten jo muutakin kuin pölyä. Samoin rikkinäisiä, pestyjä sukkia voi käyttää vaikka vessanpesuun ja sitten heittää hyvällä omalla tunnolla käytön jälkeen pois.
Tässä kohtaa täytyy varmaan vielä muistuttaa siitä, ettei ihan ensimmäisen reiän tai ratkeenneen sauman takia kannata vaatetta poistoon pistää, sillä sukat voi parsia (villasukkien lisäksi myös tennis- ja nailonsukat), ratkenneet saumat voi korjata ja useimmissa vaatteissa paikkaaminenkin kannattaa. Lisäksi liputan sellaisen apuvälineen kuin nukanpoistajan puolesta, sillä saa pelastettua vielä monta nukkaantunutta ja nyppääntynyttä vaatetta käyttökuntoisiksi.
Silloin ennen vanhaan, kun kankaista oli todella pulaa, lakanatkin käännettiin. Koska lakana kuluu eniten keskeltä, lakana leikattiin joko pituus- tai leveyssuuntaan kahtia ja palaset ommeltiin uudelleen kiinni niin, että lakanan heikompi keskiosa päätyi päätyihin tai reunoille ja vähemmän kuluneet osat keskelle kulutukseen. Tuolla konstilla saatiin lakanallekin lähes toinen mokoma käyttöikää lisää.
Kun esimerkin käännetty lakana on siinä tehtävässään tullut tiensä päähän, on vielä monta mahdollisuutta hyötykäyttää se. Lakanasta voi ommella tyynyliinoja, siitä voi tehdä kankaisia nenäliinoja tai pyyhintärättejä keittiöön (talouspaperin korvikkeeksi, tosin näissä kestotalouspapereissa puuvillaharso toimii kaikkein parhaiten) taikka sen voi leikata matonkuteiksi taikka poppanakuteiksi. Lakanan voi myös värjätä, jolloin siitä saa lapsille kesäksi leikkiteltan tai osan kauniin vuodekatoksen materiaaleista. Mahdollisuuksia riittää juuri niin pitkälle kuin mielikuvitustakin. Viimeisenä leposijana lakanaa voi joko käyttää pesän virittämiseen taikka sen voi kompostoida, sillä oletuksella, että kyseessä on puuvillainen lakana.
Periaatteessa vaatteidenkin kääntäminen olisi mahdollista ja sitäkin tehtiin ennen vanhaan, mutta se on sen verran työlästä, että täytyy olla todella erikoinen ja arvokas kangas, jotta joku siihen viitsii tänä päivänä ryhtyä. Sen sijaan vanhasta uutta ja isosta pieneksi-juttuja on näkynyt viime aikoina enemmänkin, hyvänä esimerkkinä vaikkapa Hupsistarallaa-blogin Norsis, joka ompeli omista vanhoista housuistaan pojalleen pöksyt. Tuolla tavoin pystyy vielä hyödyntämään vaatteita ja kankaita, jotka muutoin olisivat menneen talven lumia.
Kuten edellä olevasta ilmenee, kannatan itse ehdottomasti sitä, että vaatteet ja kankaat käytetään todellakin loppuun. Hyvänä esimerkkinä toimii yöpaita, jota meillä on kierrätetty kahden sukupolven voimin. Äitini sai sen käyttöönsä sekond handina ja piti sitä aikansa yöpaitana. Kun yöpaita kului hartioista puhki, mutta oli vielä helmasta ehjä, siitä muotoutui tyynyliina. Loput ehjät palaset palautin äidille räteiksi ommeltuna, rätit ovat edelleen käytössä, mutta tyynyliina kului puhki. Ratkoin siitä irti siihen lisäämäni lakanakankaan kaitaleen ja tarranauhan palaset (tarranauhat kierrätin kestositeisiin, lakanakangas odottaa edelleen uusiokäyttöä). Entinen yöpaita-tyynyliina on edelleen käytössä, nyt rättinä, kietaisen sen levymoppini ympärille ja käytän lattian pyyhintään, toimii sekä kuivana että kosteana ja kestää tuossa tarkoituksessaan uskoakseni vielä tovin. Todellinen nuukailija pitää kankaat poistoon vasta sitten, kun ne ovat todella loppuun käytetty.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti