Rapsahtava chili con carne
800g jauhelihaa (nautaa tai sika-nautaa)
2-3 punaista chiliä
1 sipuli
5 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1 tl ruohittua musta pippuria
1 tl chilimausteseosta
2 tl oreganoa
2 prk (á 420g) valkoisia papuja tomaatissa
1 prk (á 390g) tomaattimurskaa
4 palaa tummaa suklaata
Kuorrutus:
8 dl kypsää riisiä
1 prk kermaviiliä
1 kananmuna
3/4 tl suolaa
1 rkl ruokokidesokeria tai siirappia
Pinnalle:
2 dl juustorastetta
Silppua chilit, sipuli ja valkosipulin kynnet. Ruskista jauheliha muruksi yhdessä chili-, sipuli- ja valkosipulisilpun kanssa. Lisää mausteet, pavut, tomaattimurska ja suklaapalat. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua 5-10 minuuttia. Kaada seos voideltuun isoon uunivuokaan tai - pannuun, tasoita pinta ja jäähdytä kylmäksi.
Sekoita riisikuorrutuksen aineet keskenään ja levitä seos jäähtyneen chili-jauhelihaseoksen päälle. Ripottele juustoraaste pinnalle. Kuumenna ja ruskista ruoka uunissa 220 asteessa 20-25 minuuttia.
Tästä annoksesta pitäisi riittää kahdeksalle. Positiivista ruoassa on se, että papu-jauhelihaseoksen voi tehdä vaikka edellisenä päivänä jääkaappiin ja kuortuttaa vasta juuri ennen syöntiä.
Sitruuna-lakritsilevykakku
(tarvitset kaksi sitruunaa - toisen taikinaa, toisen koristelua varten)
200g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 sitruunan mehu ja kuoriraaste
Lakritsikastike:
160g pehmeitä lakupaloja (esim. 2 paksu pepe xxl-patukkaa)
1 dl sokeria
3 dl vettä
Kuorrutus:
1 dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria
1 prk (200g) sitruunarahkaa
Koristeluun:
1 sitruunan kuori raastettuna
Vaahdota huonenelämpöinen rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja lisää seos vaahtoon. Pyöräytä sitruunamehu ja kuoriraaste taikinaan. Levitä taikina leivinpaperoidulle pikkupellille (n. 23x32 cm), tasoita pinta. Paista uunissa 180 asteessa noin 25 minuuttia. Jäähdytä.
Valmista lakritsikastike. Laita lakupalat, sokeri ja vesi kattilaan ja keitä hiljaa poreillen 10-15 minuuttia. Kaada kuuma seos kapeaan ja korkeaan sekoituskulhoon ja pyöräytä seos sileäksi sauvasekoittimella. Jäähdytä kylmäksi, ohenna tarvittaessa vedellä.
Vaahdota kuorrutuksen kerma ja vaniljasokeri, lisää sitruunarahka ja levitä seos jäähtyneen kakkulevyn pinnalle. Tee koristeradat lakritsikastikkeella juuri ennen tarjoamista. Laita desi kastiketta pursotinpussiin ja pursota sitruunakuorrutuksen päälle raidat. Marmoroi terävällä veitsellä edestakaisin vedellen. Ripottele sitruunankuoriraase pinnalle.
Tarjoa loppu lakritsikastike kakkupalojen kanssa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti