maanantai 21. maaliskuuta 2016

Seitsemän ruutua

Kummitädin velvollisuuksiin tai oikeuksiin kuuluu tehdä pienelle myös peitto ja sitä olen tässä viime aikoina askarrellut. Suunnitelmat ovat eläneet sitä mukaa kun työ on edennyt. Nyt on lopulliseksi muodoksi päätynyt 3x3 ruudun peitto.

Suurin osa materiaalista oli valmiina, kiitos äidin hankkiman lankakassillisen. Koska en osaa nähdä edes pientä poikaa pitseissä, päädyin tekemään perusruutuja. Ensisijaisesti käytettävä lanka sattui vielä olemaan raidallista (7 veljestä jättiraita), joten halusin laput yksinkertaisiksi enkä alkanut kikkailemaan mitään ihmeellisiä kuvioita.


Rakastan tätä vinoon neulottua perusruutua, koska se on nopea ja helppo tehdä ja mielestäni kaunis. Olen nähnyt tästä sellaisenkin version, jossa kavennukset ja lisäykset hoidetaan keskellä, mutta minusta tämä on nätimpi. Eikä makuasioista kannata kiistellä.


Ruutu neulotaan siten, että luodaan kolme silmukkaa, jotka neulotaan ensimmäisellä kerroksella normaalisti. Seuraavalla kerroksella kudotaan ensimmäinen silmukka ensimmäisen kerran etureunasta ja toisen kerran takareunasta, samoin toimitaan seuraavan silmukan kanssa ja viimeinen silmukka neulotaan normaalisti oikein, jolloin toisen kerroksen lopussa puikolla on viisi silmukkaa. Kolmannella kerroksella kaikki silmukat neulotaan oikein. Neljännellä kerroksella ensimmäinen silmukka nostetaan tavanomaiseen tapaan, kudotaan toinen silmukka sekä etu- että takareunasta, sitten kolmas silmukka kudotaan normaalisti oikein, neljäs taas etu-ja takareunasta ja viimeinen silmukka normaalisti oikein eli puikolla on 7 silmukkaa. Sitten taas viides kerros kaikki oikein. Tätä jatketaan niin, että parillisilla kerroksilla toinen ja toiseksi viimeinen silmukka tuplataan ja parittomilla kerroksilla kaikki silmukat kudotaan oikein.

Kun riittävä leveys on saavutettu, aletaan kaventaa.Kavennus tapahtuu aina parillisilla kerroksilla. Ensimmäinen silmukka nostetaan, sitten neulotaan kaksi oikein takareunoista yhteen ja jatketaan aina oikein neulosta kunnes puikolla on kolme silmukkaa. Sitten neulotaan kolmanneksi viimeinen ja toiseksi viimeinen silmukka yhteen ja viimeinen silmukka normaalisti. Parittomat kerrokset neulotaan aina oikein. Kavennuksia jatketaan, kunnes puikolla on kolme silmukkaa, jolloin ensimmäinen loput silmukat päätellään tavalliseen tapaan.Seiska veikan jättiraita loppui juuri pahimmoiksi kesken, joten jouduin vähän kikkailemaan. Yläpuolella olevan kuvan tummista raidoista ylempi ja keskimmäiset luonnonvalkoiset raidat ovat tavallista seiskaveikkaa, jota käytin muutoinkin peitossa. Onneksi ne eivät erotu niin pahasti livenä kuin kuvassa.  Kaikkiaan langat riittivät noilla pienillä lisäyksillä viiteen ruutuun - ja muutama metri jäi sitten ylikin.

Peittoa on nyt valmiina vajaat 8 ruutua. Viisi raidallista, kaksi sinistä helmineuletta ja yksi melkein valmis luonnonvalkoinen. Toinen luonnonvalkoinen, johon tulee vuosiluku on vielä työn alla.


Ei kommentteja: