keskiviikko 31. elokuuta 2022

Erikoinen elokuu

Elokuu on monessakin mielessä erikoinen. Ensimmäistä kertaa kesälomani pääosa alkaa vasta elokuun puolessa välissä, enkä välttämättä ole kovin mielissäni asiasta, varsinkin kun kelit näin elokuun alussa ovat olleet surkeat, eikä kesä kokonaisuudessakaan yllä mihinkään loistolukemiin. 

1. viikko
Elokuu alkoi yötöillä ja lentsulla. Koronatestit näyttää negatiivista, vaikka oireet täsmäisivätkin ja koska kuumetta ei ole, voi raahautua töihin. Viimeinen viikko ennen lomaa ja yksi ylimääräinen työpäivä harrastetöissä ja kaksi omissa töissä. Koko muu aika meni käytännössä levätessä, sen verran tiukalle tuo lentsu ja ylimääräiset työt ottivat. Maalla käytiin tyhjentämässä marjapuskia yhden päivän verran.

2. viikko
Ensimmäinen lomaviikko, jonka alkuun kolme päivää harrastustöitä, joiden aikatauluissa oli sekaannuksia. Olin kuvitellut tekeväni aamua ja sopinut meneväni illalla maalle Ievuskaisen kanssa poimimaan marjoja. En sitten mennyt, kun olin illalla töissä, mutta onneksi Herra Kirjoitus emännöi ja isännöi heitä - en voi taaskaan kylliksi kiittää ja kehua, miten ihana puoliso minulla on. Pyörän huoltokin tuli tällä viikolla hoidettua, nyt kelpaa taas polkea ja samalla tuli hoidettua yksi hankinta tuolta "ostoslistalta".

Viikon lopussa oli kesän suurimmat juhlat eli "lainalapsemme" häät Helsingissä. Totesimme, että on helpointa järjestää asia niin, että menemme sinne junalla ja olemme yötä. Tulee sitten samalla tehtyä "kesälomareissukin", koska näyttää siltä, että emme pääse tänäkään vuonna mihinkään pidemmälle.  Häät olivat ihanat, pienet ja intiimit. Hääpari rakastunut, ruoka hyvää ja jatkoilla oltiin pilkuun asti. Matkaan liittyi kenkästrofi, josta kerroin tuolla aiemmin, joten tuli tästäkin melkoisen unohtumaton reissu.
 
Sunnuntaina haimme äidin kotiin käymään, samalla tuli pari naapuria kahville, jotta he saivat jutella hänen kanssaan. Olin varautunut siihen, että kotoa lähtö tulee olemaan erittäin haastava, mutta se menikin suhteellisen kivuttomasti. Äiti tyytyi osaansa ja suostui lähtemään hoitopaikkaansa ilman suurempaa dramatiikkaa.

3. viikko
Viikon alkuun muutama tunti töitä ja sitten lorvailua - koen, että siihen on lomalla oikeus. Kävin hakemassa meille taas kasan ilmaista tavaraa. Koska matkat tehtiin pyörällä, kasvoi kunto samalla. Minulla on nyt sitten neljät uudet housut, ja meillä kolme litraa nestesaippuaa. Housujen määrä kyllä kutistui kolmeen pariin, sillä yhdet päätyivät äidille, mutta joka tapauksessa on syksyksi uutta pukinetta.

Seuraavana päivänä kävimme työkaverin kanssa maalla poimimassa hänelle marjoja. Samalla päätin sulattaa arkkupakastimemme. No, ei tarvinnut sulattaa, koska pakastin oli sulanut ihan itsestään ja päädyin keittämään marjoista mehua. Uuden pakastimen hankinta oli episodi sinänsä, koska nykyään niitä ei saakaan kaupasta seuraavaksi päiväksi. Tämänkin uuden yksilön saamme vasta parin viikon päästä.

Viikon loppuun vielä yksi harrastetyöpäivä ja viikonlopuksi maalle tekemään loppumattomalta tuntuvaa suulinseinäremonttia.

4.viikko
Viimeinen loma viikko kuluu puoliksi töissä puoliksi vapaalla, siis käytännössä kaksi ja puoli työpäivää harrastetyöpaikassa, kaksi vapaapäivää (lue:kotityöpäivää) kaupungissa ja kaksi päivää suulinseinäremontissa maalla. Vapaa-ajasta siis iso osa meni kotihommissa maalla ja kaupungissa. Kävin myös katsomassa uutta kierrätyskeskuksen myymälää naapurikaupungissa, ei tarvitse käydä toiste -sen verran oli sen myymälän taso laskenut entisestä. Pitänee todellakin jossain vaiheessa tehdä se exkursio sinne Helsingin Ruoholahden kierrätyskeskukseen ja myös varata mukaan pakettiauto, koska minut tuntien siellä on aivan uskomaton määrä aivan mieletöntä materiaalia. 

5. viikko
Takaisin töihin, loma on siis loppu ja seuraava on joskus kolmen kuukauden päästä. Normaalilla tapaa jatketaan siis ensin työpäivä harrastetöissä, pari yötä oikeissa töissä ja sitten päivä harrastustöissä päälle. Käytännössä siis elokuun viimeiset päivät olivat pelkkää työtä ja nukkumista. Elokuun viimeisen päivän iloksi saimme vihdoin ja viimein uuden pakastearkun - epämielyttävästi tässä kohtaa tuli vaan havaittua, että saatoimme sittenkin kiikuttaa kierrätykseen ihan toimivan pakastimen, koska pakastinta ohjaava sulake oli lauennut. Tosin emme tiedä, kumpi oli ensin, rikkuva pakastin vai lauennut sulake eli aiheuttiko pakastimen rikkoutuminen tuon sulakkeongelman vai päin vastoin.

Taloudessa heinäkuun loppu ja elokuun alku tuntuvat taas siltä, että kuljen pitkin katuja ja viskelen seteleitä ympäriinsä, niin paljon menoja tähän on kertynyt. Tarkisitin tililtä ja todellakin, heinäkuun menot ovat keskimääräistä isommat ja elokuun menot tuplasti sen, mitä normaalisti. Fiilikseni rahojen viskelemisestä ympäriinsä ei siis ollut mitenkään väärä. Toki suurin osa menoista on omaa hankintaa, kun vie pyörää ja ompelukonetta huoltoon tai tekee kesälomareissuja, mutta vaikuttaa siihen sekin, etten heinäkuussa tehnyt harrastustöitä ja se, että tässä kohtaa vuotta tiliväli on pisin. Lisäksi tietysti suulimiesten palkat ja ruoat sekä remonttitarvikkeet tulivat vielä extrakuluina tähän kuukauteen. Ja kahden sähköyhtiön ilmoitus, että nostavat jälleen hintoja, arvioitu vaikutus yli 40€ kuukaudessa - tähän kohtaan ei voi kuin todeta, että ahneet paskiaiset, tämä on jo ryöstöä. Positiivista tässä on edelleen se, että vähän jäi kuitenkin vielä säästöönkin, vaikka kulut olivatkin isot eli kyllä tästä taas selvitään. Ilmeisesti tämä muutaman kerran vuodessa iskevä talousahdinko kuuluu asiaan, jotta kulutus pysyisi ruodussa. Uuteen kuukauteen ja uusiin hasteisiin vähän paremmin ja säästäväisemmin mielin.


Ei kommentteja: