lauantai 5. syyskuuta 2015

Remonttireality 1.2 talopesula

Jos tästä remontista jotain positiivista pitää löytää, niin se on sitten tuon uuden ja päivitetyn talopesulan rakentaminen. Sinne hankittiin kunnolliset Mielen pesukone ja kuivausrumpu, toki niissä on se huonompi puoli, että ne ovat isoja koneita eli niihin mahtuu paljon pyykkiä. Minua se ei haittaa, kun aina voi valita vaatteet niin, että tällä viikolla molemmat käyttää tummia ja seuraavalla viikolla vaaleita. Lisäksi olen päättänyt siirtyä kasvojen puhdistuksessakin kestolappuihin heti kun nuo nyt nurkkiin pesiytyneet paperit on tullut käytettyä loppuun. Ne tulevat sitten pestyiksi ikäänkuin siinä samalla.

Ensi alkuun meidän nimemme komeili varauslistalla joka toinen päivä, pahimmillaan joka päivä, kun pesin remonttipyykkiä esimerkiksi kalusteiden suojauksessa käytettyjä lakanoita. Nyt tahti on tasaantunut reiluksi pariksi tunniksi viikossa. Siinä ajassa ehtii pestä kolme koneellista pyykkiä. Minä en ikinä käytä kuivausrumpua, vaan haluan kuivattaa pyykit perinteisesti itsekseen. En vain ole oppinut ymmärtämään kuivausrummun hienoutta - no pyyhkeet ehkä ovat ilmavan pehmeitä, mutta sitten ne taas vievät kaapissa enemmän tilaa. Muutoin taas vaatteet on otettava rummusta kosteina taikka ne ovat aivan mahdottoman ryppyisiä, eikä niitä saa millään silittämättä oikeamaan,m eikä oikein silittämälläkään,  ja sitten nuo kosteat vaatteet kuitenkin vaativat jonkinlaista kuivatusta.

Uskoakseni monet sellaiset, joilla on oma pesukone kokevat tuon pesutupapyykkäämisen vaivalloiseksi, sillä pitäähän pyykit viedä sinne määrättynä aikana ja hakea myös pois. Pesulaa ei myöskään saa käyttää kuin rajoitetun ajan kerrallaan. Jos haluaa kuivattaa pyykit muualla kuin rummussa, niin sitten ne vielä pitää kantaa neljä kerrosta vintille tai vaihtoehtoisesti viedä ulos. Monet vaan mieluummin lykkäävät pyykit koneeseen silloin kun itselle sopii ja kuivattavat asunnossa.

Laskeskelin jossain vaiheessa, että nuo koneet maksoivat parikymppiä asuntoa päälle, minusta se ei ole paljon ja tuo tietynlaisen lisäarvon tässä asumiselle. Minulla ei ole vielä käytettävissä tietoja siitä, mitä talopesulan käyttö on tehnyt sähkö- ja vesilaskullemme, sillä en ole pessyt omalla koneella yhtään pyykkiä sen jälkeen kun remontti valmistui. Ehkä pitäisi tai olisi pitänyt jo aikaa sitten pestä se testikoneellinen, että olisi tullut tarkistettua, että kaikki toimii. Toistaiseksi olen kuitenkin innokkaasti käyttänyt tuota talopesulaa ja uskoakseni pesutuvan käyttö pysyy jatkossakin listalla, kun nuuka ihminen saa käsiinsä laskut, joissa kerrotaan, miten paljon on säästynyt.

Pesen normaalioloissakin paljon pyykkiä, joten todellakin uskon, että pyykkäämisen siirtämisellä talopesulaan pitäisi olla vaikutuksensa vedenkulutukseemme ja sähkölaskuumme. Tasauslasku tulee varmaan vuoden vaihteessa eli sitten olemme viisaampia sen asian suhteen. Säästöistä tietämättä rankkaisin tämän silti yhdeksi remontin parhaista anneista siitäkin huolimatta, että koneet voivat olla jo ensi vuonna sököt ja sitten pyydetään taas lisää rahaa uusien hankintaan. No, sillä kohtaa voin todeta, että minä olen noita ainakin oman osani käyttänyt.

Ei kommentteja: