sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Ostamisen syvin olemus

Olen jälleen kerran tilanteessa, jossa päädyn pähkäilemään ostamista ja ennen kaikkea sitä, olisiko minusta siihen, että voisin pitää kunnollista ostoslakkoa. Joidenkin asioiden kohdalla se on helpompaa kuin toisten  - olenhan onnistunut olemaan lähes täysin ostamatta vaatteitakin jo monen kuukauden ajan. Vaatteiden kohdalla ostolakon pitäminen ei ole kovin hankalaa, mutta sitten kun mennään kenkiin, olenkin jo vaikeuksissa. Kynsilakkojen ja meikkien kohdalla onnistun kohtuullisesti, mutta hiushärpäkkeiden kohdalla lankean taas.

Yritin miettiä, mitkä olisivat sellaisia asioita, joita en voisi ostoslakkoni aikana hankkia ja mitkä taas olisivat ne, joilla tyydyttäisin shoppailuhimoani. Kiellettyjen listasta tulee toivottoman pitkä, mutta katsotaan, jos sen aukikirjoittaminen toisi jonkinlaisia ahaa-elämyksiä.

En saa ostaa: Perusvaatteita, minulla on alushousuja ja rintaliivejä kohtuulliset varastot, sukkia olen hamstrannut sen verran, että nykyisellä käytöllä niitä riittää lopuksi elämääni. Samoin t-paitoja on varastossa yllinkyllin, uusia ei tarvita. Kun tarkemmin mietin, niin kaikkiaan vaatteita taitaa olla sen verran, että kyllä niillä vuoden pärjää, vaikka ei mitään lisää ostaisikaan. Kenkiä pitäisi myös olla sen verran, ettei ihan heti tarvitse varastoa täydentää, ei sen paremmin arkikenkiä, työkenkiä, juhlakenkiä kuin talvikenkiäkään. Nämä viimeksi mainitut ovat kyllä varastoni heikoin osa eli jossain vaiheessa on pakko täydentää sekä talvikenkä että talvitakki varastoa.

Laukkujakaan en usko tarvitsevani uusia, sillä niitäkin on jemmassa melkoinen varasto. Ihan ehdotonta ostokieltoa en laukuille lätkäise, sillä saattaa olla, että on ihan pakko ostaa, jos täydellinen pari jollekin varastoni kengille tulee vastaan, niin pakkohan se on saada - eiks niin. Ei kuitenkaan joka parille omaa, mutta turkoosi laukku kaipaa edelleen kenkiä ja shampanjanväriset kengät laukkua. 

Kosmetiikasta ostokiellossa ovat erityisesti kaikenlaiset meikit; huulipunat, kynsilakat, rajauskynät, poskipunat ja luomivärit. En myöskään juuri tällä hetkellä tarvitse uusia meikkivoiteita enkä hajuvesiä. Myöskin uskoisin suihkugeeli/saippua varaston riittävän vielä vuodeksi, hoitoaineita riittää varmaan useamman vuoden tarpeisiin.

Hiushärpäkkeitäkin on kertynyt enemmän kuin tarpeeksi, joten vaikka miten mieli tekisi, on syytä jättää nekin ostamatta. Langat ja kankaat ovat nekin hankintakiellossa, ei niitä ennen kuin olen käyttänyt vanhat varastot loppuun.

Saan ostaa: Keräilemieni sarjojen tuotteita, joita minulta puuttuu eli Kalevala korun joulukoristeen 2015, Mauri Kunnaksen kirjoja, Pentikin Tapio-sarjan puuttuvia osia (siis niitä pieniä lautasia ja teekannun sekä maljakon), Disneyn puuttuvat klassikot,  uudet aurinkolasit vahvuuksilla ja silmälasit. Kosmetiikasta ensimmäisenä todennäköisesti loppuvat meikinpoistoaine ja kasvojen puhdistusaineet sekä kynsilakanpoistoaine, jotka ovat välttämättömyyksiä ja niitä varmaan on pakko ostaa, kun ilman ei tule toimeen, sama koskee shampoita. Jostain syystä tuo työreppu on jäänyt kummittelemaan tänne, vaikka olen jo ostanut kaksi sellaista eikä uusille todellakaan ole hetkeen tarvetta.

Onnistuisikohan, jos lupaisin itselleni 20 euroa kuukaudessa tuhlausrahaa, jolla voisi ostaa "jotain kivaa" ja muuten pysyisin kontrollissa. Epäilen pahaa, mutta yrittänyttä ei ja silleen... Ainakin onnistuin kaappien kaivelulla pitämään itseni poissa puuteriostoksilta, sillä löysin loppuneen tilalle varastoistani vielä ainakin kolme uutta.

Ei kommentteja: