sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Kuningaskuntaa rakentamassa

Jossain kuvissa täällä on jo vilahtanut kavereilta lahjaksi saamamme Kingdom Builder-peli.

Kyseinen peli on hauska yhdistelmä useampaa tuntemaani peliä, siinä kun on piirteitä niin Carcassonnesta, Kings of Mithrilistä ja Dominionista. Lyhyesti sanottuna pelin tavoite on luoda oma valtakunta laudalle pelatuista kylistä siten, että tuloksena on mahdollisimman paljon kultaa pelin lopussa.

Kuningaskuntaa rakennetaan Carcassonnen ja Kings of Mithrilin tapaan laatoista, joiden reunojen pitää sopia yhteen. Edellä mainituista poiketen tämän pelin maalaatat ovat kuusikulmaisia ja niitä on viittä erilaista  (kukkaketo, niitty, kanjoni, autiomaa ja metsä). Lisäksi pelilaudalla on neljää maatyyppiä, johon ei saa rakentaa ( vesi, vuori, linna ja erilaiset paikat kuten maatilat, tornit tai tavernat).  Muista peleistä poiketen, tässä voi laajentaa aluettaan joissain tilanteissa myös niin, että pelattu laatta ei ole kosketuksissa aikasemmin pelattujen pelaajan laattojen kanssa.

Dominion tyylistä ovat valtakuntakortit, jotka kertovat, miten pelissä voi ansaita kultaa. Kaikkiaan niitä on kymmenen erilaista, mutta jokaisessa pelissä käytettään vain kolmea. Vaihtelua peliin tuo myös se, että erilaisia pelilaudan osia on kahdeksan, mutta niistä käytetään vain neljää kerrallaan. Nämä kaksi variaatiota tuovat siis peliin melkoisesti vaihtelua eri peleissä.

Pelin alkuun jokainen pelaaja saa yhden maastokortin, joka määrää sen, mistä valtakunnan rakentaminen alkaa. Jokainen pelaaja rakentaa vuorollaan kolme kylää siihen maastotyyppiin, jonka kortti määrää, lisäksi pelaajat voivat saada paikkalaattoja keräämällä ylimääräisiä toimintoja. Kun nämäkin on käytetty, lopettaa pelaaja vuoronsa nostamalla uuden maastokortin seuraava vuoroa varten.

Mielenkiintoinen peli, joka vaatii kyllä useamman pelikerran, jotta tähän pääsee kunnolla sisälle.

Ei kommentteja: