perjantai 31. elokuuta 2018

Pitkäjänteisyyttä kasvattamassa

Tyypilliseen tapaani innostuin aloittamaan (no, onhan se pakko myöntää jo itsellekin, että olen impulsiivinen, vaikka muuta kuvittelen) tähän yhteen vuoden taitekohtaan taas uuden elämänhallinta-projektin. Minä kun olen aina oppinut pitämään koulujen alkua eräänlaisena uutena alkuna, vähintään yhtä voimakkaasti kuin vuoden vaihdettakin. Tällä kertaa lupasin itselleni, että minä jaksan 31 päivää, sen pidemmälle ei tarvitse venyä.


Turha sanoakaan, että 31 päivää on pitkä kuin nälkävuosi tilanteessa, jossa vaan miettii, että mitä ihmettä sitä taas tuli aloitettua. Suunnitelmat olivat seuraavat: en osta elokuun aikana mitään muuta kuin ruokaa (+ lisäksi välttämättömyydet kuten lääkkeet) itselleni tai kotiimme, teen itselleni päivittäin 10 kohdan työlistan ja suoritan sen ja vain sen. En yritä saadaa maailmaa valmiiksi kirjoittamalla kilometrin mittaista listaa, vaan mietin listaa kirjoittaessani, mikä on oleellista ja keskityn siihen.


Jätin itselleni takaportit sen suhteen, että ilmaiset, hyvin perusteltuun tarpeeseen tulevat tavarat, ovat sallittuja. Samoin tavaroiden vaihtaminen toisiin, mutta rahaa ei saa käyttää. Kaiken rehellisyyden nimissä, en kyllä ainakaan heti keksi, mitä sellaista niin ehdottoman välttämätöntä pitäisi ostaa. Pessimisti minussa kyllä keksi heti kahvinkeittimen hajoamisen, mutta meillä on kaksikin varakeitintä kaapissa. Jääkaappi, hella ja pakasteet nyt ovat sellaisia, että ne on korvattava, jos hajoavat ja ne lasken ehdottomiin välttämättömyyksiin.


Ensimmäinen hyvä etappi on puolen kuun palkkapäivä. Tein itselleni elokuun alussa BuJoon kirjaukset siitä, minkä verran ennen palkkapäivää saa käyttää rahaa, määrä on toki hyvin summittainen, todennäköisesti isompi kuin tarve. Jos jää alle, niin hyvä on. Jos menee yli, niin sitten menee, en ala sen kanssa nipottamaan. Samalla kertaa, kun tarkistan kulut ja menot, teen myös yleisluontoisen tarkituksen siitä, miten on muuten mennyt.


Alkukuusta eli ennen palkkapäivää meni monessa suhteessa kohtuullisesti; tavaroita ei juuri tullut lisää ja jotain poistuikin. Loppukuusta sitten mentiin valitettavasti toiseen suuntaan. Kulutus ei ollut mitenkään järisyttävän isoa, mutta liian paljon siitä meni edelleen herkkuihin tai siis oikeastaan pikruokaan. Budjetissa pysyttiin hyvinkin, vaikka niistä juhlista tuli n. 50€:n edestä lisäkuluja. Herkkuhin meni 104,30€, mistä minun osuuteni siis puolet eli 52,15€. Ruokaan kaikkiaan 316€, ja tuossa summassa siis se 50€ normaalista poikkeavia juhlakuluja, toinen 50€ meni talvivarastoon aneiden ostamiseen ja lisäksi summassa on pari ravintolaruokailua. Kun tuo puolitetaan, niin saadaan 158€.


Kuun saapuneet tavarat: 1 kpl pumppupulloja, jonka sain ilmaiseksi, 1 lasten kastelukannu (ilmainen sekin), 6 paria saappaita, joista neljät lähtivät parin päivän harkinnan jälkeen eteenpäin. Lisäksi ostin kosmetiikkaa: HenkkaMaukan lahjakortilla puuterin ja meikkipuuterin sekä Herra Kirjoitukselle 7 paria sukkia ja Dermosilin tarjouksesta itseruskettavaa, sillä yritän epätoivoisesti roikkua kesän rusketuksessa. Näihin meni kaikkiaan n. 10€, sillä nuo HenkkaMaukan tavarat hankittiin jo kauan laatikossa marinoituneella lahjakortilla.


Muita ostoksia olivat kolmet sukkapuikot, yhdet koivuiset ja kahdet neliskanttiset -yhteishinta n. 20€. Perustelin nämä itselleni tarpeella (ja halvalla hinnalla), sillä kun on kahdet samanlaiset, voi kutoa kahta sukkaa yhtä aikaa (ei, en edelleenkään ole innostunut opettelemaan looppaamista). Myönnän, että haluaisin vielä lisää, nimittäin 20cm cubicsit koossa 3.

Tunnustan, etten jaksa kaivella kaikkia laskuja esiin, mutta näistä kauppakuiteista laskien elokuun kulutukseni oli siis 240,15€, mikä on mielestäni ihan kohtuullinen summa huoioiden se, että kaapeissa on nyt ruokaa, peruskosmetiikkaa ja harrastusvälineitä talven varalle.

Ei kommentteja: