sunnuntai 5. elokuuta 2018

Säästölaskelmia

Vuosia sitten, en edes tarkkaan osaa sanoa, onko siitä kaksi, kolme vai kenties jo kohta viisi vuotta, kun ajan miettiminen taaksepäin ilman tarkkaa kiinnekohtaa on hankalaa, oli säästö- ja nuukuusblogeissa tapana tehdä laskemia siitä, miten paljon missäkin asiassa säästää. Hyvinä esimerkkeinä tässä toimivat vaikkapa päivittäisen ostokahvin vaihtaminen kotona keitettyyn tai usein syödyn jogurtin vaihtaminen halvempaan merkkiin. Useimmissa tapauksissa saavutetut säästöt eivät olleet mittavia, mutta koska pienistä puroista kertyy iso virta, nämä vuositasollakin kympin tai kahden säästöt nipsittynä useammista kohteista saattoivat kääntää muutoin negatiivisen budjetin plussalle. Merkittävimmät säästöt näistä esimerkeistä varmasti kertyvät tuosta kahvista, koska jokapäiväinen parin euron kahvikupponen tekee vuositasolla jo 730€.


Ihan huvikseni tein siis laskelmia siitä, miten paljon vuodessa säästän siirryttyäni käyttämään noita poistotekstiilimeikinpoistolappuja. Jos ajatellaan, että putsaan naamani niillä keskimääräisesti viisi kertaa viikossa, se tarkoittaa vuodessa 260 lappua. Mikäli käyttäisin niitä kalliita merkkilappuja, minulta menisi niitä 6 purkkia á 8€ eli pyöristettynä n. 50€. Kaupan vanulappuja on pussissa 100 kpl ja niitä käyttäisin kaksi päivässä siis 520 lappua. Kun yksi pakkaus maksaa reilun euron verran ja öljypullo noin 5€, noilla naaman putsaamiseen menisi n. 12€. DIY jämätekstiililapuilla ainoa maksava asia olisi öljy eli niillä puhdistamiseen hintaa tulisi vitosen verran. Laskelma on siis tehty ajatuksella, että nuukana ihmisenä kalliita lappuja menisi vain yksi, joskus harvoin kaksi, halvempia vähintään kaksi per päivä ja noita kankaisia yksi isompi - tai näissähän se on sama, vaikka käyttäisi viisi, koska laput sinällään eivät maksa.


Kalleimman ja halvimman vaihtoehdon ero olisi siis noin 45€ vuosi. Mikä ei sinällään ole paljoa, mutta kun sen kertoo jäljellä olevien meikkausvuosien lukumäärällä, mikä minulla on ehkä noin 30, niin summa onkin jo 1350€.


Samansuuntaisen tuloksen saa kestotalouspaperista. Seuraavat luvut ovat nyt sitten kohtuullisesti hihasta ravistettuja, rullan hinta katsottu googlesta ja käyttöarvio ravistettu hihasta.  Perustalouspaperihan maksaa noin 50 senttiä rulla ja villillä veikkauksella väittäisin, että noin 10 rullaa voisi meillä mennä vuodessa jos emme käyttäisi rättejä. Vuodessa siis vaatimaton 5€, mutta pitkässä juoksussa sekin kerryttää tuota nuukuuspuroa ja viherryttää omaa tuntoa, kun vanhat tekstiilit tulevat kierrätettyä tätä kautta. Kun vielä huomioidaan, että tilanne kahden aikuisen perheessä on aivan eri kuin lapsiperheessä, jossa rullamäärä voisi olla vaikkapa 50 rullaa vuodessa, silloin vuosisäästökin kertautuu jo 25 euroksi.

Pienistä puroista kertyy jälleen iso virta, taidanpa lisätä vanulaput ja talouspaperin lopullisesti "en osta"-listalleni.

Ei kommentteja: