keskiviikko 31. elokuuta 2016

Pitkät nyörisukat

Yleensä en ole mitenkään halukas tekemään neulomuksia puolitutuille tai tuntemattomille, en edes korvausta vastaan. Nyt kuitenkin tein poikkeuksen ihan tuntemattoman ihmisen kohdalla ja lupasin tehdä sukat lankapalkalla. Kuvio siis meni niin, että tämä henkilö etsi tekijää aivan tietyille sukille facebookissa, ja koska malli oli sellainen, jota olen jo pitkään halunnut kokeilla, mutta omassa piirissäni ei ollut niille käyttäjää, tartuin täkyyn.

Sukat, joiden tekemisestä olen haaveillut, ovat Nemiran-blogista löytyvät nyöritetyt polvisukat. Koska inhoan itse tilanteita, joissa blogissa viitataan toiseen blogiin ja sitten sitä toista blogia ei löydykään, kopioin yksinkertaisen ohjeen tähän.

Nemiran polvisukat:

Lankana 7 veljestä, kaksi eri väriä. Menekki 40g + 130g. Puikot 3.5mm Neulepuikot tai pyöröpuikot.
Sukan koko on 37 ja pohkeen paksuus n 32cm (venymisen varaa vielä löytyi muutama sentti).


Luo 100 silmukkaa ensimmäisellä langalla, neulo 8 kerrosta 2o, 2n

Vaihda väriksi toinen väri ja neulo aina oikeaa 48 kerrosta.Vaihda taas väriksi ensimmäinen väri ja neulo ensimmäinen kerros aina oikeaa jotta värin vaihtokohta on tasainen. Neulo vielä 7 kerrosta 2o, 2n neulosta. 

Päättele kerros millä tahansa JOUSTAVALLA päättely tekniikalla. Nyt sinulla pitäisi olla suorakaiteen muotoinen kappale, jonka molemmissa pitkissä sivuissa on joustinneuletta.

Parsi sukan toinen pääty yhteen. Kiristä päädystä yhteen parsittu resori osuus + 2 oikein neulottua resoria molemmilta puolilta mukaan ja kiristä (näin päätyyn tulee parempi ympyrämuoto).  

Virkkaa sukan ympäri vielä reunus:resorikohdalle: nurjaan osaan resoria 2puolipylvästä , oikeaan osuuteen 1 ketjusilmukka (eli 2pp, 1ks, 2pp, 1ks jne). Sukan yläosaan (johon ei tule nyörejä) virkkaa 1pp jokaiseen silmukkaan.

Liitä sukkiin nyt nyörit ketjusilmukoiden välistä pujoittaen. Mallisukissa on ketjusilmukoista tehdyt nyörit.

Nemiran sukkien pohjana on siis suora pötkö, joka ei välttämättä istu kunnolla kuin tasapaksuun pohkeeseen. Minun sukkieni tilaaja halusi sukat, jotka ulottuvat puoleen reiteen, joten suoran pötkön käyttäminen ei ollut mahdollista. Minun piti siis keksiä tapa, jolla saisin yläosasta leveämmän kuin alaosasta. Blogistanian ihmeellinen maailma tarjosi taas kerran auttavan kätensä ja löysin SatunNainen-blogista ja Kuunliljapihan silmukat-blogista hyvät vinkit, joiden avulla aloin sukkamallia muokata.

Ensimmäisen sukan jälkeen oli pakko tehdä vielä sovituskin ennen kuin uskalsin aloittaa toista. Sillä mieluummin puran yhden sukan ja korjaan sitä, kuin puran molemmat ja korjaan molempia. Ensimmäiset laskelmani onneksi pitivät jo paikkansa, eikä muutoksia tarvinnut tehdä.


KALORIINAN ylipolven sukat

Kuvien sukissa lankana on 7 veljestä musta ja perusharmaa (sukkien ostajan valinta).  Luo 170 silmukkaa mustalla, neulo 8 kerrosta 2 oikein, 2 nurin joustinta. Vaihda väriksi toinen väri ja neulo aina oikeaa 6 kerrosta, aloita reisimuotoilut lyhennetyin kerroksin. Lyhrnnetyissä kerroksissa käytin pääsääntöisesti kuuden kerroksen kerrosväliä, mutta keskelle taakse tein useamman kerroksen laajennuspakan perättäisillä lyhennetyillä kerroksilla alla olevan kaavion mukaisesti.

Kääntyessä nostan lyhennetyn kerroksen alkuun langan kierron puikolle. Lyhennetyn kerroksen jälkeen ensimmäistä välikerrosta (niistä  yleensä kuudesta) tehdessäni neulon nostetun langan ja sitä seuraanvan silmukan yhteen => eipä tule reikiä neulokseen.Vaikka neule on vain perusneulosta, niin nämä olivat loppuvaiheessa ylättävän raskaat neuloa, sillä yhdelle sukalle tuli painoa n. 250g. Nauhat virkkasin ketjusilmukoilla kaksinkertaisesta mustasta langasta, niiden tarkkaa pituutta en mitannut, yritin vain katsoa, että molempiin sukkiin tuli suunnilleen saman mittaiset nauhat.Ei kommentteja: