tiistai 12. huhtikuuta 2016

Vaaleanpunaista hattaraa

Viime viikolla ostin kirpparilta vaaleanpunaista lankaa, ja päätin pistää sen puikoille saman tien, jotta sukat ehtisivät samaan pakettiin kummipojan sukkien kanssa. Mallin etsiminen kesti jonkin aikaa, mutta sitten löysin mielestäni varsin suloisen.

Pitsin malli on Kardemumman talo - blogista, Lise-Lotten sukkien ohje, joka löytyy täältä. Alkuperäisessä mallissa pitsineuletta neulotaan neljä mallikertaa, mutta itse neuloin seitsemän. Vastaavasti lyhensin resorin osuutta viiteen kerrokseen.


Kantapää on tehty normaalista poikkeavalla tavalla, koska se on ommeltu kasaan jälkikäteen.
Kantapäätä varten otetaan 3/4 sukan silmukoista. Ensimmäinen kantalapun kerros kudotaan halutulla tyylillä siihen asti kunnes puikolla on jäljellä 3 silmukkaa. Silloin kudotaan kolmanneksi viimeinen ja toiseksi viimeinen yhteen ja viimeinen silmukka normaalisti. Käännetään työ ja kudotaan taas kolmanneksi viimeinen ja toiseksi viimeinen silmukka yhteen ja viimeinen silmukka normaalisti. Siis aina yksi kavennus kerroksen lopussa.

Tätä jatketaan niin kauan, että 2/3 silmukoista on kavennettu pois. Sen jälkeen kudotaan jäljellä olevilla silmukoilla kaksi kerrosta. Tämän jälkeen aloitetaan lisäykset, jotka tehdään jokaisen kerroksen lopussa ennen viimeistä silmukkaa. Lisäyksiä jatketaan, kunnes silmukoiden määrä on sama kuin alussa.

Tämän jälkeen aloitetaan jälleen suljettu neule kaikilla puikoilla ja kudotaan sukka loppuun normaalisti. Viimeksi neulotaan kantapään sivut yhteen.

Paremmat ohjeet löytyvät Punomon sivuilta, Helppo ja neulepinnaltaan muunneltava sukan kantapää. Kantapään voi ommella niinkin, että sauma piiloutuu täysin, mutta itse halusin saumasta pitsimäisen ja jätin siksi reiät esiin.

Ei kommentteja: