perjantai 29. huhtikuuta 2016

Palkkakuitin lukeminen kannattaa

Sellaisilla ihmisillä, joilla on säännölliset tulot, muutoksen palkassa huomaa helposti. Jos kyseessä taas on kaltaiseni henkilö, jolla on useampi työnantaja ja maksetaan lisiä ja muuta korvausta säännöllisen epäsäännöllisesti, niin kannattaa ehdottomasti lukea palkkakuitti läpi. Mieluummin lukea se läpi suurunnuslasin kanssa ja myös kirjata itselleen ylös, milloin on töissä ollut ja millaisia vuoroja/tuntimääriä tehnyt.

Viime aikoina on molempien työnantajieni maksuissa ollut häikkää ja jos olisin jättänyt tuntini ja tekemiseni seuraamatta, olisin useamman satasen köyhempi. Toisen työnantajan maksuista puuttui kaksi kokonaista työpäivää inhimillisen virheen takia, toiselta olisi jäänyt saamatta paitsi vuorolisiä ja opiskelijaohjauskorvausta myös matkakuluja ja päivärahoja ja kaikki ihan tässä pienellä aikaa. Molemmissa paikoissa kyselivät ensin, että olenko nyt ihan varma, mutta nopean tarkistuksen jälkeen totesivat minun olevan oikeassa ja että maksut tosiaan puuttuivat.

Sen vuoksi suosittelen aina tarkistamaan sen, mitä palkkakuitissa lukee. Erityisesti silloin, jos säännöllisen työajan tekijällä summa eroaa totutusta suuntaan tai toiseen, sillä työnantajalla on myös oikeus periä liikaa maksettu takaisin. Sellainenkin tapaturma on meillä kertaalleen käynyt, ja voin todeta, että ne joita se koski, eivät kiljuneet riemusta, kun seuraavan kuun tili olikin sen edellisen kuun "yllätysbonuksen" verran pienempi. Useimmat eivät edes olleet reagoineet siihen liian isoon maksuun, vaan aloittivat nurinan ja asian selvittelyn vasta saatuaan sen pienemmän tilin.

Palkkakuitin lukeminen siis kannattaa, joskus voi tosiaan yhdellä puhelinsoitolla tai sähköpostilla tienata satasia. Tai siltä se tuntuu, vaikka kyseessä ovatkin ihan itselle kuuluvat rahat.

Ei kommentteja: