maanantai 11. tammikuuta 2016

Remonttireality vesilasku

Putkiremontin yhteydessä asennettiin myös asuntokohtaiset vesimittarit. Pakko myöntää, että vastustin tuota melkoisesti, mutta vaihtoehtoja ei ollut. Vastustukseni johtui tietenkin siitä, että kuvittelin meille kertyvän enemmän maksettavaa, kun laskutus menee kulutuksen mukaan.

Ennen putkiremonttia maksoimme 17€ kuukaudessa per henkilö vedestä siis yhteensä 34€. Maksuun sisältyivät sekä kuuma että kylmä vesi. Uuden systeemin mukaan kuumalla vedellä on eri hinta ja kylmällä eri hinta. Nyttemmin saamme vesilaskun parin kuukauden välein ja ensimmäisen kulutusperusteisen laskun lukemat otettiin talteen vuoden vaihteessa, ja muutama päivä sitten kolahti postiluukusta ensimmäinen vesilasku. Ennen kuoren avaamista tein mielessäni laskelmia ja olin varautunut noin 80€ laskuun - summa, jonka sain laskemalla yhteen 2 kertaa 34€ ja lisäämällä tuohon vähän ihan vain varmuuden vuoksi.

Olemme käyttäneet vettä aivan normaalisti, en ainakaan myönnä säästäneeni sitä muutoin kuin välttämällä turhaa juoksuttamista. Kuumaa vettä saa nopeasti veden keittimellä ja kylmää vettä varten pidämme pulloa jääkaapissa. Lisäksi tietenkin se, että käytämme nykyään pyykin pesemiseen vallan talopesulaa, mikä vähentää asunnostamme sekä veden että sähkön kulutusta.

Kädet vapisten avasin laskun ja olin pudottaa sen käsistäni saman tien, laskun summa oli 16,79€ kahdelta kuukaudelta. Siis vähemmän kuin olimme maksaneet yhden hengen vesimaksua kuukaudessa, alta neljännes siitä, mitä oletin laskun olevan.

Keskimääräisen suomalaisen veden kulutus on 155 litraa vuorokaudessa. Jos oikein osasin laskea, meillä tuo määrä on vain 31 litraa vuorokaudessa henkeä päälle. On toki totta, että tuo talopesulan käyttö tekee varmasti paljon, samoin se, että olemme paljon töissä ja käytämme vettä siellä sekä tietenkin myös se, että saunomme yleensä Herra Kirjoituksen vanhempien luona - tilanne ei kuitenkaan ole tässä suhteessa muuttunut, olemme aina käyneet siellä saunassa. En tosiaankaan uskonut, että olisimme näin kuivaa porukkaa.

Jännityksellä odotan, mitä seuraava lasku tuo tullessaan. Alaspäin tuosta kulutuksesta ei ainakaan mennä, siitä olen varma, mutta miten paljon enemmän kulutetaan, onkin sitten se mielenkiinnon kohde. Olisi tietysti ympäristön ja lompakon kannalta loistojuttu, että pysyttäisiin suunnilleen noissa lukemissa.

Ei kommentteja: