lauantai 23. tammikuuta 2016

Itsekuripäiväkirjan korjaukset

Kyllä sitä taas kerran tunnen itseni oikein superääliöksi. Paitsi että unohdin käydä kolmannella viikolla puntarissa, niin huomasin myös, etteivät menolukemat mitenkään pidä paikkaansa. Laskin ja mietin, laskin ja ihmettelin. Tarkastin visa-laskunikin moneen kertaan ja olin edelleen ylen hämmästynyt. Tokihan visa-lasku niiden kumuloituneiden ebay ostosten myötä on parin kuukauden osalta ollut normaalia isompi ja olen maksanut sitä ylimääräisesti. En tiedä, onko tuo minun visalla leikkimiseni huono vai hyvä tapa, sillä kulutukseen sillä ei juuri ole vaikutusta - sen olen aikaisemmin testannut. Visalla leikkimisellä tarkoitan sitä, että maksan visalla ja normaalin "koko lasku kerran kuukaudessa pois"- systeemin sijasta maksankin visaostokset viikon, maksimissaan kahden viiveellä pois. Tuo paha tapa aiheuttaa sen, että pankin kirjanpito ei visan käytön suhteen ei juuri koskaan ole ajantasainen, koska suoritukset ja ostot kirjautuvat näkymään muutaman päivän viiveellä.

Ei minun kuitenkaan ollut tarkoitus varsinaisesti visasta kirjoittaa, vaikka se osin tähän tarinaan liittyykin. Vain saadakseni jonkinlaista käsitystä alkuvuoden menoista näiden muutaman viikon osalta laskin yhteen itsekuripäiväkirjojen osoittaman summan, joissa on myös useampi visalta maksettu ostos ja visalle tehty lyhennys. Itsekuripäiväkirjoihin olen kirjannut menoiksi kaikki kuluttamani rahat siis sekä tililtä maksetut laskut että kortilla/käteisellä tehdyt ostokset. Kulutuksen loppusumma sai kulmakarvani nousemaan taivaisiin, miten ihmeessä olen saanut perusmenoihin uppoamaan kolmessa viikossa 900€, eikä tuossa summassa ole vielä mukana käyttörahasiirtoa toiseen pankkiin. Olotila oli todella hölmistynyt, sillä tiesin maksaneeni visan lisäksi vain peruslaskuja kuten sähköä, vastiketta ja puhelinlaskuja sekä yhdet pizzat ja dc-fixit sekä ostaneeni ruokaa.

Ruoka toki näkyy itsekuripäiväkirjassa menoina, mutta ei lasku/palkkatilillä, koska minulla ei ole kyseiseen tiliin korttia. Päivittäistavaraostokset kun maksan toisen pankin kortilla, johon liittyy myös se paljon puhuttu visa, tai käteisellä. Tiesin kuitenkin myös sen, että ruokaa ei ole ostettu kovinkaan monen kymmenen euron edestä eli se ei voi olla tuota summaa nostava tekijä ainakaan yksinään.

Verkkopankki kyllä tarjoili samansuuntaista summaa, mutta kun siinä oli tosiaan mukana koko vastike ja tuo käyttörahasiirto eli ei sekään täsmännyt. Lopulta kävin menot läpi viikko kerrallaan ja huomasin sen typerän virheeni. Olin kirjannut samat menot maksetuiksi sekä viikolla 1 että 2 ja tästä syystä kirjanpito heitti sen 280€. Syvä helpotuksen huokaus, en ollutkaan kuluttanut ihan niin paljoa kuin kuvittelin. Pakko tunnustaa, että ajattelin jo tuskaisesti, että jos minimiin vedetyt perusmenot ovat tuon verran, niin rupeaa tekemään tiukkaa niinä kuukausina kun maksettaviksi erääntyvät esimerkiksi vakuutusmaksut. Pistän siis EDIT-tädin kyläilemään tuolla ensimmäisen viikon tekstissä, jotta kuun lopussa saan jotenkin todenmukaiset lukemat aikaiseksi.

Ei kommentteja: