sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Vähän viivästynyt tarjotinprojekti vihdoin valmis

Aka mosaiikkitarjotin osa kolme. Liki vuosi sitten aloin värkätä mosaiikkitarjotinta postin särkemistä Pentikin astioista, lisää juttua projektista löytyy täältä ja täältä. Tarjotin tuli muutoin valmiiksi, mutta saumaus jäi vaiheeseen yksinkertaisesti siitä syystä, että saumauslaastia myytiin vain isoissa astiossa, meille kilonkin purkki oli turhan iso, kun saumattavaa oli vain tuon tarjottimen verran.

Jossain vaiheessa ihan kirjaimellisesti unohdin projektin, kun tuli kaikenlaista muuta puuhaa, eikä lähipiiristä keneltäkään löytynyt ylimääräistä laastia ja tarjotin piiloutui kaapin uumeniin. Nyt kesällä löysin projektin sieltä uudelleen ja huutelin naamakirjan vaihtoringissä, josko joltain tuota saumausainetta löytyisi ylimääräistä. Se olikin hyvä veto, sillä vaihdoin parilla pienellä suklaalevyllä itselleni tarpeelliset saumausaineet.


Koska tarjotin projekti on jo muutenkin nuukailuhengessä toteutettu, niin vaihdettu laasti sopi siihen paremmin kuin hyvin. Seuraava nuukailuidea oli pakko ottaa käyttöön sillä kohtaa, kun ohjeissa luki, että levitä laasti taipuisalla kumilastalla. Sattuneesta syystä meillä ei ollut ko. lastaa, joten mietimme, mistä tehdä sopiva korvike, jotta lastaa ei tarvitse ostaa.

Pohdinnan jälkeen värkkäsin lastan pahvista ja kontaktimuovista. Pahvi työpaikan roskista, yksi levy neljään palaan leikattuna. Kaikki palat samaan kasaan, teipillä ympäri kiinni ja kontaktimuovia päälle. Tein näitä pari eri kokoista.


Lisäksi käytössä olivat silikonisaumoihin tarkoitetut pienet  kumilastat.


Tästä siis lähdettiin liikkeelle. Tarjotin muutoin valmis, mutta vailla saumoja ja saumaustyökalut.



Saumauslaastin sekoitimme käsin muovihaarukalla tuossa saumauslaastipurkissa, vaikka ohjeissa käskettiin sekoittaa koneella. Näin pienen määrän sekoittaminen onnistuu helposti käsinkin - ei se sen kummempaa ollut kuin kakkutaikinan vatkaaminen. Laastin piti vetäytyä vartin verran valmistuksesta, sitten vielä sekoitus ja toimeen.


Laasti leviteltiin tarjottimelle noita tekemiäni lastoja apuna käyttäen.


Kun laasti oli kuivahtanut, putsattiin ylimääräiset pois. Aivan siistiksi tarjottimen saa puhdistettua vasta sitten, kun laasti on kokonaan kuivunut.


Tällä kertaa voin luvata, että tuohon viimeiseen puhdistukseen ei mene vuotta - jätän tarjottimen kuivumaan eteisen kaapin päälle, josta se on silmissä. Huomenna voin siis jo pyyhkiä viimeiset laastit ja ottaa tarjottimen käyttöön.

Ei kommentteja: