Päivän muiden töiden lomassa tein sellaisen operaation, että voin vain taputtaa itseäni myhäillen olalle, puhdistin nimittäin kakkossähköpostini roskapostikansion. Tämä tarina kaipaa sen verran taustaa, että käytän tuota kakkossähköpostia kaikissa sellaisissa yhteyksissä, joissa on enemmän tai vähemmän todennäköistä, että sieltä tupsahtaa mainospostia halusi sitä tai ei eli ilmoitan sen kilpailuihin ja kyselyihin osoitteenani. Nyt viime viikon siivousprojekti ja tällä viikolla alkuviikosta muut harrasteet veivät intressit niin, etten jaksanutkaan avata tuota sähköpostiani pitkään aikaan.
Onnekseni kyseisessä sähköpostissa on melkoisen hyvät roskapostisuodattimet, sillä vain aniharvoin joku roskalähetys pääsee luikertelemaan oikean postin puolelle ja normaalisti tyhjentelen nuo kaikki roskapostikansion roskapostit sen kummemmin katsomatta roskikseen ja sieltä ikuiseen bittiavaruuteen. Nyt kuitenkin kävi niin, että tuon noin kymmenen päivän aikana postiini oli tulla tupsahtanut melkein 400 roskapostia - aivan hirveä määrä. Siis roskapostilaatikkoon toki, mutta ihan liikaa jopa sinne.
Päätin, että asialle on tehtävä jotain ja tosiaan muiden töiden ohella klikkailin jokaisen roskapostin auki ja valitsin niistä, joissa se oli mahdollista, sähköpostiosoitteeni poistamisen postituslistalta. Tehtyäni moisen päivätyön, voin pitää itseäni kohtuullisena spammin asiantuntijana. Tein siis seuraavat havainnot. 400 postista noin 75 oli sellaisia, joista ei löytynyt linkkiä, josta olisi silloin käyttämälläni koneella ja nettiselaimella päässyt poistamaan itsensä postituslistalta. Kun kävin postit uudelleen läpi toisella koneella (siis käytännössä toisenlaisin verkkoasetuksin) ja toisella nettiselaimella, pääsin lukemaan 32 postia. Sen verran siis jäi noin neljästä sadasta jäljelle, kun olin käyttänyt kaikki kikkani avointen tai piilotettujen poisto-linkkien etsintään. Noissa posteissa sitä linkkiä, joka niissä kuuluisi olla, ei kerta kaikkiaan ollut missään ja ne tietenkin ilmoitin suoraan sähköpostin toimittajalle roskapostiksi. Siis raportoin roskapostiksi eli ilmoitin, että näistä osoitteista tuleva posti on p****a, ei tarvitse toimittaa edes roskapostilaatikkoon asti.
Poistetuista viesteissä noin puolessa oli ihan selkeästi esillä tuo unsubscibe tai poista postituslistalta linkki, joten ne jätin raportoimatta roskaposteiksi, vaikka ne sitä olivatkin, saatuani itseni poistettua listoilta. Yhtä armollinen olin myös niille spammaajille, joiden linkit olivat enemmän tai vähemmän piilossa, mutta löytyivät kuitenkin lopulta.
En yhtään ihmettele, että vähemmän sähköpostin ja netin kanssa tekemisissä olevat ihmiset hämääntyvät näihin sähköposteihin. Välillä viestissä saattoi olla sivun verran tyhjää valkoista ja sitten vasta siellä alla pienellä tuo linkki. Useammassa kuin yhdessä postissa törmäsin myös siihen, että viesti saattoi olla suomeksi käännetty, mutta nuo unsubit englanniksi, norjaksi, tanskaksi, hollanniksi tai jollain muulla kielellä. Fonttikoko oli useimmiten luokkaa viisi, kuusi tai harvoin kahdeksan eli reilusti pienempi kuin muun tekstin. Myös lähes valkoista tai aivan vaaleaa harmaata käytettiin tekstin naamiointivärinä ja linkin huomasi vain siitä, kun hiiren osoitin muuttui erilaiseksi kertoen, että tässä on jotain, mitä voi klikata. Myös erilaisia muita piilotuskonsteja käytettiin surutta: Linkki saattoi olla upotettuna kuvaan, jolloin piti erikseen valita kuvat näytettäviksi, sillä olen määritellyt sähköpostini asetukset niin, ettei se avaa roskapostin kuvia automaattisesti. Se saattoi olla myös keskellä muuta tekstiä hyvin pienellä tai jopa niin, että yläpuolella oleva suomen kielinen "poistuaksesi postituslistalta, klikkaa tästä" ei ollut linkki lainkaan, vaan sen alapuolella vielä pienemmällä kirjoitettu "here" oli vasta se etsitty linkki. Osa sellaisista poistolinkkiteksteistä, joissa koko osoite oli näkyvillä, oli tarkoituksella katkaistu eli sen sijaan, että niitä klikkasi, piti ymmärtää kopioida osoite uuteen ikkunaan ja nappaista joku välilyönti pois, jonka jälkeen ne kyllä toimivat. Juuri sellainen aivan tahallinen moka, jonka suhteen voi sitten samoa, että "oho, hupsis, kuis tässä nyt noin oli päässyt käymään", jos joku valitaa asiasta. Ihan oma lukunsa ovat sitten vielä ne poistolinkit, jotka on tarkoituksellisesti tehty johtamaan niiden klikkaaja ei minnekään, linkki kyllä löytyy, mutta pyydettyä sivua ei löydy tai aikakatkaisu tulee vastaan, vaikka milloin ja miten monta kertaa yrittäisit eli tarkoituksellista harhaanjohtamista. Samalla tyylillä toimivat myös ne linkit, jotka johtivat asiakastilin luomiseen - on toki asiallisia poistolinkkejä, jotka pyytävät kirjoittamaan sähköpostiosoitteen, mutta eivät koskaan luomaan uutta asiakastiliä, joka mahdollistaa lisäspammaamisen. Nuo olivat varmaan ne tyypillisimmät naamiointitavat, mitä minulle saapuneissa viesteissä esiintyi.
Oman erillisen mainintansa varmaankin ansaitsee roskapostifirma, joka käyttää niinkin luotettavaa nimeä kuin Ympäristötutkimus Euroonpan unionissa. Sieltä tulee sähköpostikysely ja palkkioksi tarjotaan sponsoritavaraa, ihan sama, miten monta kyselyä täytät, tuotteita ei tule, eikä puljulla ole mitään tekemistä EU:n kanssa, koska palvelinosoitekin viittaa niin kauaksi itään, ettei laajenemaan pyrkivä EU ole vielä niin pitkälle edennyt. Sen sijaan roskapostia riittää, jos tuonne erehtyy antamaan nimensä ja osoitteensa. Tässäkin kohtaa kannattaa luottaa vanhaan viidakonlakiin; jos jokin asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se luultavasti on sitä.
Tällä hetkellä sähköpostini näyttää nollaa roskapostia ja toivon tilanteen pysyvän sellaisena ainakin huomiseen asti, toivottavasti pidempäänkin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti