lauantai 1. joulukuuta 2012

Herra Kirjoitus: Kolaholistin muisteloita

Tuodakseni miesnäkökulmaa tähän blogiin, olen Herra Kirjoitus. Tosin tulette huomaamaan, että en ole Herra Oikeinkirjoitus :) - Toivottavasti en ole se "Herra, jonka kirjoituksen jälkeen lukijat katosivat" :) - no se jää teidän lukijoiden päätettäväksi (armoa!) ;)

Rouva Jälkikirjoitus pyysi minua kirjoittamaan Blogiinsa Sodastreamin tarjoamista kolajuomista, koska olen ns. Kolaholisti meidän perheessä (ps. en ole perustajajäsen, enkä jäsen lainkaan anonyymeissä kolaholisteissa).


Olemme olleet onnellisia Soda Stream "automaatin" omistajia jo... pidemmän aikaa, tyhjiä makusiirappipulloja on tullut ja ehkä eniten niistä on ollut jotain kolajohdannaisia, joita nyt lyhyesti "analysoin".

Meillä on ollut

  • Premium Cola
  • Cola
  • Kid's Cola + Vitamin C
  • Cola Vanilla
  • Cuba libre (tässä on kola osallisena)

Aloitimme Soda Streamin "perus" kolalla, ja ensimmäinen fiilis / tunne oli että - no jaa, yksi variaatio lukuisten eri kolajuomien joukkoon (koska olen sekakäyttäjä colajuomien suhteen, vertailin niitä kaupasta ostettaviin ns. valmiisiin juomiin). Tämä Soda Streamin versio erosi kaupasta ostetuista selvästi, ei huonossa eikä hyvässä mielessä mutta selvästi erimakuisena. Sillä jatkoin jonkin aikaa, koska valikoima oli silloin pieni.

Myöhemmin vastaan tuli Cola Vanilla, se oli silloin sesonki tuote, joten suurin odotuksin ja toivein sen ostin (vaikka oli kalliimpi ja pienempi pullo, 375ml, kun "perus" cola oli 750ml). Siksi Cola Vanillaan oli suuret odotukset... mutta, pettymys oli iso, kun maku ei suuremmin hivellytkään kolanystyröitäni. Colan maku oli jäänyt selvästi taka-alalle ja vanilja jyräsi yli colan maun. Maku oli mielestäni liian vaniljainen ja makea, heikolla Cola vivahteella. Se oli pettymys.

Kun sitten Cola Vanilla "onnettomuuden" jälkeen oltiin pohjalla, ostin Kid's Cola + Vitamin C:tä - tässä oli jotain seikkailumieltä ilmeisesti takana, mutta ensimmäisen erän tehtyäni, Kid's Cola Titanicini kohtasi sen jäävuoren, tunnetuilla seurauksilla. Maku oli Colan suhteen heikko, pää-asiassa oli C-vitaminin tuoma "ei niin maritteleva maku", vaikka ko. tuote oli lapsille tarkoitettu, ja lapsi olisi joskus maistanut jotain muuta Cola juomaa, niin tämä Kid's Cola tuskin tulee saamaan innostuneita "tätä tahtoo lisää" vaan "eiks meillä ole jotain muuta".  Johtopäätös, jos haluat päästä Cola Holismista eroon, osta tätä runsaasti.

Kahden Cola(rin) järkytyksen jälkeen usko Soda Streamin Cola juomiin horjui (eikä johtunut Cola pitoisuuden promilleista) - mutta sitten kaupan hyllyllä tapasin (tai siis se suorastaan huuteli hävyttömiä) uuden ehdokkaan Soda Streamin Colajuomaksi: Cola Premiumin, jolle päätin antaa mahdollisuuden, pullo oli iso 750ml, vaikka valmista juomaa tuli normaalia vähemmän, hinta oli kalliimpi kuin normaalin, mutta minä Kuningas Colan nöyränä alamaisena antauduin "viimeisen kerran", Soda Streamin Colan vietäväksi.


Huristin kaupasta nopeasti kotiin, lorotin hanasta vettä, kylmää vettä ei meinannut tulla laisinkaan, mutta onneksi pitkän ajan jälkeen tuli riittävän kylmää. Miltei vapisevin käsin, tein normi kaavani mukaan hiilihapotuksen (2 x sihiä) eli kun varoventtiili sihisee kerran, päästän paineet pois ja "sihistän" toisen kerran kunnes varoventtiilin päästää paineet pihalle, on hiilihapotus mieleiseni.

Sitten silmäilin makusiirapin ohjeen, annosmuki on isompi kuin normaalisti ja täytin ohjeen mukaan ja kaadoin varovasti makuaineen pulloon. Kun makusiirappi on kaadettu pulloon, sitten nopeasti korkki kiinni ja pullon kevyt ravistus. Sheikkasin pulloa vielä muutaman kerran ja silmäilin makusiirapin sekottumista pullossa. Sitten varovasti korkkia auki, huomasin että hiilihappo teki tehtävänsä: juoma meinasi tulla pois pullosta hyvinkin riehakkaasti, joten vähän kerrallaan avasin korkkia ja kuuntelin pullon pihinää, ja sillmäilin vaahdon laskeutumista pullossa - olin saavuttamassa maalini...

Sitten korkki auki ja pullosta heti ensimmäiset maistiaiset. Tiedän, fiksut olisivat kaataneet lasiin ja katselleet sitä miltä se siinä näyttää, mutta en minä! Ensimmäiset makutuntemukset olivat selvästi positiiviset: Hei tämähän on jo lähellä kaupan kolaa - siis ehdotonta timanttia! - Cola Premium piti mitä lupasi, tästä tuli suosikkini heti.

Olin Colavuoren huipulla :) - tätä siis ostan vastaisuudessakin, kun haluan Sodastream Colaa - vaikka se olikin kalliimpaa kuin normikola. Onneksi tilanne on sittemmin korjaantunut, paikallinen Motonet tavaratalo myy Soda Streamin makusiirapeita ja sieltä saa Premiun Colaa samaan hintaan kuin muitakin makusiirapeita (7,90e / kpl - 1.12.2012 hinta).

Rouva Jälkikirjoitus löysi Paikallisesta Prismasta Night Spirit kuuden makusiirapin paketin


Tämä on mielestäni erittäin hyvä juttu, tässä makusiirappi paketissa on siis kuusi makusiirappia, joista jokaisesta saa yhden pullon juomaa.  Ei tarvitse ostaa koko pulloa (375ml), jos ei pidäkkään siitä mausta.

Tällä testisetillä selvisi että "ei tarte ostaa" Cuba Libreä (vaikka siinä olisi Rommia ja Colaa) - maku ei todellakaan minun makuhermojani miellytänyt, eikä Rouva Jälkikirjoituskaan rynnännyt lippua salkoon vetämään tästä mausta.

Vielä on kokeilematta Cola Sugar Free ja Cola Light, mutta tuntien inhoni Light tuotteita kohtaa, vaaditaan minulta paljon seikkailumieltä että kokeilisin noita. Ehkä se onnistuu kun nyt, kun saa testimakupakkauksen jossa on 12 makua (mm. Cola Sugar Free ja Cola Light).

Roope Ankan vinkki:
Paikalliselta Tokmannilta saa vaihtohiilihappopatruunan 10euroon (mikäli on oma vaihtopullo mukana). Käsittääkseni se on halvin paikka.

Sinun, Kuningas Colan nöyrä palvelijasi, Herra Kirjoitus.
Tänään, tällä hetkellä, tässä kaupungissa - tosin ilman Colajuomaa nyt.


3 kommenttia:

Ievuskainen kirjoitti...

Oho, en tiennytkään, että herra Kirjoitus on noin pahasti addiktoitunut kolajuomiin... :O

Hyvä ja selventävä kirjoitus kaikin puolin ja jos joskus tarvitsen "kola-asiantuntijan" neuvoja, tiedän ainakin, minkä tahon puoleen käännyn! Kiitos! :)

Herra Kirjoitus kirjoitti...

Meillä kaikilla on omat salaiset "per... colaversiot;))

Ievuskainen kirjoitti...

Näin on! :D