lauantai 30. heinäkuuta 2016

Sanasta kenkää vaiko kenkään sanaa

Olen jo hetkisen pyöritellyt mielessäni uutta kenkätuunausta sen jälkeen, kun edelliset timanttikorot lähtivät uuden omistajan matkaan jo jokin aika sitten. Näin tähän useammankin mallin ja ohjeen Pinterestissä ja päätin kokeilla. Tarvittavat välineet ovat kengät, vanha kirja, maitoliimaa, sivellin ja mahdolliset ympäristön suojaukseen käytettävät paperit. Lisäksi suihkepullo tai märkä liina lautasella paperien kostuttamista varten.


Tuunaukseen varsinaisesti päätyvät kengät ovat Gaborin, mustaa nahkaa ja sain ne työkaveriltani lahjoituksena, kun eivät enää sopineet hänelle. Mietin kyllä hetken, että mitenkähän mun oikein käy ja miten paljon harmittaa, jos pilaan uudenveroiset käyttökuntoiset kengät ihan kamaliksi, mutta päätin uskaltaa.


Tein ensin harjoitus kappaleet itselleni liian pienistä popoista, juuri sillä ajatuksella, että jos epäonnistun näissä, niin en edes yritä noita toisia. Nämä olivat joka tapauksessa kirppiskasassa, joten näiden kanssa möhliminen ei olisi harmittanut niin suuresti. Onnistuminen ensimmäisen parin kanssa oli vähintään kohtuullinen plus. Näyttävät kuvissa kirjavilta, koska olivat kuvanottohetkellä vielä osittain märät.Varsinaiset kengät yritin sitten päälystää vielä huolellisemmin, jotta olisivat paremman näköiset. Tuunaus tapahtui siis niin, että ensiksi sekoittelin maitoliiman eli laimensin erikeeperin vedellä noin puolet-puolet suhteella tyhjentyneen maitopurkin pohjasta leikkaamaani astiaan. Sitten revin sopivan kellastuneesta kirjasta sivuja ja revin ne edelleen noin tuuman kanttiinsa oleviksi kappaleiksi. Koska meillä ei ollut kunnolla toimivaa suihkupulloa, kostutin papereita kastellun liinan välissä (märkä liina lautaselle, paperit päälle ja loppu liina kanneksi), jotta ne muotoutuisivat paremmin. Kengät pinnalle levitin maitoliimaa, johon painelin kosteat paperinpalat kiinni ja lisää maitoliimaa päälle. Kerrallaan kostumassa oli n. 10-15 palasta, jotta ne eivät vettyneet aivan märiksi. Harjoituspopojen reunat viimeistelin vain leikkaamalla ne tasan reunan kanssa. Varsinaisten tuunattavien kenkien osalta kääntelin paperinreunat sisäpuolelle kenkää ja liimasin laimentamattomalla erikeeperillä.Muutamaa kohtaa korjailin vielä juuri ennen kuvausta, eli ne näkyvät kuvssa tummempina, mutta vaalenevat kyllä saman väriksi kuivuessaan. Kenkien korkoja en päällystänyt ympäri, mutta nyt kuvia katsoessa alkaa tuntua siltä, että revin vielä pari palaa paperia ja päällystän nekin.

Tuunaukseen meni aikaa sellainen tunti ensimmäiseen pariin ja pari tuntia jälkimmäiseen, koska koetin tosiaan huolellisesti katsoa, ettei alkuperäistä pintaa jää mistään näkyviin ja että kaikki palat sisältävät mahdollisimman paljon pelkkää tekstiä. Huomenna, kun kengät ovat kokonaan kuivuneet suihkutan niihin vielä kirkkaan lakan päälle. Vesikelin kengät nämä eivät toki lakkauksesta huolimatta ole, mutta ehkä se vähän suojaa tuota pintaa.

Yllätin itseni jo miettimästä tuon musta-valkoisuuden pariksi mahdollisimman överiä kenkäkoristetta tuohon kaveriksi.

Tuunauksen kustannukset: tasan 0 euroa. Kengät lahjoituksena/omasta kirppiskasasta, kirja (naapurikaupungin) kierrätyskeskuksen ilmaiskorista, liima, lakka ja sivellin omista varastoista (lakka ostettu tänä vuonna, maksoi n. 4€, muut vanhempia).Ei kommentteja: