keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Tammikuun tahtotila

Ainahan ihmiset aloittavat tammikuussa kuntokuurit, laihdutukset, siivoukset ja paremman elämän. Mä en edes yritä, maaliskuu on aivan yhtä hyvä aika kuin heinäkuukin tai se kaikkien valitsema tammikuu, jos haluaa tehdä elämäntapa muutosta. Minun tammikuun tahtotilani koskee sitä, että kirjaan ykös saapuneet ja poistuneet tavarat.
 
1.viikko
Harvinainen vuosi, kun alkoi ihan maanantaista. Tavalliseen tapaan vuoden alku meni töissä, tosin vähän haastavimmissa merkeissä, sillä flunssa ei tahdo hellittää: yskittää ja ääni on edelleen poissa. Täydellisen loistokkaasti ei vuosi alkanut ostostenkaan suhteen, kumpikaan meistä ei ollut varma, oliko meillä leipää ja maitoa. Matkalta sitä ei pystynyt tarkistamaan, joten oli pakko varmuuden vuoksi poiketa kaupassa. Mukaan tarttui noiden välttämättömyyksien lisäksi myös pizzadonitsit iltapalaksi - ei mikään terveellisin vaihtoehto, mutta ei myöskään sipsipussi tai karkkia eli pisteet puoliksi kotiin. 

Vuosi alkoi hyytävissä pakkasissa. Tosin myönnettäköön, että hiukan huvitti, kun tuosta tuli ihan valtakunnallinen vaara-ilmoitus. Ei sitä ennen vanhaan -20 ollut kuin normaali talvikeli, mutta olemme ilmeisesti tottuneet jo talvisiin vesisateisiin niin, että emme osaa toimia pakkasella. Enhän minäkään tosiaankaan niistä pidä, mutta ymmärrän sanomattakin lisätä vaatetta päälle ja välttää tarpeetonta liikkumista ulkona. 

Paukkuvat pakkaset nostivat sähkönhinnan taivaisiin. Väitän, että muutama vuosi sitten olisimme tikahtuneet nauruun, jos joku olisi sanonut, että sähkö maksaisi 2,5€ kWh, mutta nyt se on totuus. Se tarkoitti tietenkin aikamoisia muutoksia suunnitelmiin, joita minulla ja meillä oli viikon lopulle. Tarkoitus oli käyttää perjantain vapaapäivän siihen, että kokkailisin viikonlopun ja seuraavan viikon ruoat sekä siivoaisin vähän. Noilla sähkönhinnoilla ei kuitenkaan käytetä sähköä kuin aivan pakollinen minimi. Ihan niin pitkälle en sentään mennyt kuin eräs sukulaisemme, joka kantoi pakkasten sisällöt pihalle, jääkaapin sisällön kylmiöön, latasi varavirrat täyteen jne ja napasautti sähkötaulusta kaikki virrat pois päältä, lisäksi heidän aikomuksenaan on kokata ulkona grillissä ja valaista kynttilöillä. Sen verran kuitenkin katsoin, että tein pakolliset asiat sillä kohtaa, kun sähkö oli halvimmillaan eli 1€/kWh. 

Onneksi tieto noista hurjista hinnoista oli tiedossa jo torstaina, kun olimme tekemässä kauppakierrosta. Kaapin tyhjennyksen ja ruoanlaiton sijaan ostin mikrossa lämmitettäviä valmisruokia ja kokkaan sitten kun sähkönhinta on kohtuullinen. Se tietenkin tarkoittaa ikävästi hidastetta tyhjennysprojektiin, mutta järjenkäyttö tässä asiassa lienee sallittua. Samalla kauppakierroksella lankesin myös vuoden ensimmäisiin "hamstrauksiin", ostin pari hammastahnaa (nämä tarpeeseen), Herra Kirjoitukselle ja itselleni dödöjä (varastoon, jotta ei tarvitse vuoden aikana ostaa enempää) sekä Herra Kirjoitukselle suihkugeeliä, jolloin itse voin näprätä näytteiden kanssa ja lisäksi kaksi ihan selvää turhaketta: hiuspantoja. Ruokakaupassakin tein reilusti enemmän ostoksia kuin olin ajatellut, mutta sittenpä ei tarvitse hakea kuin maitoa ja leipää sekä mahdollisesti perunoita täydennykseksi. Tällä kauppareisulla todistettua myös se vanha totuus, nälkäisenä ei kannata mennä kauppaan. Neljästä ensimmäisestä kaupasta selvisin ihan hyvin, mutta viidenteen sain mukaan Herra Kirjoituksen ja nälkäkin oli kasvanut. Lopputuloksena oli sipsipussi ja karkkia - jatkossa ei siis näin. Tosin tekosyynä käytimme sitä, että nyt en voinut leipoa pullaa eli Herra Kirjoituksen kerjäämä sipsipussi oli korviketta niille. 

Samoin tulin huomanneeksi, että ihminen on  tapojensa orja. Kävimme katsomassa äitiä ja sen jälkeen kaupassa, koska Herra Kirjoitus ei ollut onnistunut löytämään lähikaupasta pinaattia. Koska olemme yleensä äiti-käynnin jälkeen ostaneet herkkuja, niin kävi nytkin ja kauppakassissa oli pinaattien lisäksi sipsipussi, kermaviilipurkki ja karkkipussi. Ei edelleenkään jatkossa näin. Kolmen euron kauppalaskun sijaan kolmentoista euron kauppalasku. 
 
Sunnantaina tajusin, että jos seuraavalla viikolla aion toteuttaa suunnittelemani suursiivouksen, on pakko aloittaa siivoamalla keittiön nurkasta pois ompelukassi, joka on odottanut siellä jo tovin. Tämä siksi, ettei ole mitään järkeä siivota ensin ja pölyttää heti sen jälkeen. Niinpä sitten sunnuntain ompelin alushousuja, lyhensin lahkeita ja leikkelin sukkahousuja "sukkakuteiksi". Näistä syntyi sitten taas tavarallista pohdintaa, koska tavallaan kangasta poistui, mutta pöksyjä tuli tilalle. Lopputuloksena päätin olla huomioimatta niitä tässä kohtaa mitenkään. 

2.viikko
Pakkaset ovat pudonneet, enää pari astetta pakkasta ja ne tuntuivat jo ihan hellekeleiltä. Päätin ottaa sen ajattelemani suursiivouksen tosissaan työn alle, toiveena selvitä siitä tällä viikolla. Maanantaina makuuhuone, myös ensimmäinen kukkaistutus tuli tehtyä. Talvi vaati uhrinsa ja yksi ikkunalaudan kaktuksista oli 4/5 kuollut. Irrottelin kuolleet osat ja istutin samaan ruukkuun sen, joka vielä oli hengissä. Yksi kaktuksista on vielä puolitoreissaan, täytyy katsoa, miten sen kanssa käy.

Tiistaina saimme siivottua työhuoneen ja keskiviikko aamuna olen aloittanut keittiötä, olen siis aikataulussa. Keittiö kaikkineen vei koko keskiviikkopäivän, mutta nyt on sitten kaikki putsattu ja puleerattu. Torstain tavoite on olohuone ja eteinen. Torstaina sain siivottua koko lopun huushollin eli olohuoneen, eteisen ja kylpyhuoneen sekä istuteltua kasan kaktuksia. Pikku paniikki meinasi iskeä siihen kohtaan, kun tajusin, että yksi kaktuksista pitäisi pistää kappaleiksi eikä minulla ole sopivan kokoisia istutuspurkkeja. Onneksi serkkuni pelasti tilanteen ja lahjoitti minulle tarvittavat pari muovipurkkia.

Perjantaina touhotin vielä siivouksen jälkimainingeissa sitä, tätä ja tota, niin että töihin lähtiessäni oli muka kiire ja kippasin biojätteeseen menossa olleen punajuurisalaatin - tai tarkemmin osan siitä - eteisen matolle. Enkä ehtinyt sitä lähtöhuumassa pesemään. Roskien vientikin jäi Herra Kirjoitukselle, kun suurimmat pyyhittyäni heitin maton kylpyhuoneeseen odottamaan puhdistusta. Astianpesuaine ja kuuma vesi tekivät ihmeitä ja matto on kuin siinä ei mitään koskaan olisi ollutkaan. Lauantaina pääsimme serkun ja kummitädin luo valmiiseen lounaspöytään siitä kiitokseksi, että autoimme lipaston kantamisessa. Sunnuntaina kävimme äidin luona ja kyllä - jälleen kerran poikkesimme pahoille teille eli haimme kaupasta karkkia. Tällä kertaa perusteena minun alkavan lomani juhlistaminen. 

3. viikko
Lomaviikko eli kolme päivää töitä. Maanantai päivä meni mukavasti harrastustöissä. Maanantai illan Herra Kirjoitus viettää harrastuskerhossaan, joten minulla on ihan vapaa ilta. Nyt vaan pitäisi päättää, mihin laadukkaaseen toimintaan sen käytän, silitänkö, kokkaanko, pesenkö pyykkiä vai kudonko sukkaa äänikirjan kera. Todennäköisesti yhdistelmä vaihtoehdoista 1, 2 ja 4 voittaa.  Maanantaina oli myös tilipäivä, mikä tarkoitti sitä, että olin naputellut valmiiksi kasan laskuja maksuun ja pari vielä tupsahti päivän mittaan lisää, muutoin ei mitään erityistä siihen liittyen.

Tiistaina käytin Herra Kirjoituksen auton huollossa, kävin hienojalla, laskin puolen kuun kuitit ja huokailin syvään edessä olevaa veropaperien pyöritystä. Päätin kuitenkin antaa itselleni vielä vapaapäivän siitä ja keskittyä kotiin, silittämiseen ja kutomiseen. Kävin serkun kanssa lankakaupassa ja ostin kaksi kerää lankaa hänelle tehtävää huppua varten - siinä saavatkin sitten olla vuoden lankaostokset.

Keskiviikkona olin ajatellut viettää "älä tee mitään"- päivää, mutta niin vain aamulla heti löysin itseni siivoamasta mauste- ja säilykehyllyjä sekä kaivelemasta kosmetiikkakaapista uusia tuotteita tyhjentyneiden tilalle. Muun päivän käytin kaikenlaista pientä puuhaillen sekä Pirkko Saision Passiota kuunnellen ja serkun huppua kutoen. Torstai ja perjantai olivat työpäiviä, mutta sen lisäksi tehtiin viikko-ostokset, kannettiin tavaraa kirpputorille ja vietettiin peli-iltaa kavereiden luona. Lauantaina oli äitipäivä pidemmän kaavan mukaan; parturia, kahvittelua ja jalkojen hoitoa. Sunnuntai meni sitten taas koomaillessa, sukankutomista, pyykinpesua, paperihommia ja kotitöitä sekä langennut Herra Kirjoitus, joka ryntäsi kauppaan sunnuntaisipsin himossaan - tälle asialle täytyy tehdä jotain. Vaikka muuten menee hyvin, jokainen sunnuntai ei voi olla sipsi- ja karkkipäivä. Paperihommat tarkoittivat tässä kohtaa vanhojen kuittikansioiden selvittelyä, samalla löytyi myös lehtikansiollinen luettavaa kiertoon pistettäväksi. Kuittikansioiden sisällöstä osa menee roskiin, osa silppuriin ja osa tietoturvajätteeseen. Paperitavaraa poistui ainakin parin riisin verran.

4.viikko
Maanantaina iltavuoroa, tiistaina kokouksia työpaikalla, keskiviikkona ylimääräinen iltavuoro, torstaina koti-ilta kauppareissuineen ja kotitöineen, perjantaina peli-ilta työkavereiden kanssa ja viikonloppu kummipojan synttäreiden merkeissä. Talvikelit ovat osoittautuneet tällä viikolla kovin vaihteleviksi, on ollut pakkasta, äärimmäisen liukasta, loskakeliä, ja sitten taas sama alusta. Pakkaset ovat pysytelleet maltillisissa lukemissa, joten paikallaan ollessa kuulaista talvikeleistä voi jopa nauttia, liikkuminen on sen sijaan ollut suhteellisen haastavaa liukkauden vuoksi. 

Peli-iltaa on aina hauska viettää, vaikka nyt tiesinkin seuraavan aamun reissuunlähdön kutistavan aikaa niin, että ihan myöhäiseen iltaan ei voikaan pelata. Hauskaa oli silti, vaikka kovin monta peliä ei ehdittykään pelata.

Myönnän stressaavani matkaa tuonne kummipojan synttäreille monestakin syystä. Kun jo etukäteen tietää, että nukkumisesta ei tule mitään, useiden tuntien istuminen autossa ei ole herkkua näillä keleillä eikä muutenkaan, ja aikataulut eroavat kaikin tavoin niistä omista totutuista, niin siinä on jo kyllin syytä pumpun lisätä kierroksia. Pyrin olemaan mahdollisimman vähän hankala vieras ja viemään omat lakanat, pyyhkeet ja melkein eväätkin, sillä valitettavasti verensokerin isot heittelyt tekevät minusta ärtyisän, eikä se ole kenellekään kivaa. 

Toimikohan tuo vikonlopun etukäteisharmittelu jotenkin loistavan käänteisesti, sillä loppujen lopuksi kaikki meni oikein hyvin. Kelit eivät olleet parhaat mahdolliset, mutta silti matka meni suht mukavasti - ja meillä oli runsaasti laatuaikaa kahden kesken. Kyllä, meillä on hassu tapa pitää autossa kahdestaan istuttua ja rupatellen vietettyä aikaa laatuaikana. Kummipoika oli kasvanut jo isoksi koululaiseksi, mutta vilkkaus ei ollut kadonnut mihinkään, virtaa riitti vaikka muille jakaa. Lauantai-iltaa vietettiin perheporukalla pelaillen, leikkien ja jutellen. Vastaavasti sunnuntaina oli sitten kaverisynttärit, joissa toimin apulaisena. Täytyy tunnustaa, että energialataus vastasi melkein Olkiluoto kolmosta kun 14 7-12 - vuotiasta jannua ryntäsi liikkeelle, onneksi synttärit olivat parkour-hallilla, joten energiaa saatiin purettua kunnolla. 

5.viikko
Yövuoro viikko, johon vähän vielä lisätöitä. Maanantaina ennen yövuoroa pitkän listan mukaan töitä, pyykin silitystä, kaappien siivousta ja papereiden pyörittelyä. Ulkona riehuu myrsky ja lentää loska, joten sinne ei tee mieli mennä. Koska emme viikonloppuna ehtineet käydä katsomassa äitiä, ajelimme sinne maanantaina. Tiistaina tein muutaman tunnin lisää töitä ja sitten nukkumaan ja yöksi töihin. Keskiviikkona kävin palauttamassa kolmannen harrastetyöpaikan avaimen ja kuittaamassa työtodistuksen, sen suhteen on aika jatkaa matkaa eteenpäin. Samoin tuli pestyä pyykit, joten sen suhteen voi uuden kuukauden aloittaa puhtaalta pöydältä. 

Yllättävän nopeasti kuukausi taas sujahti eteenpäin, ihan tuosta vaan. Kuukauden fiilikset ovat kuitenkin positiiviset, kuitit tuli koottua, ja suunta näyttää hyvältä. Vielä vähemmän herkkuja, niin olen tyytyväinen. Tavaroiden saapumismäärä yllätti, mutta poistojakin kertyi mukavasti, isompaa ja pienempää. Ensi kuussa sitten enemmän poistoja ja vähemmän saapuneita - toivottavasti.

Saapuneet: 2 hammastahnaa, 2 dödöä Herra Kirjoitukselle, 2 dödöä minulle, 2 hiuspantaa, 1 suihkugeeli Herra Kirjoitukselle. Kaksi kukkaruukkua lahjoituksena serkulta. 2 näytettä ja meikkisieniä ilmaislahjana. Aurinkorasva ja 6 näytettä (ilmaisia, käytetty vanhenevia bonuspisteitä). 2 pulloa astianpesuainetta. Lahjaksi saatu peli.
Yhteensä: 24, ostettu 11



Poistuneet: Dermosil kasvopesu (myyty kaverille), joululahjaksi saatu kuksasetti (annettu työkaverille), rikkinäinen pesukone (annettu romujobbarille), 2 paria sukkia (poistoon=roskiin), 1 sukkahousut (poistoon=roskiin), kasa sekalaisia roskia (ei siis mitään normiroskia, vaan tyhjentyneitä pattereita, poistuneiden tavaroiden laatikoita jne) kierrätykseen. Kolme kuollutta kaktusta roskiin. Kuivakukkakimppu roskiin. Pakkausmateriaaleja työkaverille. Nappeja serkulle. 2 paria villasukkia toimitettu oikeille omistajilleen (kudottu viime vuonna ja tänä vuonna), loppuun käytetyt rintaliivit roskiin. Kynttilänjalka, paita, tossut, paistinpannu ja kassi kirpputorille. Suojaruukku annettu eteenpäin. Kasa vanhoja laskuja, tiliotteita yms. (roskiin, silppuriin, hävitykseen). Lehtikotelo + lehtiä annettu serkun perheelle. 2 kpl sälekaihtimia lahjoitettu facebookin kautta. Kolmannen harrastustyöpaikan avain palautettu työsuhteen loputtua. Kosmetiikan poistot yhteensä 9kpl.
Yhteensä: 37 kpl

Kuitit:
1.1.-16.1. Tavarat 18,60€ (edellä lueteltujen lisäksi 2 kerää lankaa serkun huppua varten, ei kirjattu saapuneiksi tai poistuneiksi, koska ovat meillä vain käymässä)
herkut 33,72€ (tässä on suunta ehdottomasti oikea)
ruoka 144,53€ (kaikki muut ruokakulut, paitsi Herra Kirjoituksen lounasruokailut)
 
17.1.-31.1. tavarat 60,10€ (pitää sisällään hiilihappopatruunoiden täyttöä, tuliaisiksi viedyn pelin ja kukkasen kavereille, intiimihygienia tuotteita, astianpesuainetta, uudet lamput työhuoneeseen) 
herkut 73,26€ (tässä kategoriassa on nyt myös peli-iltaa varten ostetut herkut, kummipojan perheen karkkituliaiset, harrastetyöpaikan "jäähyväispullat" sekä tietenkin loppukuusta villiintynyt mättöherkuttelu ja niiden lisäksi Coca-Colaa, 2 isoa 6 pullon pakkausta. Toisen ostin vierasvaraksi ja Herra Kirjoitus colaholistina tietysti halusi oman (josta olin kyllä vähän eri mieltä, mutta...))
Ruoka 104,88 (tähän on poikkeuksellisesti laskettu mukaan kaksi burgeriateriaa molemmille, toinen syötiin reissussa ja toinen mun synttärinä, koska juhlakalun teki mieli burgeria ja reissussa mennään sen mukaan, mitä on saatavilla siinä paikassa, missä pysähdytään)

Kuukauden saldo: tavarat 78,70€ , herkut 106,98€, ruoka 249,41€  yhteensä  435,09€

Hoidettavat asiat: suursiivous,  joulukoristeet pois, mankelointi, kasvisralli, ompelukassi tyhjäksi.

Ei kommentteja: