sunnuntai 14. tammikuuta 2024

Muovikassittomuus

Selailin vanhoja blogipostauksia, sillä minusta on toisaalta hauska ja toisaalta turhauttavaa katsoa, miten paljon samoja asioita toistan vuodesta toiseen. Toisaalta on myös mahtava huomata, että joissakin asioissa on onnistuttu ja niistä on tullut tapa ja tottumus. Niistä on tullut siis sellaisia asioita, joita ei edes tarkemmin ajattele, vaan toimii automaattisesti tietyllä tavalla. Yksi näistä asioista on vuonna 2017 käyttöön ottamamme muovikassittomuus tai siis paremminkin muovikassien ostamatta jättäminen. 

Nykyään meillä on lähes poikkeuksetta jokaisella kauppareisulla mukana oma kestokassi tai useampia. Herra Kirjoituksella on aina takkinsa taskussa kangaskassi, samoin minulla työrepussa eli jos joutuu yllättäen matkalla poikkeamaan kaupassa, on mukana myös kassi, mihin ostokset laittaa. Menossa on siis kahdeksas vuosi, jolloin muoviset kauppakassit jätetään ostamatta.

Olin jossain kohtaa varma, että meille tulee ongelmia, kun muovikassit loppuvat ja että ne loppuvat nopeasti siis tuon ensimmäisen vuoden aikana. Yllättävän pitkälle ne ovat riittäneet, sillä roskiskaapin lisäksi niitä löytyi myös vintistä ja autotallista - osa hakemistani Roskalava-ryhmän tavaroista on ollut pakattuna muovikasseihin, joten sieltäkin on tullut lisää. Lisäksi maalta löytyi melkoinen varasto säästettyjä muovikasseja ja niiden lisäksi vintin uudelleen järjestelyssä on vapautunut lisää kasseja. Tietenkin käytämme kaikki mahdolliset pussit roskapusseina varsinaisia muovikasseja säästäen. Roskapusseina käytetään esimerkiksi kaikki wc-paperipussit ja muut vastaavat pakkaukset, isot leipäpussit ja hätätilassa myös hedelmäpussit. Kyllä, tässä kohtaa joudun tunnustamaan, että siitä huolimatta, että minulla on lukuisia kestohedelmäpusseja, ostan hedelmät useimmiten joko kokonaan ilman pakkausta tai sitten muovisessa hedelmäpussissa. Nämä pussit ovat sellaisia, että käytän niitä useampaan kertaan ensin eväspusseina ja sitten kun ne alkavat olla tuossa hommassa loppuunkäytettyjä, palvelevat ne vielä viimeisen kerran roskapusseina.

Toki vuosien varrella on joitakin kasseja tullut ostettuakin, mutta kyllä se äärimmäisen harvinaista on ollut. Tässä kohtaa voi siis todeta, että yllättävästi niitä muovikasseja vaan on jemmassa ja jostain niitä kertyy lisää, kun tähän asti niitä on riittänyt hyvin sekä roskapusseiksi että pakkauksiin. Myönnän, että jossain vaiheessa oli aika, jolloin pakkasin kaikki meiltä poistoon lähtevät tavarat joko paperikasseihin tai hedelmäpusseihin, kun tavallisia muovipusseja ei vaan ollut. Itse asiassa tuo sama tilanne taitaa olla nytkin eli jemassa on vain muutama todella iso muovikassi ja sitten näitä sekalaisia roskapusseiksi tarkoitettuja pussukoita. 

Vakaasti uskon kuitenkin, että niillä selvitään myös tämä vuosi - todennäköisesti myös seuraava ja sitä seuraava.

Ei kommentteja: