tiistai 31. tammikuuta 2023

Taiturimainen tammikuu

Joulukuu oli todellakin joutuisa, se katosi taas kuin huomaamatta ja niin alkoi uusi vuosi, jonka aikana en usko tapahtuvan mitään uutta ja ihmeellistä. 
 
1. viikko
Vuoden ensimmäinen viikko oli kokonainen päivä. Tänä vuonna en sentään saanut sätkyä uuden vuoden päivän aamuna, niin kuin olen aikaisempina vuosina saanut. Poikkeuksellisesti uuden vuoden päivä oli myös vapaapäivä, jonka käytimme siihen, että kävimme katsomassa molempia äitejä. Lisäksi tietysti tehtiin kotitöitä, ne kun tuntuvat olevan loppumaton luonnonvara tänäkin vuonna.

2. viikko
Sellainen normiviikko, töitä ja vähän lisätöitä ja kokonaista kolme vapaapäivää. Sekä lankeemuksia, tietenkin - häpeä tunnustaa, mutta yhdelle viikolle mahtui sekä pizzat että kebabia ranskalaisilla ja sipsejä ja karkkeja. Eikä selitykseksi riitä punaisten päivien hormonitoiminta, vaan tekosyynä toimivat myös kiire ja nälkä.

Vapaapäivinä vietimme pelipäivää kavereiden kanssa, kävimme maalla tarkistamassa paikkoja ja tapaamassa äitiä. Lisäksi veimme muutamat valmiit ja korjatut sukat perille, sain myös lahjoituksena kassillisen lankaa ja useamman ihanan käsityökirjan. Noiden käsityökirjojen joukossa oli todellisia helmiä kuten "Puikkomaisterin sukkakirja", Niina Laitisen "Villasukkien vuosi" sekä Novitan juhlakirja "Kaikkien aikojen villasukat". Sunnuntaina pesin pyykkiä ja kokkasin viikon ruoat valmiiksi, ettei tarvitsisi nälän takia lähteä pizzaa hakemaan niin kuin viimeksi. Kuntosalillakin kävin tällä viikolla ensimmäistä kertaa moneen vuoteen. Sukkia tuli kudottua ja parsittua. Sitä tavallista kovin tavallista siis.

3. viikko
Kun maanantai aamu alkaa vasten naamaa tuiskuavalla lumella, jota on kinostunut kulkureitille pahimmillaan liki polveen, kun vastassa ovat huonosti auratut kevyenliikenteen väylät ja hölmösti käyttäytyvät "lumimiehet" (nuori kaveri, joka ei viitsinyt siirtää auratraktoria sivuun, vaan pysäköi sen jalkakäytävän tukkeeksi, jolloin oli pakko ohittaa kinoksen kautta), on viikon alku taatusti positiivinen. Lisätään tähän vielä se, että (pessimistin oletuksien mukaan) palkkalaskelma ei näkynyt verkkopankissa niin kuin oli luvattu ja muutenkin ärtynyt fiilis, niin saadaan aikaiseksi takapuoleen ammuttu karhu, joka olisi paljon mieluummin jäänyt peiton alle. Yritän lohduttautua sillä, että tälläkin viikolla on vain 4 aikaista ylösnousua ja että se palkkakin maksetaan ennemmin tai myöhemmin. 

Kävin salilla, mikä - myönnettäköön - oli vielä enemmän sellaista testailua kuin aktiivista treenaamista, mutta koska se lähteminen ja meneminen on vaikeinta, niin opetellaan sitä nyt ensin. Salin jälkeen sallin itselleni vapaaillan ja kudoin hitaasti edistyvää joulusukkaa. Jotain on ehkä vinkasahtanut takaisin raiteilleen, sillä tein myös perusjumppaa kotona ja kävin salilla toisenkin kerran tällä viikolla. 

Ihmeiden ihme oli se, että kaiken sählingin jälkeen palkat oli kuin olikin maksettu oikein ja ajallaan. Töissä olimme jo naureskellen varautuneet pikavippeihin, koska palkat tulevat vasta syksyllä, sen verran niihin on liittynyt ongelmia. Varmistaakseni myös tulevan palkanmaksun, sovin muutaman lisätyöpäivän helmikuulle, jotta ei tulisi vapaa-ajan ongelmia jatkoonkaan. Kävin myös käsileikkauksen jälkitarkastuksessa - leikkauksesta kun tuli kuluneeksi vuosi. Lääkärillä oli hauskaa, kun tajusi minun varanneen vuosikontrollin puolen tunnin marginaalilla leikkauksesta - olin sen verran etuajassa. Käsi on periaatteessa ok, vähän jäykkä ja väsyy, mutta muuten ok. Kirjoitti lähetteen ja maksusitoumuspyynnön vakuutusyhtiölle, joten jäämme odottamaan.

4. viikko
Lomaviikko varsinaisista töistä, mutta 3½ päivää lisätöitä. Sukan kutomista ja lihaskuntojumppaa sekä runsain mitoin äänikirjojen kuuntelua, siitä on hyvä loma tehty. Lisäksi vielä kokous, synttärit ja peli-ilta, ettei ihan ilman herkkujakaan jääty. Siivottua tuli ja sen myötä myös tehtyä hankintoja, jotka olivat pakollisia tai melkein pakollisia kuten bideen hana vuotavan tilalle. Maalla sulatimme toisen pakastimen, kannoimme jonkin verran ruokia poistoon, koska tajusin, että niitä vain ei tule käytettyä, joten on järkevämpi luopua niistä nyt. Sen lisäksi täytimme oman pakastimemme ja paljon tein ensi viikolle ruokia valmiiksi noista pakasteista.

5. viikko
Sellainen perusviikko: töitä, harrastetöitä, sukankudontaa ja jumppaa. Kävimme katsomassa äitiä ja olen entistä enemmän huolissani hänen muistinsa tilasta, nimet ovat entistä pahemmin hukassa, paikkakunnat sekaisin ja mitään hän ei jaksa tai ehdi tehdä. Suurin ongelma on se, että minä en osaa olla ja reagoida oikein, johtuen varmaan siitä kauhistuksen tunteeesta, jonka tuo tilanne synnyttää. Jälleen kokkailua siitä, mitä kaapeista ja pakastimista löytyy. Ensi viikolla syödään mm. sitruuna-rakkuna-sieni-possukastiketta ja vehnättöä parsakaalin kera, mustaherukka riisi-kaurapuuroa, hernesoppaa ja punakaalisalaattia sekä kasvispihvejä. Lauantaina punaisten päivien hormonit veivät ja kaupasta tuli ostettua pussi sipsejä ja toinen karkkeja - niillä hinnoilla sitä ei todellakaan tee mieli tehdä kovin usein. 

6. viikko
Käytännössä siis vain maanantai ja tiistai, joista jälkimmäisenä maksettiin joulukuun lisät. Olen siis palannut jälleen palkkaa odottavien kastiin, tällä kertaa kiitos vakuutusmaksujen, joiden eräpäivä on 1.2. Ihmeekseni onnistuin nitkuttelemaan siirtämättä lisää rahaa korttitilille, vaikka se nyt sitten kuun loppuun onkin ihan tyhjäksi lypsetty. Uuden kuukauden ensimmäinen työ on siis siirrä rahaa ja maksa laskut. 

Maanantain vapaapäivänä satoi lunta, räntää, vettä ja oli synkkää ja pimeää koko päivän, mikä tarkoiti käytännössä sitä, että pysyttelin sisällä, tein kotihommia kuten tiskaamista, siivoamista ja korjausompelua sekä kudoin sukkia enemmän ja vähemmän onnistuneesti. Tiistaina oli normaali työpäivä ja kuntosalipäivä.

Muuta: Vuoden ensimmäisen kuukauden kunniaksi yritin taas kerran pitää jonkinlaista kulutusseurantaakin.
Vuoden kahdeksan ensimmäisen päivän kuitit kertovat karua totuutta: 
Ruoka: 28,14€
Herkut:  49,37€ (pizza + kebabia ranskalaisilla + sipsit+ karkkia)
Tavarat:  23,34€ (lehti, kukkia ja suklaata tuliaisiksi)
Apteekki: 7,57€

Koko tammikuu:
Ruoka: 134,82€ (ruokaan laskettu myös työpaikkabileiden omavastuu)
Herkut: 108,30 (suolakeksejä, suklaata, karkkia ja sipsejä sekä synttäriateria (n. 30€))
Tavarat: 57,67€ (liimaa, mustaa jesaria ja ladattavia pattereita, bidee-hana, wc-harja, siteitä)
Apteekki: 18,29€
Kokonaisuudessaan: 319,08€

Luvut ovat suuntaa-antavia, vaikka ne muka on tarkasti laskettu. Todellisuudessa en ole ihan sentilleen noita kytännyt (eli joku kuitti saattaa puuttua, vaikka isommat tuossa pitäisi olla), koska ei ole pakko. Edelleen ollaan tilanteessa, että herkkuihin menee ihan liikaa rahaa, vaikka miten selittäisi että siinä on myös kolme ruokaa. Jos leikittelee ajatuksella, että ne laskee tuosta pois muihin herkkuihin jää 38€, mikä on kyllä jonkin verran vähemmän kuin ennen. Tuota vyötä on nyt kuitenkin edelleen kiristettävä. Eikä helmikuussa toivottavasti tarvitse niin paljon ostaa tavaroita kuin nyt on tullut ostettua.

Huomaa, että apteekista on tullut vakioshoppailupaikka. Jos voisin välttää, en asioisi siellä, mutta nyt ei toistaiseksi taida vaihtoehtoja olla. Ikävästi vain sitä yhtä lääkettä, jota tarvitsisin, ei edelleenkään saa. Toisaalta se sitten kyllä räjäyttää apteekkilaskut ihan eri sfääreihin.

Postiivisita on se, että alkukuu on mennyt ilman ruokahävikkiä. Itse asiassa koko kuukauden aikana olen heittänyt pois vain yhden mädäntyneen omenan, mikä on varsin hyvin. Jääkaapista, pakastimesta ja kaapeista on hyödynnetty kaikkea mahdollisuuksien mukaan ja syöty suurimmalta osaltaan "kunnon ruokaa". Periaatepäätöksen mukaisesti olen pyrkinyt vähentämään karkkien, sipsien ja limpsan ostamista. En kieltänyt itseltäni noiden syömistä, koska joulusuklaista oli vielä paljon jäljellä ja tarjontaa muutenkin runsaasti, mutta sen sijaan rajoitin ostamisen vain poikkeustilanteisiin. 

Ei kommentteja: