perjantai 21. elokuuta 2015

Remonttireality 1.0 aikataulutus

En yritä esiintyä remontoinnin asiantuntijana, mutta omat kokemukseni voin jakaa ja itselleni muistoksi kirjata sillä kohtaa, jos vielä joskus viiraa niin paljon päästä, että alan jälleen suunnitella remontointia.

Ensimmäinen tärkeä asia on remontin aikataulutus. On tietenkin itsestään selvää, että mitä isompi remontti, sitä enemmän siihen tarvitaan aikaa, mutta kannattaa muistaa myös se, että mitä useampi tekijä remonttiin sotkeutuu, sitä enemmän mahdollisten sotkujen selvittelyyn menee aikaa, kun yllättäen löytyy asioita, jotka eivät kuulu kenellekään. Niin ja tietenkin se, mitä isompi firma remonttia hoitaa, sen monimutkaisemmiksi asiat yleensä käyvät, kun niitä selvitellään yhden, kahden ja viiden ihmisen voimin ja lopulta mikään ei kuulu kenellekään tai yksi ihminen käy tekemässä yhden pienen asian ja toinen seuraavan jne ja aikaa kuluu.

Jos lasket, että remonttiin menee kuukausi, niin saadaksesi realistisen aikataulun, tuplaa se aika - vähintään. Koska on mitä todennäköisintä, että juuri strategisimmalla hetkellä joku rempantekijöistä katkaisee koipensa eikä pysty töihin tai tietty maali loppuu Suomen maasta tai mitä tahansa vastaavaa. Mitä tiukemman aikataulun teet, sitä todennäköisemmin Mr. Murphy iskee näppinsä peliin. Sitten kun olet tuplannut oletusaikataulusi, laske mukaan vielä pari viikkoa (kuukausi, jos on kyse isosta remontista) viivevaraa, sillä yllättäen edellinen työmaa saattaa viivästyä, eikä päästä aloittamaan ajoissa taikka on pakko aloittaa seuraava työmaa eikä odottamiasi korjauksia pystytä tekemään heti taikka tulee jotain muuta. Esimerkiksi meidän tapauksessamme remontin piti olla valmis kolmessa kuukaudessa, mutta todellinen valmistumisaika putkiremonttifirman puolelta oli 4,5kk. Muu remontti meni aikataulussa ja siihen meni oletetun kolmen kuukauden sijasta 9 viikkoa. Nopeamminkin olisi tullut valmista, jos eivät keittiön tapetit olisi yllättäneet niin, että ne jouduttiinkin poistamaan ja lisäksi jouduimme odottamaan reilun viikon verran putkiremonttifirman korjauksia ennen kuin pääsimme jatkamaan muuta remppaa.

Omasta kokemuksestani voisin sanoa, että luottoremppamies on vähintäänkin yhtä tärkeä kuin luottokampaaja. Jos onnistuu saamaan osaavan remppaajan, joka tekee työnsä hyvin, ilmestyy työpaikalle kun sovitaan ja neuvoo tarvittaessa sitä, miten voit auttaa remonttia eteenpäin, kannattaa sellaisesta pitää kynsin hampain kiinni. Lisäksi yhden ihmisen kanssa neuvotteleminen on huomattavasti helpompaa kuin firman, jossa kukaan ei ota vastuuta mistään.

Varsinaisen remontin jälkeen kannattaa myös muistaa se, että remontti ei suinkaan lopu siihen, kun viimeinen siveltimen veto maalia on vedetty seinään tai viimeinen tapettivuota isketty paikalleen. Sen jälkeen alkaa loppusiivous ja paluu arkeen eli tavaroiden laittaminen paikalleen. Jos ei satu olemaan minimalisti, niin se ei välttämättä ole ihan nopea juttu. Kannattaa jälleen arvoida, miten paljon aikaa menee ensiksi siivoukseen ja sitten tuohon tavaroiden laittamiseen takaisin - ja jälleen tuplata aika. Helposti yhden huoneen siivoamiseen voi mennä päivä, irroitellaan suojaukset, pestään ikkunat, puhdistetaan jalkalistat ja vahataan lattiat - pelkkä lattiavahan kuivuminen vie tunnin verran. Jos vähänkään täytyy miettiä, niin tavaroiden purkamiseen menee helposti toinen päivä per huone, varsinkin, jos tekee sitä vain iltaisin puhdetyönä. Jälleen kannattaa varata vielä tuplauksen jälkeen vähän yllätysvaraa mukaan...

Kun kuukauden remonttiin laskee meneväksi todellisuudessa kolme tai neljä kuukautta ei ole kaukana totuudesta - eikä tämä ole pelkästään minun ajatukseni, vaan useammalta kuin yhdeltä ihmiseltä, jotka viime aikoina ovat remontin kanssa eläneet, vahvistettu käsitys.

Ei kommentteja: