torstai 20. elokuuta 2015

Kesäprojekti SKYR-verho

Varmastikin useimmat ovat kuulleet sellaisesta kovasti muodikkaasta tuotteesta kuin Skyr eli islantilaisesta rahkatyyppisestä valmisteesta, jota saa kaupoista monessa maussa 170 gramman ja 500 gramman purkeissa. Noiden purkkien erikoisuus ovat sateenkaaren väreissä loistavat kannet, niitä on violettia, punaista, sinistä, oranssia, keltaista jne.

Katselin pitkään töissä, kun ihmiset söivät noita rahkoja ja miten kannet menivät roskiin. Minusta vain oli sääli heittää jotain niin kauniinväristä menemään ja aloin miettiä, voisiko niistä tehdä jotain. Sitten törmäsin sattumalta netissä äitiin, joka oli askarrellut lastensa kanssa noista kansista nauhan. Kliseeksi muodostunutta sanontaa lainaten, siitä se sitten lähti.

Teippasin työpaikan kahvihuoneen jääkaapin oveen lapun, että tahdon Skyr-purkkien kannet pistettäväksi talteen ja samaa "ilosanomaa" levittelin naamakirjassakin eli kerjäsin kaikilla mahdollisilla ja mahdottomilla palstoilla purkkien kansia. Sitten niitä alkoi tulla ja minä hastrasin lisää...

Päätin, että ensimmäinen suunnilleen vapaa vapaapäivä olisi verhojenvalmistuspäivä. Ensimmäinen ajatukseni oli laittaa kannet kokonaisina ikkunaan ja siimalla kiinni. Jotenkin ajatus kuitenkin jatkojalostui pikkuhiljaa ja päädyin leikkaamaan purkkien kansista vain sen tasaisen keskiosan ja käyttämään siiman sijasta nitojaa.

Omasta mielestäni lopputulos on kohtuullisen onnistunut. Jälkiviisaana voisin todeta, että jos nyt tekisin, niin jättäisin nuo vaaleat värit vallan pois ja söisin ehkä pari purkkia maustamatonta lisää. Kirkkaan sinisiä kansia sai vain maustamattomasta purkista ja kukaan muu ei halunnut syödä sitä, joten itse oli uhrauduttava :-).

Parina päivänä leikkasin kansia liki main sormet verillä, mutta sitten kun kannet oli leikattu, niin varsinainen kokoaminen oli nopeaa. Nitojalla kannet kiinni ketjuiksi ja edelleen nitojalla kannet kiinni kuitukankaaseen, jonka olin harsinut verhotangon ympärille. Kokeilin ensin seitsemän pyörylän ketjua, mutta se näytti kovin lyhyeltä ja koska leikattuja pyörylöitä oli valmiina, lisäsin määrän ensin kahdeksaan ja sitten kymmeneen.

Kuvat ovat melkoista shaibaa, mutta idean niistä varmaankin saa selville.
Kaikkiaan minulla oli noita kansia 14 eri väriä ja kaikkia käytin tuossa verhossa. Verhossa on 221 kantta ja jokunen valmiiksi leikattu ympyrä jäi vielä odottamaankin. Hauskinta on se, että myös Herra Kirjoitus osallistui projektiin, hän koodasi minulle satunnaisgeneraattotiohjelman, joka auttoi värien sommittelussa ja otti tietenkin vähän paremmat kuvat tuosta verhosta. Nämä jälkimmäiset antavat siitä totuudenmukaisemman kuvan.
Ei kommentteja: