maanantai 11. joulukuuta 2023

Sadan langan sukat

Aina pitää olla vähintään parit sukat tekeillä. Tällä kertaa tarvitsin jotain aivotonta kutomista, joten nappasin lankavarastoistani nipun hyvin ohuita sekalaisia jämälankoja

Sukassa 52 silmukkaa, varressa puikot Novitan 3,5 koivuiset. Varressa tosiaan 8 ohutta lankaa yhteensä neljältä kerältä. Kantalapussa 28 silmukkaa ja 28x2  kerrosta, kantapohjaan 14 silmukkaa. Kantalapun reunasta nostin 15 silmukkaa. Terän kudon Prymin erconomiceilla kokoa 3,5.
 
Tähän asti pääsin; sain molemmat varret ja toisen kantalapun kudottua ja sitten tyssäsi. Sukat jäivät puikoille odottamaan liki kahdeksi vuodeksi (sukat on siis aloitettu alkuvuodesta 2022), tuli kaikkea muuta kudottavaa. Onneksi sitten tuli se vapaapäivä, kun pakkasta oli yi 15 astetta ja joululahjasukista loppui lanka. En tarjennut mennä vinttiin hakemaan lankaa, kun sitä olisi pitänyt vähän penkoa, joten nappasin nämä lankakassista työn alle. Paksuilla puikoilla ja paksulla langalla sukat edistyivät nopeasti. Puikot tosin vaihdoin takaisin 3,5mm koivuisiin, koska nuo Erconomicsit olivat niin pehmeät, että pelkäsin niiden katkeavan.

Kantapään kohdalla sukassa kulki jo 9 ohutta lankaa ja yhden loppuessa tilalle vaihdettiin yksi tai useampi uusi lanka, jotta lankasetin paksuus pysyi suunnilleen vakiona. Tästä myös sukkien nimi, en voi olla varma, että sukissa on ihan sataa lankaa käytetty, mutta ei se kovin kauaksikaan jää, sillä esimerkiksi yksi sukissa lähes koko matkalla kulkenut vihreä lanka oli yli kymmenessä pienessä kerässä. Näistä langoista suurin osa on lahjoituksena saatuja, joten olisi kiva tietää, mitä oli ajatellut se henkilö, joka tasasi vihreää lankaa kahteentoista pieneen kerään. Yleisestikin sukissa käytetyt nöttöset olivat melko pieniä ja niitä joutui vaihtamaan kutimeen usein, joten aika lähellä tuota sataa lankaa taidetaan olla. 
 

Sukkien koko n. 44, malli niin perus kuin perussukka voi olla  ja väri uskomattoman kirjava.
 

Painoa sukilla 233g, lankaa käytetty vuoden alusta 4070g.

Ei kommentteja: