sunnuntai 21. helmikuuta 2021

Saapunut ja poistettu tavara

Että voikin olla vaikeaa laskea saapuneita ja poistettuja tavaroita. Tämä saattaa toki taas olla vain minun ongelmani ja teen helposta asiasta liian monimutkaista. Periaatteessahan tuo on yksinkertaista, sillä yksinkertaisimmillaan kaikki, mitä ei syödä, on tavaraa, ja kaikki sellainen lasketaan saapuvaksi. Olen kuitenkin sitä mieltä, että tietyt välttämättömyydet ja kulutustavarat eivät sinällään ole "tavaraa", joka jäisi huusholliin, vaan ne tulevat aikanaan käytetyksi ja tyhjät pullot, purkit ja hylsyt kierrätetyksi eteenpäin. Tällaisia ovat esimerkiksi pesu- ja puhdistusaineet, wc-paperi, nenäliinat ja periaatteessa myös kosmetiikka. Toki, jos ostoksia seurataan, kuuluu nuo laskea mukaan, mutta tavaroiksi minä en niitä tulkitse. Kosmetiikan olen omalta osaltani halunnut ottaa erilleen, koska poistumien seuraaminen auttaa olemaan ostamatta lisää.

Sitten päästäänkin osastoon pilkunviilaus, koska tietyssä mittakaavassa kaikki kuluu aikanaan loppuun ja päätyy kierrätykseen tai roskiin. Sen perusteella siis ei tarvitsisi laskea mitään saapuvaa tavaraksi. Tämäkään ei kuitenkaan mielestäni toimi. Pitänee tehdä ero kulutustavaran ja kestotavaran välillä, kestotavaraa ovat vaatteet, kengät, laukut, tietokone ja vastaavat, kulutustavaraa taas wc-paperi, astianpesuaine ja saippua noin muutaman mainitakseni. Rajatapaukset ovat se ongelma, onko lankakerä kesto- vai kulutustavara. Lasketaanko se saapuneeksi, kun se on ostettu ja poistuneeksi, kun se on kudottu ja kudin annettu eteenpäin. Vai pitäisikö askartelu- ja käsityömateriaalit erottaa omaksi kategoriakseen? Tällaiselle tavarahamsterille se kuitenkin antaa hyvän porsaanreiän, kaikkea mahdollista voi käyttää käsitöihin ja askarteluun, se on jo nähty.

Mistä moinen pohdinta sitten syntyi? Tietenkin siitä, että vilkaisin vuoden kahden ensimmäisen kuukauden osalta omia saapuneita ja poistettuja tavaroitani. Olen ostanut lankaa, josta osa on poistunut ja osa tulee poistumaan sukkien muodossa meiltä, sama kananmunakennoissa: tulevat kennoina, poistuvat sytykeruusuina ja kuluttavat myös kasan kynttilänjämiä. Olen poistanut mielestäni paljon tavaroita, mutta saanut paljon pieniä juttuja tilalle, mikä tarkoittaa olematonta tavaroiden vähentymistä. En halua kehitää mitään "näin huijaat tavaran vähentämisessä metodia", mutta toisaalta saman tavaran listaaminen sisään ja ulos tuntuu hassulta sekin. Näin kuitenkin olen päättänyt tehdä. Tosin olen vakaasti myös sitä mieltä, että en osta enää yhtään lankaa tänä vuonna. Loput kudelmat pitää pysyä tekemään jo olemassa olevista langoista. Muutenkin siirryn lankojen suhteen punnitsemiseen, se helpottaa paljon kulutuksen määrittämistä. Tästä lähtien siis jokainen kudottu sukkapari kiertää vaa'an kautta. Periaatteessa parsittaviinkin menee lankaa, mutta niitä en jaksa punnita.

Ei kommentteja: