keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Mosaiikkitarjotin osa kaksi

En suinkaan ole kuopannut aietta tehdä mosaiikkitarjotin, se vaan oli sellainen projekti, että halusin sulatella sitä kaikessa rauhassa ennen kuin alan sitä tehdä. Ensimmäisestä vaiheesta löytyy lisää raporttia täältä.

Materiaalina siis huuto.netistä ostamani Pentikin Tapion kannu ja lautanen, jotka posti ystävällisesti rikkoi, sekä kierrätyskeskuksesta kaupanpäälisinä saamani tarjotin. Tarjottimen maalasin pappilan valkoisella kolmeen kertaan.

Ottaen huomioon miten helposti posti nuo astiat oli saanut hyvästä pakkausesta huolimatta silpuksi, niin kovasti ne olivat sitkeitä, kun niitä itse yritin pienistää. Ajattelin ensin väänteleväni sekä lautasen että kannunkappaleet pihdeillä pienemmiksi, mutta totesin sen aivan mahdottomaksi ajatukseksi ja hain vasaran. Naapurien kiusaksi joudun vasaroimaan todella paljon ennen kuin sain kappaleet sellaisiksi, että ne kelpasivat mosaiikkityön materiaaliksi.


Oman ongelmansa toi se, että koristekuvioita oli käytössä vain rajallinen määrä, noita sinisiä viuhkoja oli neljä ja pisteitä muutama enemmän. Valitettavasti viuhkoista kaksi oli kannun pyöreässä kyljessä, joten niitä ei voinut käyttää sellaisenaan, vaan ne oli pakko rikkoa. Lisäksi osa pisteistä rikkui materiaalia pienistettäessä. Jäljelle jäi siis kaksi kokonaista pistettä ja kaksi, jotka sain koottua liimaamalla kasaan  ja kaksi joissa on myös sinistä reunaa sekä tietenkin nuo neljä viuhkaa, kaksi kokonaista ja kaksi palasista koottua. Noiden lisäksi käytettävissä oli tuota sinistä reunusta sekä lautasen reunasta että kannun suusta.


Jos joku haluaa aloittaa mosaiikkityöt helpolla, niin tämä ei tosiaan ole se oikea tapa, koska kannun pinnat olivat pohjaa luukuunottamatta kaarevia ja lautanen puolestaan urainen ja uran kohdalta pohjasta paksumpi. Jouduin siis käyttämään paljon aikaa siihen, että sain materiaalista valittua suunnilleen samanpaksuiset palaset, sama ongelma tuli totta kai myös tuon sinisen raidan suhteen, sillä keramiikka oli paksumpaa kannun suussa kuin lautasen reunassa.


Pyörittelin palasia hetken jos toisenkin, ja lopulta päädyin siihen tulokseen, että aivan viuhkojen viereisiin kulmiin ja toiselle lyhyelle sivulle laitoin tuota paksumpaa sinistä kannun suusta ja muutoin käytin lautasta eli siis kaiken sen, mitä lautasesta tuohon raitaan sai. Neljä pistettä sijoitin tarjottimen keskelle ja ne missä oli sinistä reunaa noiden pitkien sivujen keskelle.Viuhkat sinisin reunuksin pistin vastakkaisiin kulmiin ja nuo palasista kootut vastakkaisiin. Lisäksi mukaan oli pakko ujuttaa tuo pentikin logo lautasen pohjasta, tosin sekin oli haljennut postissa kahtia.


Palasten pyörittelyyn ja liimaamiseen meni melkein kokonainen päivä, mutta nyt se on sitten tehty. Lisäksi jouduin imuroimaan keittiön kahteen kertaan, kun kerran sain päähäni työstää tätä keittiössä, enkä alakerran askarteluhuoneessa, sillä noiden palasten silppuaminen sinkosi sirpaleita pitkin ja poikin keittiötä. Mutta nyt sekin on sitten tehty. 


Kaloriinan kamari ylpeänä esittää: mosaiikkitarjotin koottuna. Palasten sävyerot eivät ole luonnossa noin suuret kuin kuvassa - onneksi.


Liimana toimi ihan tavallinen Erikeeper. Kolmas vaihe on tietenkin sitten se saumauslaasti, jolla nuo rakoset täytetään, mutta sitä ennen nuo liimaukset saavat kuivua kunnolla.


Ei kommentteja: