keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Säästövinkki: hiukset

Tämä säästövinkki ei ole annettu mitenkään minimalismin hengessä ja se tuli mieleeni tänä aamuna, kun laittelin hiuksiini kirpunkokoisia hainhampaita. Nuo taisivat olla muodissa joskus kymmenen vuotta sitten, mutta toimivat paikassaan edelleen ehjiä kun ovat.

Päivän säästövinkki liittyykin noihin lukemattomiin erilaisiin hiuskoristeisiin, joita useimmilta naisilta löytyy. Pitkähiuksisella noita on yleensä enemmän kuin sellaisella, jolla on lyhyet hiukset. Tällaisilla päättämättömillä kuin minä, jotka ovat useita kertoja soutaneet ja huovanneet suhteellisen lyhyiden ja täyspitkien hiusten välillä useampia kertoja, tuota krääsää on sitten sitäkin enemmän.

Jos et ole aivan varma, että lyhyiksi leikkaamasi hiukset pysyvät lopun elämääsi lyhyinä, kannattaa säästää ainakin joitakin perusjuttuja pitkien hiusten tarvikkeista esimerkiksi pantoja, hainhampaita, linnunnokkia ja donitseja. Tavalliset keskileveät peruspannat ovat aina muodissa, vaikka extraleveät tai topatut eivät olisikaan, samoin perus-linnunnokat käyvät monen mittaisiin hiuksiin kuin myös hainhampaat.

Moni hävittää ensimmäisessä lyhyiden hiusten innostuksessaan kaikki nuo pitkien hiusten tarvikkeet ja pitkiin hiuksiin palatessaan ostaa jälleen uudet samanlaiset. Yksi pieni (tai vähän isompi) laatikollinen hiuskoristeita jemmassa ei vie mahdottomasti tilaa ja sitten ne kaikki ovat valmiina, jos päätät kasvattaa hiukset pitkiksi. Tarkoitus ei toki ole säästää kaikkea mahdollista, mutta pari pantaa, pari rakkainta linnunnokkaa, muutama donitsi ja muutama erikokoinen hain hammas auttavat aika pitkälle. Vain jos on aivan varma siitä, että hiukset pysyvät ikuisesti lyhyinä, kannattaa luopua kaikista hiuskoristeista.

Hiusdonitsit taisivat olla suurin hitti joskus 90-luvulla, jolloin oli muotia, että hiusdonitsi oli tehty samasta kankaasta kuin pusero tai ainakin se oli vähintäänkin samaa väriä kuin vaatteet. Käytetäänhän noita edelleenkin, joten säästövinkin kakkososa liittyyköön sitten niihin. Jokainen ompelutaitoinen tekee itselleen hiusdonitsin parissa minuutissa, eivätkä tarvikkeetkaan ole kummoiset. Tarvitaan n. 15 x 75cm kokoinen kankaansuikale, 20 cm (tai omien hiusten paksuuden mukaan sopivan mittainen) pätkä napakkaa kuminauhaa. Kuminauha ommellaan tai solmitaan renkaaksi, samoin kangas ommellaan renkaaksi. Donitsin voi toki ommella putkiloksi ja yhdistää, mutta minusta tulee kauniimpi niin, että ensin ongellaan rengas ja sitten sen reunat yhdistetään, jolloin sauma kiertää koko ulkoreunaa. Eli kun donitsin tekele on ommeltu renkaaksi taitetaan reunoista noin sentin verran sisään, pujotetaan kuminauharengas paikalleen ja käännetään reunat vastakkain, ommellaan valmiiksi. Kankaat ja kuminauhat eivät maksa paljon, varsinkaan jos ne valitsee esimerkiksi palalaarista tai tarjouksesta, sen sijaan valmiista donitsista saa maksaa useita euroja. Koristeluksi sopivat esimerkiksi helmet tai nauhanpätkät, joita on jäänyt muista projekteista, jos haluaa tehdä koristeellisempaa kuin perusdonitsin.

Ei kommentteja: