perjantai 21. kesäkuuta 2013

Budjettivisakuu

Olen useampaan kertaan maininnut, miten hankala minun on pitää kirjanpitoa ja seurata menoja ja tuloja muutoin kuin sillä karkealla "vähemmän pitää mennä, mitä tulee" asteikolla. Nyt kuitenkin päätin, että kyllä minä aikuinen, tavoitteellinen ihminen yhden kuukauden jaksan menoni kirjata ja katsoa, miten paljon ja mihin poltan rahaa.

Aloitin kesäkuun tilipäivästä, koska satuin saamaan kuningasajatukseni juuri tuolloin. Epärealistinen alku, koska lomarahat maksetaan kesäkuussa, hyvänä tasapainottajana kuitenkin autovero ja auton vakuutukset koko vuodeksi, ne kun menivät maksuun samaan aikaan. Samalla päätin kokeilla myös kerran elämässäni visan käyttöä, luottokorttien kirouksista kun kirjoitetaan paljon ja todella monet kertovat, miten leikkaavat korttinsa kahtia tai piilottavat sen piironginlaatikkoon. Niinpä minä periaatteellisena vastarannan kiiskenä päätin toimia toisin ja kaivoin sen oman käyttämättömän visani sieltä piironginlaatikosta. Tarkoitus olisi toimia inhimillisenä koekaniinina ja katsoa lisääkö tai muuttaako visalla maksaminen kulutustani mitenkään. Varmistaakseni sen, että käytän pääsääntöisesti visaa jätin "kuukausirahan" siirtämättä pankkikorttitililleni, sillä ajatuksella että saahan sinne sitten muutamalla klikkauksella siirrettyä rahaa, jos tarve vaatii.

Tarkasta budjetoinnista oppia ottaneena suunnittelin myös perheemme juhannusostokset huolella. Kävin läpi työmatkani varrella olevien kauppojen tarjoukset ja laadin kauppalistan, jota piti kaupassa noudattaa. Onnekseni matkan varrella on kolme isoa kauppaa, joissa on eri tarjoukset ja useampaan poikkeaminen ei kuluta lisää bensaa vain aikaa. Herra Kirjoitus sai oman kauppalistansa ja yhden kaupan, jossa poiketa.

Ei mennyt tuo kaupoissa käynti minun osaltani niin kuin Strömsössä, Herra Kirjoitus sen sijaan pysyi täsmälleen listassaan ja toi vain pyydetyt tavarat. Ensimmäisen kaupan ostoslistalla oli jauhelihaa, rypäleitä, hapankorppuja ja kermaviiliä. Noiden edellä mainittujen lisäksi koriin päätyivät myös jäävuorisalaatti, tomaatteja ja pullollinen juoksevaa Floraa, joista viimeksi mainittu tarjouksessa ja kotoa loppu. Ylitin arvioidun budjettini kolmella eurolla. Seuraavan kaupan listalla oli maitoa, pekonia, sipsipussi ja jäätelöä. Kaikki muutkin olivat tajunneet, että jäätelötarjous oli huumaavan hyvä, joten jäätelöt olivat loppu. Niiden tilalle koriin päätyivät sitten ruukkurucola (jonka olen ajatellut istuttaa maahan kun se on kertaalleen tyhjätty ja kasvattaa siitä toisenkin sadon) ja kurkku sekä Ciabatta leipä, joka oli samanhintainen kuin toisen kaupan tarjouspatonki (päätin siis jättää patongin ostamatta ja ostaa leivän sen sijaan). Tässä kaupassa budjetti alittui melkein kahdella eurolla. Sipsit olisi kyllä voinut jättää ostamatta, mutta kun sentään on juhannus...

Kolmas ja viimeinen kauppa, jonka listalla oli patonki (joka siis vaihdettiin tuohon vastapaistettuun ciabattaan), maissi, rooman salaatti, kesäkurpitsa, perunasalaatti-duo, kuivahiiva ja pöytämargariini. Lopputulos oli sitten seuraava: rooman salaatti, perunasalaatti, kuivahiiva, tarjous margariinit, kesäkurpitsa, maissit ja 1 kg juustoa. Mistäs se juusto yhtäkkiä tuohon tupsahti? Tokihan juusto oli tarjouksessa, mutta silti... Ylitin budjettini lähes kolmella eurolla, vaikka olinkin laskenut kuivahiivalle ja kesäkurpitsalle huomattavasti suuremmat hinnat kuin mitä ne todellisuudessa maksoivat. Tässä kaupassa tosin tili ei juuri vajennut, koska osa laskusta maksettiin pullopalautuksilla, osa lahjakortilla ja vasta loput rahalla. Kaikkiaan ostokset tekivät n. 40€ budjetoidun 36 euron sijaan, normaaleilla karkkiostoksillamme lisättynä tuo summa tosin olisi varmaan ollut 45€.


Herra Kirjoituksen tuomisina olivat grillimakkarat ja tuore ananas, kaikki tarjouksesta.

Noilla eväillä ja kaapeissa valmiina olevalla sisällöllä olisi nyt sitten tarkoitus päästä kuun vaihteeseen asti. Osan jo kokkasinkin ruoaksi, josta osan pakastin.

Ei kommentteja: