keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Ruokasoodalla murhatöihin

Sain joululahjaksi kirjan, johon oli koottuna tusinoittain vinkkejä ruokasoodan erilaisista käyttötavoista. Ensi alkuun melkein hihitytti, kun kirjaa lueskelin. Tuli väistämättä ajatus, että tuohan kasvattaa uuden jalan menetetyn tilalle, sillä vinkkejä oli niin valtavasti. Uutta jalkaa eivät sentään luvanneet, mutta paljon muuta.

Olen nyt testannut soodan käyttöä useammankin vinkin suhteen ja olen edelleen hämmästynyt - tässäkö tosiaan on esiäitiemme salainen ase ajalta ennen jokaisen pinnan omaa puhdistusainetta. Nyt kun kaupassa kävelee puhdistusaine hyllylle, niin huomaa, että keittiö tarvitesee oman aineensa, jossa on vielä antibakteerinen ominaisuus, kylpyhuonen omansa, makuuhuone omansa, johon on vielä lisätty joku sulotuoksu unta tuomaan, pyykinpesuaineita pitää olla vähintään viittä sorttia jne. Ruokasoodan luvataan toimivan näissä kaikissa. (Jatkossa tekstissä vilisevät termit ruokasooda ja sooda suloisessa sekamelskassa, vaikka tiedänkin, että kyse on eri aineesta - tässä molemmilla tarkoitettaan kuitenkin ruokasoodaa.)

Ensimmäinen kokeilemani niksi oli liottaa pinttyneitä kahvikuppeja ruokasoodalla terästetyssä vedessä. Siis mukiin puolen mukin verran vettä ja pari t-lusikkaa ruokasoodaa, annetaan olla jonkin aikaa. Pestään normaalisti ja kas, puhdasta tuli. Oikein pinttyneet kupit, kuten minun kaffemukini vain vaalenevat käsittelystä.

Seuraavaksi hinkkasin ruokasoodalla ruostetahroja kaatoaltaasta. Eli ruokasoodaa pinttymäkohtaan ja märkää rättiä päälle - ja jälleen toimii! Tahrat katosivat kuin tuhka tuuleen ja ylimääräiset rasvat samoin...

Mikronpuhdistus niksikin on loistava. Keitetään mikrossa veden ja ruokasoodan seosta niin että se höyrystyy osittain, annetaan vaikuttaa mikron seiniin ja pyyhkäisy vain ja lika on tiessään.

Kirja kehottaa myös kaataamaan ruokasoodaa viemäreihin noin puolen desiä per viemäri - puhdistaa ja tuo raikkaan tuoksun. Tämäkin toimii, sillä pakkohan tätä oli siivouspäivien jälkimainingeissa testata.

Otsikon mukaisiin murhatöihin ryhdyin kylpyhuoneessa. Uudet naapurit toivat mukanaan sokeritoukat pari vuotta sitten. Siihen asti niitä ei ollut ja kun ne ilmaantuivat jonkin aikaa heidän muuttonsa jälkeen, osoitan syyttävällä sormella siihen suuntaan. Minua ne häiritsevät suunnattomasti ja harrastan pahemman luokan toukkajahtia aina kun siihen on mahdollisuus. Putsaan ja puleeraan kylpyhuonetta, sillä vaikka olen lukenut, etteivät ne tule lian perässä, en silti suostu uskomaan sitä. Kokeilin perunaniksiä, jossa kehotettiin panemaan raakaperuna niiden reitille, jäävät muka syömään tärkkelystä ja kilin kellit, niitä mitkään perunat kiinnostaneet. Naapurit tarjoavat varmaan parempaa evästä.

Nyt sitten luin tuolta kirjasta, että muurahaiset saa tapettua ruokasoodalla ripottelemalla sitä niiden kulkureitille. Minä päätin testata samaa sokeritoukkiin ja ripottelin kylppärin täyteen soodaa. Kaksi kuollutta olen jo siivonnut pois, ja seuraan tilannetta edelleen. Mikäli näyttää tehoavan, asuinalueemme kaupoista loppuvat soodapurkit alta aikayksikön, sillä olen päättänyt hävittää talomme sokeritoukkakannan sukupuuttoon.

Seuraavaksi lupaan testata ruokasoodaa pyykinpesupuuhissa, niihinkin oli monta vinkkiä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

t-lusikka :D