tiistai 1. marraskuuta 2022

Pitkät perussukat

Tilanteessa, jossa vanha äiti pyytää etsimään edesmenneen isän pitkävartisia sukkia käyttöönsä, kun polvet ja sääret palelevat, ei ensimmäisenä tule tosiaan mieleen lähteä etsimään 36 koon jalkaan 45 koon sukkia, vaan kaivelemaan varastoista lankaa, joista ne sukat kutoisi. Kun sain tilaussukat valmiiksi, heitin puikoille ihan perussukat pitkällä varrella. Sellaiset, jotka kutoo nopeasti. Sukkiin otin varastoistani 150g kerän tummansinistä ja kaksi vajaata kerää tummanharmaata seiskaveikkaa - molemmat niitä vanhan hyvän ajan lankoja. Myönnetään, että  näillä keleillä tummansininen on lähes yhtä inhottavaa kutoa kuin musta ja mieluummin kutoisin sellaista kovasti kirjavaa ja moniväristä värioksennusta. Huolimatta siitä, että äiti sanoi kaikkien värien käyvän, tunnen hänen makuaan sen verran, että päädyin näihin tummiin ja neutraaleihin.

Aloitus 68 silmukalla, puikot Novita 3mm pyöreät koivuiset. Varsi 2o, 2n joustinta. 30 kerrosta näin, sen jälkeen kavensin 2 silmukkaa, kudoin 2 kerrosta väliin ja kavensin toiset 2 silmukkaa. Jatkoin 16 silmukkaa puikolla nilkkaan asti, koska sukkia sovittanut käyttäjä toivoi niin. Nilkassa kavensin 2 silmukkaa kahdella peräkkäisellä kerroksella eli yhteensä 4 silmukkaa. 

Tummansininen lanka riitti melkein koko varren mittaan, tumman harmaalla jouduin jatkamaan vartta viitisen senttiä. Kantalappuun laitoin 16 + 16 silmukkaa ja 32 kerrosta. Kantalapun reunasta nostin 13 silmukkaa,  kavensin 3 ensimmäistä kerrosta joka kerroksella ja sen jälkeen joka toinen kerros kunnes silmukoita oli 12 puikolla. Terään kapea nauhakavennus, koska se sopii äidin jalkaan parhaiten. 


Testattuna olivat juuri sellaiset kuin pitikin: riittävän pitkät ja kooltaankin sopivat.

Painoa sukilla  223g, vuoden alusta lankaa käytetty 2553g


Ei kommentteja: