torstai 2. syyskuuta 2021

Metsäpirtti-sukat soveltaen

Metsäpirtti-sukkien ohje löytyy kirjasta Sukupolvien silmukat. Työkaverini pyysi minua tekemään miehelleen ja appiukolleen kyseiset sukat - toki soveltaen, sillä malli on runsaasti kirjoneuleinen ja siksi melko hidas tehdä, vaikka kuvio suhteellisen yksinkertainen onkin. Lisäksi kirjan ohje on naisen sukille ja näistä molemmista pitäisi saada koko 44/45. Sukkien malli valikoitui siksi, että työkaverini ja ystäväni miehen suku on kotoisin Metsäpirtistä.

Osan langoista työkaveri kaiveli omista varastoistaan ja esitti toiveen, että hänen miehensä sukkien terät tulisivat tummanvihreästä ja appiukon harmaasta. Kuviota varten oli luonnonvalkoista ja vihertävän harmaata, loput värit saisin poimia omista varastoistani.

Ohjeesta poiketen alotin ensimmäiset sukat varpaista varteen, sillä ajatus oli tehdä ensimmäisen parin terät valmiiksi ja sitten varret kuvioineen, jotta näkisin, miten paljon lankaa niihin menee. Ystäväni pyysi yhtä kuviokerrosta, mutta ajattelin tehdä sentään useamman, koska tuo kuviohan näiden sukkien idea on.

Seuraavat ohjeet ovat vain ylimalkainen muistinvirkistyslista itselleni. Aloitus 6 silmukalla, lisäykset joka kerroksella seitsemään silmukkaan asti, sen jälkeen joka toisella kerroksella 14 silmukkaan asti. Terään x kerrosta, kantalappuun 30 kerrosta. Kantapohjan jako 7+14+7, kantalapun reunoista nostin 24 silmukkaa. Kavennukset seuraavalla kaavalla * kavennus, 1 kerros väliin, kavennus kahdella peräkkäisellä kerroksella, 1 kerros väliin*, toista kunnes jäljellä 21 silmukkaa, sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Nilkaan 10 kerrosta 2 oikein, 2 nurin joustinta.


Nilkan jälkeen lisäsin silmukoiden määrän 88 silmukkaan, koska malli on neljällä jaollinen. Varren resoriin vähensin silmukkamäärän 80:en ja kudoin 15 kerrosta perusresoria.

Ensimmäinen ajatukseni oli, että kuvioita sukissa olisi enemmän kuin niissä nyt on, mutta en ollut tajunnut ottaa huomioon, miten paljon lanka vaikuttaa mallinkuvion korkeuteen. Alkuperäinen ohje on tehty fingering-vahvuiselle langalle, jolloin mallikertojakin mahtuu varteen huomattavasti enemmän. Samoin kuvioiden väritystä rajoitti langan määrä, tummanvihreä lanka kului kaikki, enkä voinut toteuttaa ajatustani siitä, että varren ylin ja alin kuvio olisivat samanlaiset. Sukkien saaja ja tilaaja eivät tiedä tätä, elleivät tästä satu lukemaan eli sukat ovat nyt sellaiset kuin langat sallivat.

Ei kommentteja: