perjantai 13. marraskuuta 2020

Sirkussukat

Käly-parkani tulee jälleen järkyttymään avatessaan joulupakettiaan. Joulupakettia, jota ei koskaan virallisesti anneta, koska meillä on voimassa jatkuva sopimus siitä, että lahjoja ei vaihdeta. Melkein yhtä perinteisesti olen kutonut kälylle vähintään yhdet sukat.

Eräänä tylsänä päivänä pistin käteni lankakoriin, jossa minulla on kasa sekalaisia lankoja ja nappasin sieltä muutaman kerän. Värivalikoima oli todellakin aika kirkuvan sirkuksellinen: kirkuva persikka, kirkas sähkönsininen, kirkkaan vihreä, sähäkkä keltainen ja marjapuuron punainen. Puolitin kerät ja aloin kutoa oikeastaan mitään ajattelematta.

Sukissa on suhteellisen löysät varret, koska käly pitää sukkia housunlahkeiden päällä eli varressa on 56 silmukkaa, alussa kaksi oikein kaksi nurin resoria ja sitten kolmella värillä kudottua spiraalia. Persikan langan viimeiset pätkät kudoin nilkkaan, jossa kavensin silmukkamäärän 48:an. Kantapäässä on sähkönsininen ja keltainen yhdessä. Muutoin sukat on kudottu suurperheen sukkien mallilla pohja ja päälinen erikseen.


Koska sukkien pohjat ovat erityisen kovalla koetuksella, päätin vahvistaa niitä vielä huopasisuksella, osin senkin takia, että kaksinkertaisella kudottu kantapää on niin paljon paksumpi kuin raidoitettu pohja. Huopapalaset sain eräästä kokeilustani, jossa tein itselleni useammat sukat vanhasta täysvillaisesta pitkästä sukkaparista. Pesin nämä tietenkin itselleni normaalissa 60 asteessa, mutta vanhat sukat eivät kestäneet sitä vaan huopuivat ja kutistuivat sukkina käyttökelvottomiksi (osasin kyllä epäillä tätä, mutta halusin testata). Sisuksen ompelin paikalleen käsin perusompelulangalla. 

 

Valmiit sukat ovat juuri niin riemunkirjavat kuin sirkussukat vain voivat olla. 

Ei kommentteja: