keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Jumahtanut joulukuu

Pyrkiessäni vähentämään ostamista, kuluttamista ja tavaroita, saa joulu kaikkine krääsämäärineen minussa vuosi vuodelta aikaan pahemman ärsytyksen ja ahdistuksen. Inhoan turhaa tingeltangelia, muovikrääsää, saan allergisen reaktion marraskuun vesisateessa helskyvistä kulkusista ja valkeasta joulusta. Viime vuonna ilmoitin jo, että en vielä lainkaan joulua sinä vuonna ja nyt ajattelin tehdä asiasta pysyvän käytännön. Tässä kohtaa "en vietä joulua" ei tarkoita sitä, ettenkö hiljentyisi joulun sanoman äärelle, nauttisi hyvästä ruoasta ja läheisten kanssa vietetystä ajasta - haluan vain irti tavarasta, ostamisesta ja turhuuksista, mitä jouluun on pikkuhiljaa tullut. En halua yhtään tavaraa lahjaksi, vaan mieluummin soisin, että joku veisi niitä meiltä pois. Tämän kirjoitettuani tajusin, että taidanpa paketoida ne vintissä olevat upouudet pehmolelut vihdoin pakettiin ja viedä Pelastusarmeijan joulupataan, josko ne sillä tavoin ilahduttaisivat jotain tarvitsevaa. Joulukorttirahat kiikutan samaiseen pataan ja käytän sähköistä mediaa toivottaakseni kaikille hyvää joulua.

1. viikko
Eli ihan yksi kokonainen päivä. Ihanan rento vapaapäivä, nukuimme pitkään, kävimme Potter-jahdissa ja sain kuin sainkin koottua pronssitason Legends of Hogwartsin Potion Class roomia valmiiksi ja hopeatasonkin aika pitkälle. Plussaa se, että kotikeittiön hävikkibolognesea (käytin hyvää jauhelihaa, rypistyneitä luumukirsikkatomaatteja, nahistuneen omenan, kurtistuneen paprikan ja yhden porkkanan) kehuttiin, eikä ravintolaruokailua edes harkittu. Tein kuukausiruudukon, jota aion nyt myös täyttää toisin kuin parin viime kuun aikana. Huolimatta joulun shoppailusesongista aion ostaa mahdollisimman vähän tässä kuussa.

2. viikko
Pari lisätyötuntia tähänkin viikkoon, mutta myös vapaita päiviä. Silppusin jälleen parit vanhat vaatteet naamalappupurkkiin, yllättävän usein tuon purkin pohja paistaa. Podin huonoa omaa tuntoa siitä, että silputut vaatteet olivat ihanan pehmeää vanhaa puuvillaa, jonka olisi voinut kierrättääkin. Tiistaina alkoi Wizards Uniten Christmas calamity, jonka tehtävät suoritin valmiiksi reilussa vuorokaudessa. Alkuviikko meni loistavasti, mitään ei ostettu ja ruokana käytettiin sitä, mitä kaapissa oli. Sitten tuli keskiviikko, veronpalautukset ja läskiksi meni. Yhtenä (teko)syynä oli yövuorojen jälkeinen väsymys ja nälkäkiukku, joka ajoi käymään Hesessä syömässä ennen kaupassa käyntiä. Loppuviikosta täytyy sitten taas tsempata.

Suoritin "joulusiivouksen", en suursiivousta, mutta perussiivouksen, jonka jälkeen ripustin esille ne vähät jouluvalot ja joulukoristeet, joita aion esille laittaa.Tunnustan, että aikeenani ei ollut laittaa valoja tai koristeita lainkaan, mutta eteen tuli pari asiaa, jotka pakottivat hoitamaan sen. Ensimmäisenä Herra Kirjoitus, joka alkoi kysellä jouluvalojen perään - ei kai kukaan anti-jouluihminenkään voi olla niin julma, että kieltäisi toiselta joulukoristeet, jos tämä sellaisia haluaa. En minä ainakaan. Kun vanhat valot olivat rikki, niin täytyi ostaa kaupasta uusia, joten se siitä ostamattomuudesta. Toinen vaikutanut seikka oli sitten sosiaalinen paine, kerrostalossa ei ole helppoa olla se ainoa, jonka ikkunoissa tai parvekkeella ei ole valoja. Kun kerran ostamaan ryhdyttiin, niin ostin myös parvekkeelle keinohavu-valoköynnöksen, josta olen haaveillut jo monta vuotta. Nyt saadaan sitten parvekkeellekin kunnolla valoa. Loppuviikolla vierailimme kavereiden luona pelailemassa ja katsomassa heidän koiravauvaansa. Itsenäisyyspäivä ja lauantai vietettiin maalla, koska sunnuntai olikin sitten työpäivä.

3. viikko
Jälleen tavanomainen viikko, lukuunottamatta jouluostoksia: parissa päivässä poltettiin kuukauden normaalikäytön verran rahaa erilaisiin lahjuksiin. Kieltämättä hiukan hirvitti. Kulutusta lisättiin vielä kolmella "ulkoruokailulla", kerran ravintolassa ja kahdesti ruoka tilattiin kotiin. Loppuviikolla juhlittiin isän syntymäpäivää.

4. viikko
Viikko alkoi palkkapäivällä. Tuntuu jotenkin hullulta, että se on vasta kuukauden neljännellä viikolla, mutta niin se nyt vaan menee.Vietin päivää äidin kanssa silmälääkärin merkeissä. Pari päivää lomaviikostani lomailin ja vastaavasti sitten toiset kaksi päivää olin töissä.  Wizards unitea tuli pelattua jälleen aivan turhan paljon, mutta kun se nyt vaan on niin kivaa. Viikonloppuna kävimme jälleen maalla.

5. viikko
Jouluviikko, töiden ja muun elämän suhteen rikkonaistakin rikkonaisempi viikko. Tuntui, että kadotin täysin ajantajuni, kun Herra Kirjoitus oli vapaalla silloin kun hän normaalisti olisi ollut töissä ja vastaavasti minä olin töissä. Joulun vietin pääsääntöisesti töissä, joulupäivän työvuoron jälkeen alkoivat vapaat ja  pöytään ladatiin "jouluateria" shampanjaglögiä, juustoja, keksejä, hedelmiä, kinkkua ja katkarapusalaatteja. Tapanin päivänä kävimme pikaisesti joulukahveilla Herra Kirjoituksen vanhempien luona ja tapasin myös pitkästä aikaa yhtä ystävää kahvien merkeissä. Perjantaina hoidettiin "arkiasioita" ja lauantaina juhlittiin kummitädin pyöreitä vuosia.

6. viikko
Vuoden vaihde - jälleen töissä. Nautimme vuoden vaihteesta roskaruokailemalla kahtena peräkkäisenä päivänä ja käytössä tähän mitä kulunein peruste - nautitaan nyt vielä kun voidaan, ensi vuonna sitten ei enää. Tapasimme myös pari uutta tuttua, jotka harrastavat Wizards Unitea ja kävimme heidän kanssaan pelaamassa.

Joulukuun tulos on monella mittarilla katsottuna negatiivinen; rahaa paloi liki kolmen normaali kuukauden budjetin verran, kilometrejä hyrisi auton mittariin ja kiloja kertyi joulumässäyksestä vaikka miten paljon. Silti en osaa ajatella tätä kuuta mitenkään huonolla fiiliksellä. Ihan kokonaan en sittenkään menettänyt harrastetyöpaikkaani, vaan siellä on vielä vähän keikkaa ensi vuonnakin. Olo on kaiken suhteen jotenkin yllättävän tyyli ja valoisin mielin jatketaan tulevaan vuoteen.

Ei kommentteja: