torstai 2. tammikuuta 2020

Vuosi 2020

Vuodelle 2020 20 tavoitetta? Juu, kiitos ei. En aio laatia listaa kahdestakymmenestä asiasta vain todetakseni, että suurin osa jäi toteutumatta tai hoitamatta. Ajattelin ottaa vuoden tavoitteeksi vain pari kolme asiaa, jotka koen itselleni merkityksellisinä, joista riittää sopivasti haastetta, mutta jotka kuitenkin on mahdollista saavuttaa järkevin ponnisteluin.

Ensimmäisenä asiana voisin ottaa esiin kulutuksen vähentämisen. Pyrin edelleen siihen, että ostan mahdollisimman vähän itselleni ja kotiin. Ilmaista tavaraa ajatellen jätän takaportin, sitä saa  kyllä edelleen ottaa vastaan, mutta vain järkevissä rajoissa. Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että vain tiedossa oleviin tuunauksiin sopiva materiaali, kuluvat käyttötavarat ja vastaavat ovat sallittujen listalla, mutta harkintaa pitää käyttää jokaisen tavaran kohdalla. Jatketaan siis samalla tavalla kuin tänäkin vuonna. Vaatteisiin ja kenkiin toivon pystyväni käyttämään pyöreät nolla euroa koko vuoden aikana. Kosmetiikkaa en voi vetää nolliin, koska tarvitsen edelleen hiusväriä, vaikka kaikkea muuta sitten riittäisikin vuoden tarpeiksi.

Toisena kohteena ikuisuusasia eli ruokahävikki. Unelmatilanne olisi, jos se pysyisi nollassa koko vuoden. En usko, että se on käytännössä mahdollista, mutta pyritään siihen.

Kolmantena asiana vaatteet. Otan tavoitteeksi, että vaatekaapistani poistuu vain kahdenlaisia vaatteita joko uusia tai todella uudenveroisia, jotka kelpaavat myös jolle kulle muulle käyttöön tai sitten aivan loppuunkulutettuja, jotka olen itse käyttänyt loppuun. Loppuunkulutettu vaate on sitten todellakin loppuunkulutettu, vähintään kertaalleen parsittu ja paikattu, riekaleiksi pidetty. Pahaa pelkään, että olen harrastanut ostamattomuutta vaatteiden suhteen jo sen verran pitkään, että kaapistani ei taida löytyä mitään sellaista, joka kelpaisi kenellekään muulle käyttöön (muoti kiertää niin nopeasti, että ovat vanhanaikaisia), vaikka vaatteet olisivatkin vain uudenveroisia. Eli poistuminen tulee keskittymään noihin loppuun käytettyihin vaatteisiin.

Tavoitteet 4 ja 5 ovat myös ikuisuusasia, mutta tällä kertaa todellakin tartun härkää sarvista: ensimmäiseksi vihdoin ja viimein kosmetiikkanäytteiden käyttö. Vuoden lopussa vähintäänkin puolet niistä pitää olla käytettynä. Tätä yritin jo vuonna 2019, mutta epäonnistuin surkeasti. Viitonen on sitten ne keittiön nurkassa majailevat jauhepussit, käyttöön vihdoin ja viimein nekin. Kuinkahan kauan olen hokenut tuota, mutta nyt ihan oikeasti otan sen työn alle (ja itse asiassa on pakkokin, jos meinaan saavuttaa säästötavoitteeni, kannatta hyödyntää kaikki jo olemassa oleva syötävä).

Yksi on kuitenkin vielä pakko lisätä: aion kuluttaa puhki vähintään yhden kenkäparin vuoden aikana. Hyviä ehdokkaita on jo useammat odottamassa, joten uskon tämänkin toteutuvan vuoden aikana.

Näissä tavoitteissa lienee enemmän kuin tarpeeksi. Teen vielä oikein listan, jotta ovat helpommin hahmotettavissa:
1) kulutuksen vähentäminen
2) säästötavoite
3) ruokahävikki
4) vaatteet
5) kosmetiikkanäytteet
6) pussiruoka
7) vähintään yhdet kengät puhki

Mietitään uusia sitten mikäli nämä toteutuvat kovin ajoissa. 

Ei kommentteja: