keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

Bujon muodonmuutos

Minulla on ollut oma BuJoni noin vuoden verran. Sitä olen käyttänyt seuraamaan kulutustani, meiltä poistuneita ja meille saapuneita tavaroita, ruokahävikkiä ja montaa muutakin asiaa. Käytännössä jokaiselle kuukaudelle on omistettu yksi aukeama. Vasemman sivun yläosassa Bujossa on ollut kuukausiruudukko, johon olen tehnyt merkintöjä ja sen alle kirjoittanut menolistauksen. Lisäksi  olen kirjoittanut oikealle sivulle eri otsikoiden alle listoja.

 

Käytössäni on ollut musta, sininen ja punainen kuulakärkikynä sekä lyijykynä. Tarvittaessa voin lisätä valkoimaan vielä vihreän kuulakärkikynän, mutta toistaiseksi sille ei ole ollut tarvetta. Kuitteja olen varastoinut aina kuukauden verran ja laskenut sitten kuukauden lopulla menot yhteen. Valitettavasti BuJo ei ole tarjonnut ratkaisua siihen kulutuksemme ongelmaan, jonka olen hyvin tiedostanut eli meiltä menee aikas paljon rahaa roskaruokaan ja herkkuihin - alun alkaen kun ajattelin, että saisin muutoksen tuohon BuJo-seurannalla, mutta kyllä tuon muutoksen täytyy lähteä jostain muualta.

Nyt ajattelin kasvattaa ruudukon kokoa ja tehdä siihen lisää merkintöjä, jolloin siitä toivoakseni tulee selkeämpi. Ison päiväruudun yläkulmiin ajattelin laittaa pienemmät ruudut, joista vasemman puoleisen ruksin, jos on ostokseton päivä, oikean puoleiseen vedän rastin, kun kesähullutuksesta on suoriuduttu sen päivän osalta. Lisäksi pitäisi keksiä jokin merkintä herkuttomasta päivästä, mutta mikä olisi järkevää, vielä yksi laatikko johonkin kulmaan (mihin?), toinen eri värinen kehys vai jotain muuta?

Vasempaan alakulmaan pistän tuttuun tapaan ostoskuittien listauksen numeroilla. Oikeaan merkitsen tilitapahtumat kirjaimilla oman ruutunsa sisään. Näistä sitten kirjoitan listauksen alle. Erityiset päivät, jolloin on jotain tapahtumaa, menoa tai häppeninkiä merkitsen kehystämällä laatikon mustalla kynällä.

Vaakalukemalle aion edelleen pitää omaa saraketta, mutta ruokahävikin kirjaamisen taidan lopettaa, se on kuitenkin meillä todella minimalistista ja tarvittaessa voin sitten tehdä tunnustukseni kuukausitaporttiin. Mietin vakavasti myös saapuneiden ja poistettujen tavaroiden sarakkeita, onko niille oikeasti tarvetta. Ensinmainittuja ei ole tarkoitus tulla ja jälkimmäisiä ei taas tunnu tulevan, vaikka miten yrittäisi. Talousseurannan aion kyllä pitää mukana, se on kuitenkin kannustavaa tai hyvin turhauttavaa, riippuen siitä, mistä näkökulmasta asiaa katsoo.

Ei kommentteja: