maanantai 6. toukokuuta 2019

Onni on omistaa vanha auto

Myönnetään, ettei se kovin onnelta tässä viime tunteina ole tuntunut. Autovanhukseni majailee pääsääntöisesti autotallissa eikä sillä kovin paljon vuosittain ajeta. Perinteisesti kahdesti vuodessa, joskus vähän useamminkin se kuitenkin kaivetaan esiin, mutta vähintän tuon kaksi kertaa renkaidenvaihtoa varten. Yleensä rakas autoni on sävyisä vanhus, mutta nyt se on ilmeisesti lähestyvien 20-vuotis synttäreiden varjossa saanut jonkun teinihepulikohtauksen, sillä se järjesti emännälleen melkoisen tukun harmaita hiuksia tänään.

Olin ajatellut olevani nuuka ja näppärä eli varasin aamuun auton renkaidenvaihdon ja iltapäivään katsastuksen ja tietenkin otin auton liikkennekäyttöön seisonnasta tänä aamuna. Kun aamulla sitten olisi pitänyt lähteä renkaiden vaihdolle, ei auto inahtanutkaan. Siinä mä sitten seisoin keskellä pihaa ja mietin surkeana, että mitä teen. Aikaa viisi minuuttia, soitanko ja ilmoitan etten tule vai keksinkö jotain muuta.

Tällä kertaa päädyin ratkaisuun jotain muuta. Juoksin hakemaan Herra Kirjoituksen auton avaimet, sekin kun oli talvitossuissa edelleen, kannoin hänen autonsa jättimäiset renkaat autotallista autoon ja kaahasin huoltoasemalle. Hiukan miehet siellä katsoivat, kun selitin, että juu sori oon myöhässä, on väärä auto ja vääränlaiset renkaat, mutta renkaat sentään pitäisi vaihtaa. Se vaihto onnistui ja huoltamon ykkösmekaanikko sanoi heti autoni oireista kuulleessaan, että siitä on akku sökönä.

Minun vaihtoehdoikseni jäi siis vaihtaa katsastuksen ajankohtaa ja lähteä Herra Kirjoituksen kanssa ostamaan uutta akkua. Herra Kirjoitus yritti vaihtaa akkua siinä onnistumatta, onneksi hänen siskon mieheltään löytyi sopivat työkalut ja akun vaihtoon meni vartti. Nyt auto tuntuisi taas hyrisevän ja toimivan. Katsastuksen suhteen joutuu jännittämään torstaihin asti, sillä eihän siitä vanhasta autosta koskaan tiedä - tähän astiset 19 katsastusta ovat kuitenkin menneet kerrasta läpi.

Lompakolle auton omistaminen ei kyllä ole mitenkään onni tai ilo. Mietin juuri, että jos jätetään huomiotta kuluistani pakollisten elinkustannusten lisäksi herkut ja langat, niin kolmas suuri menoerä on auto. Pelkästään tässä kuussa autoon on mennyt 55€ katsastukseen (halvin, mitä tästä kaupungista löytyi), 30€ renkaiden vaihtoon (ja sen toisen auton renkaiden vaihto tietty myös 30€), 50€ uuteen akkuun ja vakuutuksiin menee vielä sellaiset 120€, lisäksi verot n. 15€ eli kokonaissumma on 300€. Toki osa noista kuluista kattaa koko vuoden, mutta silti se tuntuu nuukasta paljolta.

Ei kommentteja: