sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Tossuja

Äitini oli aikanaan saanut sisareltaan, kummitädiltäni, lahjaksi neulotut tossut. Ne olivat ihan uskomattoman nätit, kevyet ja pieneen tilaan menevät. Niitä on useampikin äidin jaloissa ihastellut, mutta vasta tänä syksynä ihastelu mitä ilmeisimmin tuli oikealta taholta, koska äitini halusi minun tekevän kahdet sellaiset itselleen lahjaksi annettavaksi. Tuo on kyllä ehdottoman varma epäonnistumisen avain ja motivaation kadotin, lahjaksi annettava tilaustyö.

Yritin etsiä ohjetta netistä, mutta sitä ei missään vaiheessa ole netissä julkaistu, joten turvauduin kummitädin apuun. Hän kaiveli varastoistaan alkuperäisen ohjeen, josta rakas puolisoni otti minulle kopiot. Varsinainen ohje ei todellakaan ole monimutkainen, mutta koska kuviovaiheessa on käytössä neljää eriväristä lankaa, menee sotkeutuvien lankojen selvittämiseen kosolti aikaa. Kuvio tossuun neulotaan siis lyhennetyin kerroksin ja valmiista tossusta ommellaan kantapää ja pohja kiinni.


Koska äitini halusi mahdollisimman samankaltaiset tossut kuin omansa, menin ohjeen mukaan ja ostin Sandes Garnin Sisua. Paha virhe, todella paha virhe. Lanka mokoma on minun makuuni aivan liian löysäkierteistä ja helposti lohkeavaa. Netistä kysellessä sain vinkkiä parista muusta langasta, jotka toimisivat todennäköisesti paremmin, mutta langat oli jo ostettu, joten niiden kanssa oli pakko elää. Kuvien oikean puoleinen tossu on lähinnä sitä äitini alkuperäistä väriä, langat on kuitenkin ajateltu niin, että neljä kerää riittää neljään erilaiseen tossupariin.


Kun vietin kotona äänettömiä sairaspäiviä, en jaksanut paljon kutoakaan, mutta kun joka päivä kuitenkin vähän. Tänään sitten otin vähän niin kuin urakkaa ja pistin puikot laulamaan, minkä tuloksena minulla on kaksi paria tossuja valmiina.
 

Toiset kaksi paria odottavat vielä kutojaansa ja lisäksi sain vihjeen, että sinisellekin parille olisi käyttöä.

Ei kommentteja: